ⓒ Cyrille Weiner


The city of Revin is nestled in the meanders of the river Meuse, surrounded by forest, steep hills and gentle slopes. The Cite Scolaire Jean Moulin was built at the dawn of the 60s, it was designed in an orthogonal configuration of three levels. Half of a century later time has taken its toll and the aging of both building and equipment has made its reconstruction necessary. In 2007, the region launched a competition for the redevelopment of the school.


ⓒ Matthieu Tregoat


The aim was to demolish and rebuild the entire school complex. The project was based on a strong and shared concern for the rebuilding of the relationship between the built and the natural environment. The building had to develop a relationship with the landscape, one that would help merge them together.


ⓒ Cyrille Weiner


Jean Moulin school website naturally evokes the idea of the forest balcony, unique and archetypal of this region of the Ardennes. The land occupied by the city presents itself as a kind of spur, rounded by erosion. It’s boundary to the north is the ridge of the plateau, the road is to the west and along the south there is a sports court. To the east is a steep slope with a river at its base. The ambition of the architect was to mimic the mountain silhouette and to redress the building as far as possible in vegetation. The new school closely follows the topography of the land, it literally sticks to the bedrock which it occupies, from the crest of the plateau all the way to the residential area that separates it from the river. The educational elements of the programme are distributed across two long, low buildings (referred to as ‘strips’). These buildings are arranged in terraces that provide all the classrooms wide panoramic views to the south west. The two rows are well spaced and strips of roofing swell into folds, with vertical and oblique windows to provide good overhead lighting. 


ⓒ Cyrille Weiner


The ‘Agora’, as it is called, adheres to the slope and winds down to its lowest point in a series of ramps, discreetly echoing the curves of the river. From these ramps you gain access to classrooms and workshops, through wide corridors that are also open to the air. ‘La Place’ is a large, friendly space for breaks and recreation, whilst enabling people with disabilities to use the space. A green roof helps make a smooth transition between the built and natural environments, combining tall trees, bushes and ‘rock chaos’. The entire new high school offers an architecture that is both radically innovative in its reconciliation with nature, whilst also being in tune with the spirit of an age that is conscious of energy issues. 

Text offer: Duncan Lewis scape architecture


ⓒ Cyrille Weiner


장 물랭 고등학교 레빈 시는 숲과 가파른 언덕, 완만한 경사지로 둘러싸인 뫼즈강 곡류에 자리잡고 있다. 장 물랭 학교는 60년대 초반에 건설되었고 3개의 서로 다른 레벨들이 직각으로 교차배치 되어 있었다. 반 세기라는 시간은 건물에 많은 손상을 주었고 건물과 시설들은 재건축이 필요하게 되었다. 그리고 2007년 학교 재개발을 위한 공모전이 개최되었다.

이 프로젝트의 목적은 학교 전체를 무너뜨리고 다시 짓는 것이었다. 프로젝트는 건축물과 자연과의 관계를 다시 적립한다는 것에 중심을 두고 있다. 건물은 주변 환경과 관계를 개선할 수 있어야 했고 자연과 하나가 될 수 있게 해야 했다.


ⓒ Cyrille Weiner


장 물랭 학교 웹사이트는 자연스레 숲 속 발코니라는 아이디어를 일깨워 준다. 숲 속 발코니는 프랑스 북동부 아르덴 지방의 독특한 건축 양식이다. 도시가 위치한 대지는 부식에 의해 깎여진 언덕과도 같아 보인다. 북쪽 경계는 고원 산등성이이며 도로는 서쪽에 위치하며, 남쪽에는 스포츠 코트가 자리잡고 있다. 동쪽에는 가파른 언덕과 강이 자리잡고 있다. 건축가의 꿈은 산등성이의 실루엣을 흉내내는 것이었고 자연의 일부로서 건물이 가지는 문제를 최대한 해결하는 것이었다. 새로운 학교시설은 대지의 형태를 최대한 따르려고 하였다. 대지에 위치한 암반 위에서 시공되어 암반의 꼭대기에서부터 주거지역이 있는 강쪽까지 배치되어 있다. 프로그램의 교육요소는 ‘스트립’이라 불리는 두 개의 길고 낮은 건물을 이용하여 배치되었다. 두 건물은 테라스처럼 배치되어 모든 교실에서 남서쪽 전경을 감상할 수 있게 하였다. 두 건물의 조화로운 배치로 건물 지붕은 주름처럼 변했고 수직의 불투명한 창은 적절한 채광을 제공한다.


ⓒ Cyrille Weiner


‘아고라’라고 불리는 것은 경사지에 설치되어 일련의 램프 가장 아래쪽까지 이어지고 강물의 곡선을 조심스레 상기시킨다. 이 램프들을 통해서 교실과 작업실로 접근할 수 있고 넓은 통로는 옥외에 배치되어 있다. ‘라 플라스’는 넓직하고 친근한 공간으로 휴식과 놀이에 사용되며 장애인들도 이 공간을 사용할 수 있다. 녹색 지붕은 건물과 자연환경 사이의 자연스런 변화를 가능하게 해주며 주변의 높은 나무들과 덤불, 그리고 바위들을 하나로 묶어준다. 이 새로운 고등학교는 자연과의 급진적인 화해를 가능하게 하고 또한 에너지 부족에 대해 고려하는 현 시대정신을 적절히 반영하는 건축물이다. 

글 제공: 둔칸 레위스 스케이프 아키텍츠


SITE PLAN



GROUND FLOOR



SECTION


FACADE



Architect Duncan Lewis scape architecture

Location 08500 Revin, France 

Program High school 

Site area 18,000.0m2 

Completion 2016 

Architect Duncan Lewis 

Manufacturers Alucobond, Soprema, METSAWOOD 

Architects associate J De Giacinto & OFF Architecture 

Engineer consultant Egis Batiment Grand Est 

Wood engineer Barthes Bois 

Environment engineer Elioth 

Landscape architect Base Paysage 

Client Region Grand Est 

Photographer Matthieu Tregoat, Cyrille Weiner



해당 프로젝트는 건축문화 3월호(Vol. 430)에 게재 되었습니다.

The project was published in the March issue of the magazine (Vol. 430)





이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 프랑스 | 파리
도움말 Daum 지도

'Project > Education' 카테고리의 다른 글

New Mechanics Hall at EPFL  (0) 2017.06.21
Under One Roof Project for EPFL Artlab Building  (0) 2017.06.21
Jean Moulin High School  (0) 2017.06.21
Nursery in Guastalla  (0) 2017.06.21
FPT University  (0) 2017.06.21
Visual Art Buildings at the University of Iowa  (0) 2017.06.21


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기