ⓒ Vincent Fillon

The ME building, dedicated to the mechanical engineering department, was built by the Zweifel + Stricker + Associates team in the early 70s, during the first phase of development of the campus. Its spatial organization bears testament to the tenets of the original master plan: the separation of cars and pedestrians into two different flows, as per Modern Movement in architecture principles, means that access to the building happens on multiple levels. The building has a three-dimensional grid (23’-7” length by 12’-9” height) which divides its space in a controlled way, regardless of type or purpose. The original master plan was revised several times over the ensuing decades, to question some of the initial projections, and to adjust it to inevitable evolutions such as a growing number of visitors and new usages. Moreover, the remarkable design of the Rolex Learning Center ?

ⓒ Vincent Fillon

which sits in the vicinity of the mechanics hall ? leaves room for multiple architectural styles, allowing for the identity of the school to be renewed and for the campus itself to become a whole new district in the greater Lausanne metropolis.

Since the early 2000s, in an effort to promote its top-level teaching, research and innovation activities, and to attract more international students, the EPFL itself undertook several redevelopment operations. The campus and the buildings were refurbished, including the ME building which had gradually become cramped and was rapidly deteriorating.

ⓒ Vincent Fillon

The facades combine two distinct architectural styles in one common material, giving the building a contemporary allure while paying tribute the legacy 4 of the 1970s. The metallic mesh, on the one hand, evokes the scope of mechanical engineering, while the northern facade is a direct reference to the molding envelopes of the neighboring buildings.

ⓒ Vincent Fillon

The mechanical facade stands to the East, South and West of the building. The shape and dimensions of its modules, which were prebuilt in a factory before assembly, were determined by the EPFL’s historic master plan. Each module is made up of two superimposed layers: an inner skin offering thermal insulation and soundproofing, and an outer solar protection, consisting of a frame holding the signature metallic mesh used by DPA since the Bibliotheque nationale de France. The modules are divided into three vertical panels, two of which are sliding and one static. The sliding modules can be deployed in front of the glass panes or superimposed on the third one. For thermal optimization purposes, the mobile panels are generally operated through building automation system, but they can also be maneuvered manually. The third module remains in a fixed position on top of the opaque facade panel.

ⓒ Vincent Fillon

The metallic mesh panels of grey shades are tilted away from the facade by a 5° angle, with different slants; this juxtaposition of oblique planes looks like a woven pattern, or a hinge seen on a macro level. The raw material used to build these automated components denotes the building’s purpose as a space for scientific experiment. At night, the indoor lighting system amplifies these contrasts by showing the general layout, turning the hall into a lighthouse for the campus. With its blinds that shift and and turn with the Lausanne skies, the slant of the frames and the weave of the mesh, and the visual clash between the threshold and the outer panels, the building offers a range of rich and contrasting perceptions. 

Text offer: Dominique Perrault Architecture

ⓒ Vincent Fillon

EPFL, 새로운 메카닉 홀 ME 빌딩

지금 현재 기계 공학과가 사용하고 있는 ME 빌딩은 첫번째 캠퍼스 조성 단계에서 Zweifel + Stricker + Associates에 의해 70년대에 지어진 건물이다. 건물 내부의 공간 구성은 기존의 기본설계안을 토대로 이루어졌다: 근대 건축의 특징이기도한 자동차와 보행자의 이동동선 분리를 통해 다양한 높이에서건물로 진입할 수 있다. 건물은 3차원의 그리드(길이는23피트 7인치, 높이는 12피트 9인치)를 기반으로 목적이나 용도에 상관없이 공간을 구획하였다. 기존의 계획안은 증가하는 방문자 수를 수용하고 새로운 용도로서 활용할 수 있는 건물의 미래를 고려하여 수십년 동안 계속 수정되었다. 게다가, 화려한 디자인이 돋보이는 로렉스 교육시설은 다양한 건축스타일을 위한 공간으로 남겨두어 후에 학교의 정체성이 계속해서 새로워지고 이에 따라 캠퍼스 전체가 스위스 로잔시의 새로운 공간으로서 자리매김할 수 있도록 하였다.

ⓒ Vincent Fillon

2000년대 초반 이후, 최고 수준의 교육과 연구 그리고 혁신적인 활동으로 더 많은 외국인 학생들을 유입하기 위해, EPFL은 여러 재개발 활동을 진행하였다. 캠퍼스와 건물들을 새로 재정비하였고, 그 활동의 하나로 노후화 되고 있었던 ME 빌딩도 재개발하게 되었다.

파사드는 두 가지의 극명한 건축스타일을 흔한 건축재료를 사용하여 통합하여 1970년대 양식을 보존하면서도 현대적인 매력을 더하게 되었다. 한쪽 면은 금속 그물망을 사용하여 기계공학적 인상을 심어주고, 북측면은 주변 건물들의 솔리드한 마감처리를 접목시켰다.

ⓒ Vincent Fillon

건물의 동측, 남측, 서측면은 기계적 파사드로 계획되었다. 공장 조립식으로 사전 제작된 모듈의 모양과 치수는 기존 EPFL의 계획안을 기반으로 결정되었다. 각각의 모듈은 두 개의 레이어로 구성되었는데, 내부 표피는 단열과 방음기능을 하고, 외피는 차광기능을 한다. 외피에 사용된 프레임은 도미니크 페로가 설계한 프랑스 국립도서관에 사용되었던 금속 그물망으로 이루어져 있다. 모듈은 세 개의 수직 판넬로 이루어져 있는데, 그 중 두 개의 슬라이딩식 모듈이 유리패널 앞에 겹쳐 놓이고, 그 뒤에 고정식 모듈이 앞에 놓이게 된다. 이동식 패널은 건물 자동화 시스템을 통해서 작동하여 온도 조절이 가능하지만 수동적으로 작동이 가능하다. 세 번째 모듈은 불투명한 파사드 패널의 가장 상부에 고정되어있다.

ⓒ Vincent Fillon

금속 그물망의 패널은 외부 마감재로부터 5도까지 다양한 각도로 기울어질 수 있다. 비스듬한 평면들의 병치는 마치 뜨개질 패턴처럼 보여, 멀리서 봤을땐 마치 힌지처럼 보이기도 한다. 자동화된 요소들로 구성된 재료들은 건물이 과학 실험을 위한 공간임을 보여준다. 밤에는 내부 조명을 밝힘으로서 이러한 다양한 레이어들이 겹쳐진 모습을 더욱 강조시켜 캠퍼스 내부에 등대 역할을 하기도 한다. 로잔시의 하늘을 가릴 수 있는 블라인드, 다양한 각도의 프레임과 철망들의 파도치는 듯한 흐름들 그리고 패널들 사이의 시각적 차이는 건물 파사드에 다양하고 풍성함을 준다.

글 제공: 도미니크 페로 아키텍처




Architect Dominique Perrault Architecture

Location Lausanne, Switzerland 

Site area 15,500m2 

Principal architect Dominique Perrault Architects designed-build project withsteiner SA 

Local architect Architram 

Artistic Direction and design Gaelle Lauriot-Prevost Client EFPL-Ecole Polytechnique Federale de Lausanne 

Photographer Vincent Fillon

해당 프로젝트는 건축문화 3월호(Vol. 430)에 게재 되었습니다.

The project was published in the March issue of the magazine (Vol. 430)

이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 스위스
도움말 Daum 지도

'Project > Education' 카테고리의 다른 글

Dongduk Women’s University Centennial Memorial Hall  (0) 2017.06.23
Chung-Ang University 310 Hall  (0) 2017.06.21
New Mechanics Hall at EPFL  (0) 2017.06.21
Under One Roof Project for EPFL Artlab Building  (0) 2017.06.21
Jean Moulin High School  (0) 2017.06.21
Nursery in Guastalla  (0) 2017.06.21

마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News