ⓒ Moreno Maggi

Architectural elements of the new kindergarten by MCA - like the shape of the interior, their organization, the choice of materials, all the sensory perceptions related to the light, the colors, the sounds, the tactile suggestions - are designed taking into account of the pedagogical and educational related to the growth of the child. The structure involves the use of natural materials with low environmental impact. In particular, the supporting structure is made up of wooden frame: a safe and ideal material to keep the thermal insulation of the building.

ⓒ Moreno Maggi

The high insulation, the optimal distribution of transparent surfaces, the use of advanced systems for rainwater harvesting and insertion of a photovoltaic system on the roof, will allow the building to minimize the use of mechanical equipment to meet the energy needs of the school. So children are driven to discover places that are complex and at the same time familiar, where they can develop abilities through special features of each. Even areas of connection between the classrooms and laboratories are designed to be lived with curiosity and pleasure: along the route there are widening, play and relationship areas, niches where you can stop, transparent elements to watch out or peek activities the other children. 

Text offer: Mario Cucinella Architects

ⓒ Moreno Maggi

구아스탈라 유치원 

MCA가 계획한 새 유치원의 내부 공간 형태 및 구성, 소재 선택과 더불어 빛, 색상, 소리, 질감 등의 감각 인식 요소 등 모든 건축 요소들은 교육학 및 교육 원리에 기반한 어린이 성장을 목적으로 하고 있다. 건축 구조는 환경 영향이 적은 자연 소재들로 구성됐고, 특히 지지 구조는 건축 단열재로서 안전하고 이상적인 소재인 목재로 구현됐다.

ⓒ Moreno Maggi

높은 단열 성능, 최적의 창호 설계, 최첨단 우수 저장 체계, 그리고 옥상 태양광 발전 설비는 건물의 기계 설비 사용을 최소화하면서 학교에 필요한 에너지를 충족시켜준다. 결과적으로 아이들에게는 각기 특별한 장치들의 도움을 통해 자신의 재능을 개발할 수 있는 입체적이면서도 동시에 친숙한 공간이 주어지게 된다. 교실과 실험실 사이의 연결 공간 역시 호기심과 즐거움을 자극해준다. 진행 경로를 따라 점진적으로 확장되는 통로에는 놀이 및 사교를 위한 공간들과 함께 잠시 멈춰 서서 다른 아이들의 활동을 지켜보거나 몰래 훔쳐볼 수 있는 투명한 창 같은 틈새 공간들이 설치되어 있다. 

글 제공: 마리오 쿠치넬라 아키텍츠

ⓒ Moreno Maggi

ⓒ Moreno Maggi

ⓒ MCA Archive

ⓒ MCA Archive


Architect Mario Cucinella Architects

Location Guastalla, Reggio Emilia, Italy

Site area 1,400m2 

Principal architect Mario Cucinella, Marco dell’Agli 

Landscape consultant Marilena Baggio 

Structures Geoequipe Studio Tecnico Associato 

Electrical and mechanical design Area Engineering srl 

Client Comune di Guastalla 

Photographer MCA Archive, Moreno Maggi

해당 프로젝트는 건축문화 3월호(Vol. 430)에 게재 되었습니다.

The project was published in the March issue of the magazine (Vol. 430)

이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 이탈리아
도움말 Daum 지도

'Project > Education' 카테고리의 다른 글

Under One Roof Project for EPFL Artlab Building  (0) 2017.06.21
Jean Moulin High School  (0) 2017.06.21
Nursery in Guastalla  (0) 2017.06.21
FPT University  (0) 2017.06.21
Visual Art Buildings at the University of Iowa  (0) 2017.06.21

마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News