ⓒ Spaceshift Studio


LaeKhon NonBai is a small hotel located at the central part of Nakhon Si Thammarat, one of the most ancient cities on the southern part of Thailand. The initiative of the project is to revitalize the building which has already been designed and done on both structural and architectural drawing. The intention of the architect is recreating the visual perception as well as fulfilling the missing element for instance, common area without any change on the structural design. The aesthetic of the building is created without any ornamentation, only by organizing the local element and re-coding the remaining finishing.


ⓒ Spaceshift Studio


One of the most important constrain for redesigning the visual perception of this 5 storey building on a rectangular plot of land surrounded by shophouses and apartment is to reduce the sense of solidity and repetition of the front elevation which is the only part that is exposing to the eyes. To achieve the constrain, materiality and assembly of the elements helps distracting the attention from the existing structure. By combining a few of basic construction materials including round bar steel curtain with brick and wood, the new characteristic of the building is being defined. This simplicity and straight forward facade is accommodated by using only few localizes materials. The pixilation of the facade helps creating depth and silhouette to the building.


ⓒ Spaceshift Studio


This semi-transparent facade is not only playing a part on the aesthetic of the building but also affect the living quality within the interior space as the building is located on the tropical ambient, the architect decided to use the most out of these natural resources. Through the pattern of the facade, ventilation and natural light can penetrate easily through the space within. The variation of shadow and light effect throughout the day create a sense of vibrancy to the interior.


ⓒ Spaceshift Studio


The building consists of 20 accommodation units with the ground floor as a lobby containing all the material that have been used in this hotel including wood, brick and glass block for the interior part. The viewpoint to the cityscape and Phra Mahathat temple, an important temple of the city, can be seen from the fifth floor of the hotel. As for the landscape design, the architect delicately designed to be part of the experience to the hotel by using the verticality of the round bar steel and reinterpret them into a form of tree. By taking the most advantages from the localization including material and the well-craftmanship skill of the contractor team, this allow the architect to be able to experiment through the variation of ideas and construction method which create a satisfying outcome.


ⓒ Spaceshift Studio


라에콘 논바이 호텔 

라에콘 논바이 호텔은 태국 남부의 가장 오래된 도시들 중 하나인 나콘시탐마랏의 중심부에 위치한 작은 호텔이다. 본 프로젝트의 목적은 기존에 구조상, 도면상 설계되고 마무리된 건물을 재활성화 하기 위함이다. 건축가의 의도는 구조 설계상 변화를 주지 않고 공용공간을 만드는 것처럼 시각적 인식을 재창조하면서 부족한 요소들을 채우는 것이다. 건물의 미관은 어떠한 장식물도 없이 오직 현지 요소들을 체계화하고 기존 건물의 마감을 재부호화함으로써 창조되었다.


ⓒ Spaceshift Studio


상가주택과 아파트에 의해 둘러싸인 직사각형의 대지 위 5층 규모 건물의 시각적 지각을 재설계하는 데 가장 중요한 제약사항 중 하나는 견고한 느낌을 줄이고 유일하게 눈에 보여지는 부분인 앞쪽 입면의 반복을 줄이는 것이었다. 요소들의 물질성과 요소 간 결합은 기존 구조로부터 주의를 분산시켜주며 제약을 극복 한다. 벽돌과 목재를 둥근 철재 막대 커튼에 조합하는 것을 포함하여 몇몇 기본적인 건설자재들을 서로 혼합시킴으로써 건물의 새로운 특성이 규정되었다. 이 단순하고도 복잡하지 않은 파사드는 현지화된 오직 몇 가지 자재만을 사용함으로써 주변환경에 맞춰졌다. 파사드의 픽실레이션은 건물의 깊이와 실루엣을 조성한다. 이 반투명한 파사드는 건물의 미적인 부분뿐만 아니라 내부공간에서의 삶의 질에도 영향을 미친다. 건물이 열대지역에 위치함에 따라 건축가는 자연 자원을 최대한으로 사용하려 했다. 파사드의 패턴을 통해 공간에 바람과 자연광이 쉽게 들어올 수 있도록 하였다. 하루 동안의 그림자와 빛 효과의 변형은 인테리어에 활력을 부여한다.


ⓒ Spaceshift Studio


이 건물은 1층 로비와 함께 20개의 숙소 유닛으로 구성되어 있다. 이 로비의 인테리어에는 목재, 벽돌 그리고 유리 블록을 포함하여 이 호텔을 짓는데 사용한 모든 재료들이 사용되었다. 호텔의 5층에는 도시경관과 도시의 주요한 사원인 프라마하탓 사원을 볼 수 있는 전망 포인트가 있다. 조경 디자인을 위해서 건축가는 둥근 철재 막대의 수직성을 사용하여 그 것이 나무의 형상으로 재해석 될 수 있도록 함으로써 조경이 호텔 경험의 한 부분이 될 수 있도록 섬세하게 디자인했다. 현지화를 통해 재료와 계약 팀의 장인정신 같은 이점을 취할 수 있었고, 현지화는 건축가가 아이디어와 건설 기법을 변형하는 실험을 가능케 함으로써 만족스러운 결과가 나올 수 있게 도와주었다.





Architects JUNSEKINO ARCHITECT AND DESIGN

Location Thammarat, Thailand

Program Hotel

Site area 650m2

Building area 1,640m2

Completion 2018

Principal architect Jun Sekino

Project architect Jun Sekino

Design team Junsekino Architect and Design

Interior designer Junsekino Interior Design

Client Wirut Thinnakorn

Photographer Spaceshift Studio



해당 프로젝트는 건축문화 2019년 9월호(Vol. 460)에 게재 되었습니다.

The project was published in the September, 2019 issue of the magazine(Vol. 460).




'Architecture Project > Hospitality' 카테고리의 다른 글

LAEKHON NONBAI  (0) 2019.11.28
Maggie’s Centre Barts  (0) 2018.09.06
Nonhyeon Gradation Tower (ID Hospital)  (0) 2018.06.04
SUWON CONVALESCENT HOSPITAL  (0) 2018.05.28
BÉCASSINES COTTAGE  (0) 2017.12.28
Anlong Limestone Resort  (0) 2017.12.01


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기