ⓒ JoGwang Pictures


Lyoolee Hair Clinic has been renovated from a brick building constructed in a typical 1980’s style which is located in a mixed commercial and residential area and is used to accommodate a specialized program for hair transplants. The client required various things.


ⓒ JoGwang Pictures


First, the renovation needed to create a comfortable space for guests and make it different from similar medical facilities. 

Second, it should be planned to provide a certain level of privacy for the guests visiting this hair transplant center.

Third, the spaces for employees should be comfortable and separated from those for the guests so that the staff can provide a good quality of service to the patients. Lastly, though the inside of the clinic maintains a cozy space, which is the main characteristic of the house, the exterior of the clinic should be distinctive.


ⓒ JoGwang Pictures


The former house was a structure in which the ground floor, where the landlord resided, was separated from the underground, which was leased out. Thus, a large-scale repair work was necessary. The existing restroom on the first floor was removed and the underground was connected to the ground level in a vertical line so that the house could be used as a whole. The three floors connected by this work were divided into three zones. The underground was designed as surgery and treatment spaces, the first floor planned for a reception and consultation space, and the second floor for the employees to rest and to prepare the things required by the doctor.


ⓒ JoGwang Pictures


The main facade was to incorporate as much as possible the original structure of the house. The finishing material of the original house was preserved except the extension on the second floor. The extension of the facade on the second floor was finished with sand-blasted U-glass to provide visual privacy and abundant sunlight to the rest area for the staff.


The uneven shape of the terrace walls and the balcony of the former house were connected as a unified form by using a wooden screen. This wood screen acts as an “Urban Screen” and completes the building shape that not only allows the house to maintain its coziness but also guarantees privacy for the patients even though the clinic is visible. In addition, the louvers prevent the direct observation from people passing by on the street, but provide a private consultation room which is open from inside to outside.


ⓒ JoGwang Pictures



The interspace that the wooden louvered screen creates with either the existing wall on the first floor or the U-glass wall on the second floor was visually connected, but spatially separated. Also, it creates a transfer space between the city and the clinic, which are spatially connected, but visually shielded.


ⓒ JoGwang Pictures


류이의원은 상업과 주거가 혼재하고 있는 지역에 남아있던 전형적인 1980년대의 연와조 단독주택을 모발이식 병원이라는 전문적인 프로그램을 수용할 수 있는 공간으로 리모델링, 용도 변경한  것이다. 클라이언트가 요구한 조건들은 다양했다. 첫째, 유사한 의료시설들과 차별화될 수 있도록 주택을 리모델링한 장점을 살려 손님들에게 편안한 공간이 되도록 할 것. 둘째, 모발 이식 센터를 방문하는 손님들에게 일정 정도 이상의 프라이버시를 제공할 수 있도록 계획할 것. 셋째, 손님들에게 좋은 서비스를 제공하기 위해서 스텝들을 위한 공간도 편안하고 공간적으로 분리될 수 있도록 계획할 것. 넷째, 내부적으로는 주택 특유의 편안한 공간을 유지하더라도 외부의 모습은 특색 있게 계획해서 눈에 띄게 해줄 것.


ⓒ JoGwang Pictures


기존 건물은 건물주가 거주하던 지상층과 세를 내주던 지하층이 분리된 구조였기 때문에, 기존 1층 화장실을 철거하고 지하층과 지상층을 수직 동선으로 연결하여 하나의 건물로 이용할 수 있도록 하는 대수선 공사가 필수였다.


대수선을 통해 하나로 연결된 3개 층을 세 개의 존으로 구분, 지하층은 수술과 시술 공간, 1층은 접객 그리고 상담공간, 2층은 스태프들의 휴식과 준비공간으로 설정하고 디자인을 진행했다. 메인 파사드의 형태는 기존 주택이 가지고 있던 형태를 최대한 이용하는 방법을 연구했다. 기존 주택의 외부 마감재는 2층의 증축 부분을 제외하면 대부분 존치했으며 2층의 전면부 증축 부분은 sand blast U-glass로 마감하여 스텝들의 휴게공간에 적절한 시각적 프라이버시를 제공하는 동시에 빛은 최대한 유입될 수 있도록 했다.


ⓒ JoGwang Pictures


기존 주택의 발코니와 테라스 벽체들의 들어가고 나온 형태는 우드 스크린을 이용해 하나의 형태로 연결해서 정리했다. 이 우드 스크린은 일종의 막(Urban Screen : Interstitial Membrane)으로 작용하여 상업지역과 주거지역의 접점에서, 주택 특유의 편안함을 간직하면서 의료시설의 기능을 내포한, 행인들에게 눈에 띄지만 환자들에게 프라이버시를 보장할 수 있는 건축물의 형태를 완성한다. 또한, 루버를 통해 길거리 행인들의 직접적인 시선은 차단하지만 내부에서 외부로의 시선은 열려 있는 프라이빗한 상담공간을 제공한다.


ⓒ JoGwang Pictures


목재 루버 스크린이 1층의 기존 벽체 또는 2층의 U-glass 벽체와 작용하여 만들어내는 사이 공간은 시각적으로 연결되어 있지만 공간적으로 차단된, 또는 공간적으로 연결되지만 시각적으로 차단되는 도시와 병원 사이의 전이 공간을 형성한다.


2ND FLOOR PLAN


1ST FLOOR PLAN


GROUND FLOOR PLAN


SECTION


SECTION DETAIL


SECTION DETAIL


SECTION DETAIL



Architect YR ARCHITECTS

Location Nonhyun-ro 135 gil 6, GangnamGu, Seoul, Republic of Korea 

Site area 168.5m2 

Building area 82.68m2

Gross floor area 244.8m2 

Building scope B1, 2F 

Building to land ratio 49.07% 

Floor area ratio 145.28%

Design period 2017. 2 - 4 

Construction period 2017. 3 - 6 

Executive Architect Yeonchang Lyoo (Lyoogaram Architects) 

Principal architect Jeongyeon Ryoo (YRArchitects) 

Design team Joongsik Yang 

Structure Masonry(Brick), Steel 

Exterior finish U-Glass, Western Balsam, Brick, Granite, Galvanized steel 

Client LyooLee Hair Clinic 

Photographer JoGwang Pictures


해당 프로젝트는 건축문화 10월호(Vol. 437)에 게재 되었습니다.

The project was published in the October issue of the magazine (Vol. 437)




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
서울 강남구 논현동
도움말 Daum 지도

'Project > Other' 카테고리의 다른 글

DZNE  (0) 2017.12.21
Maggie’s at the Robert Parfett Building  (0) 2017.12.20
LyooLee Hair Clinic  (0) 2017.12.13
100 Classrooms for refugee children  (0) 2017.11.29
Urban Canvas_Facade Installation  (0) 2017.10.12
Gemma Observatory  (0) 2017.10.11


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기