© Yousub Song


Hongje-dong has a relatively large elderly population. In front of the existing houses, the elderly used to sit on the benches and spend some time together. The newly planned Hongje Community Center was intended to serve as a community space for these seniors, as well as a public facility for the local residents. The building was extruded from the simple square shape, and the upper mass was slightly skewed towards the west. 


© Yousub Song


As a result, the second floor balcony was naturally created on top of the lower mass that is pushed to the east side, and the canopy was formed by the upper mass that protrudes to the west side. Under the canopy there is a wooden deck, which is connected to the open space located on the west side of the building. This is a public terrace where people can gather and take a rest. This will create a similar scene from the past, when the elderly used to sit around in front of the houses before the community center was built.


© Yousub Song


 The existing houses had old roof tiles made of cement. In order to maintain the materiality of the existing buildings, concrete bricks were used as a main cladding material. The large corner window across the east and north side articulates the massing pushed toward the west more clearly. The wooden louver door at the main entrance can be fully opened as needed, or closed when the first floor is not being used. This satisfies both functionality and aesthetics. On the left side of the main entrance, there is a vertical stairs towards the second floor, where the versatile pattern of shadows are created by the sunlight passing through the skylight with the metal louvers. 


© Yousub Song


The first floor is designated for the elderly. The entrance to the men’s room, located on the south, consists of two large sliding doors. When the door is closed, it serves as a wall, and when fully opened, the living room and the men’s room are opened as one space. The living room is connected to the west terrace via the folding door. When the folding door is fully opened, the boundary between the inside and outside diminishes. The second floor is planned as residents’ public facility, which can either be used as a café or hold various events such lectures, physical activities, etc. The white louver installed on the ceiling of the second floor complements the simplicity of the large open windows on all three sides of the room.  The Hongje Community Center will provide a space where the local residents can gather to form a community and relax, and will be able to host events and bring vitality to the area.


© Yousub Song


HONGJE COMMUNITY CENTER

서대문구 홍제동은 노인 인구가 상대적으로 많은 지역이다. 대상지는 오래된 주택들이 모여 있던 곳으로서 날씨가 좋은 날이면 어르신들이 집앞에 나와 앉아 시간을 보내곤 했다. 새로 계획되는 홍제 커뮤니티 센터는 이 지역 어르신들이 시간을 보낼 수 있는 커뮤니티 공간의 기능과 주민들을 위한 편의시설 역할을 하고자 했다. 홍제 커뮤니티 센터는 대지에 정사각형의 형태의 매스를 올리고 2층 부분의 매스를 분절시켜 옆으로 살짝 비틀린 형태를 취하고 있다. 이에 따라 동측으로 밀린 1층 매스의 상부에는 자연스럽게 2층의 발코니가 형성되며, 반대편으로 돌출된 2층 매스에 의해 캐노피가 형성된다. 돌출된 캐노피 아래에는 우드데크가 조성되어 있으며, 이는 서측의 공지와 연계된다. 이곳은 1층 내부에서 나와 쉴 수도 있고 이웃 주민들이 평상처럼 사용할 수 있는 공용의 마루 역할을 하게 된다. 


© Yousub Song


이는 커뮤니티 센터가 지어지기 전, 집앞에 의자를 가지고 나와 휴식을 취하던 주민들의 모습과 닮았다. 대상지에 있던 기존의 주택들은 오래된 벽체와 시멘트로 만들어진 기와를 가지고 있었다. 이러한기존 건물들의 물성을 드러내기 위해 콘크리트 벽돌을 주 재료로 사용했으며, 기단부와 가벽은 노출 콘크리트로 마감했다. 동측과 북측에 걸쳐 있는 큰 코너창은 서측을 향해 밀린 매스의 분절을 보다 극명하게 드러낸다. 동측 주출입구의 목재 루버 도어는 필요에 따라 전체가 열리기도 하고, 1층을 사용하지 않을 때에는 폐쇄할 수 있어, 기능적이면서도 미적인 역할을 하게 된다. 주출입구 좌측으로는 2층으로 향하는 수직 동선이 형성되어 있으며, 상부의 루버 사이로 빛이 들어와 시간에 따라 다채로운 그림자를 형성하게 된다. 1층 내부에는 노인분들을 위한 공간이 마련되어 있다. 이중 남쪽에 위치한 할아버지방 입구의 경우, 두 개의 큰 슬라이딩 도어로 이루어져 있으며, 도어가 닫히면 벽으로서의 역할을, 완전히 열리면 거실과 방이 하나의 공간으로 열리게 된다. 거실은 폴딩도어를 통해 서측 마루와 연계되며, 폴딩도어를 열면 내외부가 소통하는 공간이 된다. 2층 내부는 주민시설로 계획되어 있으며, 카페로 사용되거나 강연 등의 다양한 이벤트가 열릴 수 있다. 천정에는 흰색 루버를 설치하여 크고 심플한 형태의 창과 서로 어우러지게 했다. 홍제 커뮤니티 센터는 주민들이 모여 커뮤니티를 형성하고 휴식을 취할 수 있는 공간을 제공할 것이며, 여러 이벤트를 수용하고 지역에 활기를 가져오는 역할을 하게 될 것이다.

DIAGRAM

SECTION

PLAN

PLAN



Architects SIMPLEX ARCHITECTURE

Location Hongje-dong, Seodaemun-gu, Seoul, Republic of Korea 

Program Community Center

Site area 236㎡ 

Building area 116.53㎡ 

Gross floor area 194.46㎡ 

Building scope 2F 

Building to land ratio 49.38% 

Floor area ratio 82.40% 

Design period 2017. 5 - 12

Construction period 2018. 10 - 2019. 6 

Completion 2019. 6 

Principal architect Chungwhan Park, Sanghun Song Project architect Eunseon Jung Architect of Record JD Architects

(Eunmi Lee) Structural engineer Tomy Structural E&C Mechanical engineer Codam Technical

Group Electrical engineer Codam Technical Group 

Construction Wonjin Construction 

Client Seodaemun-gu 

Photographer Yousub Song 




해당 프로젝트는 건축문화 2019년 10월호(Vol. 461)에 게재 되었습니다.

The project was published in the October, 2019 issue of the magazine(Vol. 461).





'Architecture Project > Infrastructure' 카테고리의 다른 글

THE FLOW  (0) 2020.03.16
MYEONGMAL SENIOR COMMUNITY CENTER  (0) 2020.01.20
HONGJE COMMUNITY CENTER  (0) 2019.12.11
QINGDAO WANDA VICTORIA BAY XIFENG BRIDGE  (0) 2019.09.10
Namdaemun Plaza and Underpass  (0) 2019.07.30
HARIM PET FOOD FACTORY AND VISITOR’S CENTER  (0) 2019.04.12


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기