Kyungsub Shin


Five white, sculptural buildings rest on a cliff of the southern coast in Geoje Island, South Korea. The white walls fold in themselves to create a private ocean view from each house. Tall pine trees that grow between the buildings and the sea form occasional view frames. This is the second resort for the hospitality group called “House of Mind.”

The two-story Knot House at the top is a clubhouse as well as the owner’s residence. At the border of the clubhouse, a V-shaped infinity pool merges with the ocean afar. Four other one-story Knot Houses host six guest rooms. The narrow and long strip of the building site provided an initial challenge to fit maximum number of units while maintaining privacy and ocean view. Atelier Chang suggested a layout to turn each house by 40 degrees toward the sea. This staggering allows an unrestricted ocean view for the guests and produces niches of private zones. Simultaneously, it amplifies the dynamic outline of the roofs where the visitor can read the continuity of the white angular masses forming mountainous peaks.

The knot’s folding and unfolding creates different aperture in and outside the building. Where the knot unfolds in the front, 3 to 5 meter full height windows open toward the ocean view. In the rear, it tightens up and provides complete enclosure for privacy.


Kyungsub Shin


Where the knot gets most loose, an intimate experience of bathing manages to escape out to the exterior garden. The boundary between the inside and outside seems blurred at this moment. It may feel ironic to be sitting in a Jacuzzi looking out to the ocean and garden on either side of the tub. The strategic manoeuvre of the knot aimed at providing such a unique experience while maintaining privacy. The knot continues as an interior intervention on a wooden strip. It demarcates a private zone for bed and tub sitting in the open living room.

During the concept phase of the project, a key question was how to achieve seamless spatial connection between outdoor landscape and indoor living space through architecture. To answer that question, one had stop separating the building from the ground. Instead Atelier Chang imagined a surface made of landscape, which eventually folds into a knot to create an enclosure. The wild landscape floods into the terrace, generates patterns of herb garden, and gradually reaches the interior in continuous manner.


Kyungsub Shin


The initial design was conceived for providing three typologies that mimic different knots. Like choosing a product from a catalogue, an interested client can choose and combine multiple typologies, then form a unique master plan to suit the site. Also the project brings multiple advantages from the real-estate point of view. At first, multiple units can be built for hospitality to generate immediate income. Years later, they can be converted and sold as residential units. The design itself took account of adaptability throughout the life span of the building from a guest unit to a fully functioning residence.


Kyungsub Shin


건축물을 통해, 실내외의 경계선을 없애고 외부가 실내로 자연스럽게 흘러 들어올 수 있는 공간을 상상했다. 그러기 위해서는 궁극적으로 대지와 건물을 따로 생각하지 않고, 하나의 연결된 표면(surface)으로 이해해야 했다. Landscape에서 시작되어, 대지면이 매듭처럼 묶여지면서 그 안에 아늑한 공간을 형성하는 것이 <매듭지은 집>의 주요 콘셉트이다. 풀과 꽃이 무성한 대지가 테라스에서 허브가든으로 변화하고, 그것이 안방 안으로까지 밀려들 수 있는 독특한 공간을 창출해 보았다.


이 프로젝트는 수익형 부동산의 모델로서, 여러 유니트가 지어질 경우, 팬션 비지니스를 통해 계속적인 수입이 들어오게 된다. 몇년후, 최소의 실내 재건축을 통해, 주택 유니트로서도 팔 수 있는 점을 감안하여, 건물의 장기적인 효용성을 위해 디자인 되었다.

<매듭지은 집> 에 사는 거주자는 농업과 다도문화를 하나로 묶은 친환경적인 라이프스타일을 추구한다. 간단한 예로, 테라스에 있는 허브가든에서 사계절 싱싱한 허브를 뜯어와 즉석에서 차를 만들어 마시는 것은 어떨까? 가든 옆에서 바깥 경치를 보며 목욕을 즐길 수도 있다. 목욕에 썼던 물은 다시 땅을 통해 가든으로 돌아가 허브들에게 물을 공급하게 된다.


해변가를 돌아가는 찻길을 따라가다보면 하얀 건물 5동이 소나무 숲 사이로 바다를 바라보며 있다. 가장 위의 주거동이 방문객을 맞이한다. 처음 주어진 좁은 대지에 5동의 건물을 놓기 위해 마스터플랜에 많은 노력을 들였다. 각 동을 40도 정도 돌림으로써 각 동은 바다를 향하고 있고 다른 동과 가깝지만, 프라이버시는 완벽하게 유지된다. 기존의 설계에는 각각의 동사이에 가파른 경사면에 녹지를 심어 전반적으로 푸른 초원위에 앉아있는 느낌을 실현하고자 하였지만, 시공중 옹벽으로 처리하게 되었다.



Architect: Atelier Chang Ltd

Location: Kyungsangnamdo, Geoje-shi

Use: Vacation House/ Pension

Area:  1,722m²

Structure: R.C.

Completion: 2014

Structure design: Thekujo

Local Architect: K20Art Architects

Design team: Soohyun Chang, Federica Russo, Ryan Day, Hyunwoo Chung

Photograph: Kyungsub Shin

All material: Atelier Chang Ltd



...





저작자 표시 비영리 변경 금지
신고

'Project > Other' 카테고리의 다른 글

GLAMPING ON THE ROCK/ ARCHIWORKSHOP  (0) 2017.01.11
ARCHI-FIORE/ IROJE KHM ARCHITECTS  (0) 2017.01.11
KNOT HOUSE/ ATELIER CHANG  (0) 2017.01.11
JEJU BAYHILL POOL & VILLA/ L'EAU DESIGN  (0) 2017.01.11
SOOGOOK VILLAGE/ OPUS  (0) 2017.01.10
URBAN FLOATING OBJECT(U.F.O)/ RICHUE ARCHITECT  (0) 2017.01.10


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일





위로가기