© Steffen Vogt for wulf architekten

The new building for the DZNE, where the similarities and differences of various brain diseases are studied, is located on the southern edge of University Hospital’s Venusberg Campus in Bonn. With a usable floor area of approximately 16,000m2, the DZNE provides optimal scientific conditions for an international team of more than 500 employees and visiting researchers.

© Wettbewerbe aktuell

The building volume is split into three distinctive, organically shaped individual buildings. These form a coherent ensemble with extensive intervening outdoor spaces. The three-part division corresponds exactly to the internal functions:the entrance building with all the general facilities - which include an auditorium, a facilities and offices;and the preclinical institute. The three buildings are joined by hinges that can be used as meeting points.

© Steffen Vogt for wulf architekten

The site’s defining element is a pine forest. Despite enclosing a considerable amount of space, the buildings are successfully integrated within the forest by virtue of their forms and the design of their facades. Even though the workplaces are up to 17 meters away from the facade, the building’s forest setting can be felt everywhere. This feeling is underscored by the striking facade of glass fins, which draws attention the seasons.

© Steffen Vogt for wulf architekten

With their flowing contours, the three-story buildings reinforce the impression of openness and transparency and emphasize the special status of the DZNE as the culmination of the University Hospital campus. Whereas the ensemble opens out toward the forest to the south and east, the entrance building at the north establishes a clear presence and a  distinctive point of arrival for the DZNE. Upon entering the building through the main entrance, you immediately perceive the forest - an impression that is particularly impressive because a thirty-meter-deep, four-story-high entrance hall lies in between. Inside and outside enter into a surprisingly strong dialogue. Text offer: WULF ARCHITEKTEN

© Steffen Vogt for wulf architekten

DZNE 퇴행성 신경 질환센터 다양한 뇌 질환의 유사점과 차이점을 연구하는 DZNE의 새 건물은 본(Bonn)에 있는 비너스버그(Venusberg) 캠퍼스의 남쪽 가장자리에 있다. 사용 가능한 바닥 면적이 약 16,000m2인 DZNE는 500명이 넘는 직원과 방문 연구원으로 구성된 국제팀에 최적의 과학적 조건을 제공한다.

© Steffen Vogt for wulf architekten

이 건물의 볼륨은 3개의 독특하고 유기적인 모양의 개별 건물로 나뉜다. 이들은 광범위하게 개입된 실외 공간과 일관된 앙상블을 형성한다. 세 부분으로 나눠진 부서는 내부 기능과 정확히 일치한다. 강당, 편의 시설, 사무실을 포함하여 모든 일반적인 시설을 갖춘 입구 건물과 임상 전 연구소, 세 개 건물은 모임 지점으로 사용될 수 있는 경첩(hinges)으로 연결된다.

© Steffen Vogt for wulf architekten

이 사이트를 정의하는 요소는 소나무 숲이다. 상당한 양의 공간을 감싸고 있음에도 불구하고 이 건물은 건물의 형태적 장점과 입면 디자인에 의해 숲 속에 성공적으로 통합되었다. 비록 작업 공간이 정면에서 최대 17m 떨어져 있지만, 이 건물의 숲이라는 환경은 어디에서나 느낄 수 있으며, 이 느낌은 유리 지느러미의 두드러진 입면으로 강조되어 계절에 관심을 끌어준다.

© Steffen Vogt for wulf architekten

흐르는 듯한 윤곽으로 3층짜리 건물은 개방성과 투명성의 인상을 강화하고 대학 병원 캠퍼스의 절정이라는 DZNE의 특별한 지위를 강조한다. 앙상블이 남쪽과 동쪽 숲을 향해 펼쳐지지만 북쪽의 입구 건물은 DZNE의 명확한 존재와 독특한 도착 지점을 확립한다. 주 출입구를 통해 이 건물에 들어서자마자 방문자는 숲을 감지한다.(30m 깊이의 4층짜리 입구 홀이 있기 때문에 특별히 인상적인 느낌을 준다.) 글 제공: WULF ARCHITEKTEN







Location Sigmund-Freud-Straße 27, 53127 Bonn, Germany 

Gross floor area 35,938m2 

Design team Steffen Vogt, Harald Baumann, Julia Beierbach, Regina Brenner, Indre Herrmann, Andreas Kolb, Anja Lauser, Daniela Momirowski, Cristiana Moura, Jakup Pakula, Sonja Schmuker, Sebastian Stocker, Gaston Stoff, Anna Teresa Tiefert, Stephan Tittl, Boris Weix, Ana Yotova 

Completion 2017

Project management Drees & Sommer Koln 

Local construction management Roland Alber, Alber & Schulze Baumanagement GmbH

Structure planning Mayr | Ludescher | Partner 

Photographer Steffen Vogt for wulf architekten, Wettbewerbe aktuell

해당 프로젝트는 건축문화 10월호(Vol. 437)에 게재 되었습니다.

The project was published in the October issue of the magazine (Vol. 437)

이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 독일 |
도움말 Daum 지도

'Project > Other' 카테고리의 다른 글

DZNE  (0) 2017.12.21
Maggie’s at the Robert Parfett Building  (0) 2017.12.20
LyooLee Hair Clinic  (0) 2017.12.13
100 Classrooms for refugee children  (0) 2017.11.29

마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News