© Namsun Lee


Children have a different scale perception than adults. At a young age, everything looks larger in size than when we see it as adults. The project focuses on the idea of scaling down the perception of the building so that the future young users can relate more to it. In order to achieve this goal the massing of the building is divided into five smaller volumes. 


© Namsun Lee


Each of them has a distinctive color, geometry and finishing material to emphasize the smaller ones among the overall mass. Windows also contribute to the overall idea of scale perception. They are designed in various sizes and heights so that all users –children from one to five years and adults- can have direct views to the exterior. No matter what the height of the user will be, there will be always a window that adjusts to it.


© Namsun Lee


The building is located in the junction between two roads. The main entrance of the building opens towards the wider road consequently the entrance is designed so that children cannot have a direct exit to the road but rather through a transition space. This space serves as a safety area but also as a playground and as a buffer zone between classes and the traffic’s noise coming from the main road. For safety reasons, the parking area is located on the opposite side from the main entrance with access for vehicles from the secondary road. 


© Namsun Lee


The building is organized around a central stair painted in blue color with a large skylight on the roof that allows natural light access to the heart of the building. Classrooms open towards this space Classrooms are orientated to south and east while the serving programs such as kitchen, storages, elevator, and bathrooms are orientated towards the north. 


© Namsun Lee


A greenhouse is located on the third floor that not only acts as part of the educational program but also as a heating system during the cold days of the winter. The warm air accumulated during the day is released later in the evening to the inner spaces contributing to the overall air treatment of the building.


© Namsun Lee


매봉 데이케어 센터

아이들은 어른들과 다른 규모 인식을 가지고 있다. 어린 나이에는 어른들이 보는 것보다 모든 것이 크게 보인다. 이 프로젝트는 건물 크기의 인식을 작게 하여 미래의 어린 사용자가 건물과 더 많이 관련될 수 있게 하는 것에 중점을 두었다. 이 목적을 달성하기 위해, 건물의 매스를 5개의 작은 볼륨으로 나눴다. 각각의 볼륨은 고유의 색깔, 기하학, 마감재를 사용하여 전체 매스 중에서 각각의 작은 볼륨을 강조할 수 있게 하였다. 창문은 규모 인식의 전반적인 아이디어에도 기여한다. 1~5세 아이들과 어른들은 다양한 크기와 높이로 설계된 창문을 통해 직접 외부를 볼 수 있다. 사용자의 신장과 상관없이 높이가 항상 조정된 창문이 있게 되는 셈이다. 


© Namsun Lee


이 건물은 두 개의 도로 사이 교차로에 위치해 있다. 주 출입구는 더 넓은 도로 쪽으로 열려 있어, 결과적으로 어린이들이 도로로 직접 나갈 수 없고 전환 공간을 통과하도록 설계되어 있다. 이 공간은 안전 지역일 뿐 아니라 놀이터이자 주요 도로에서 오는 교통 소음의 완충 공간으로 사용된다. 안전상의 이유로, 주차 공간은 차량 접근이 가능한 주 입구와 보조 도로의 반대쪽에 위치해 있다. 이 건물은 푸른색으로 칠해진 중앙 계단 주위로 구성되어 있으며 건물 중앙부에 자연광이 들어오게 하는 지붕이 있다. 이 공간을 향해 교실은 열려 있다. 교실은 남동향이며, 반면에 부엌, 창고, 엘리베이터, 욕실은 북향이다. 3층에 위치한 그린하우스는 교육 프로그램의 일환일 뿐 아니라 추운 겨울에 난방 시스템으로도 쓰인다. 낮에 축적된 따뜻한 공기는 건물 전체 공기 관리에 기여하며 저녁에 내부 공간에서 방출된다.


DIAGRAM


SECTION


FLOOR PLAN




Architect Daniel Valle Architects

Location 528 Oksu-dong, Seongdong-gu, Seoul, Republic of Korea 

Site area 501.70㎡

Gross floor area 800.34㎡

Building scope B1, 3F 

Building to land ratio 54.87% 

Floor area ratio 149.73% 

Completion 2018 

Principal architect Daniel Valle 

Project architect Irene R Vara, Sunmin Lee, Yejun Pee, Sojeong Noh, Javier Chan Porras, Iago Blanco 

Local architect de ZIGN partnership 

Photographer Namsun Lee


해당 프로젝트는 건축문화 2018년 8월호(Vol. 447)에 게재 되었습니다.

The project was published in the Aug, 2018 issue of the magazine(Vol. 447).




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
서울특별시 성동구 옥수동 |
도움말 Daum 지도

'Project > Education' 카테고리의 다른 글

EERC  (0) 2018.11.07
A NEAR SCENE  (0) 2018.11.01
Maebong Daycare Center  (0) 2018.09.19
Faculty of Architecture and Environmental Design  (0) 2018.08.30
Bamboo Sports Hall for Panyaden International School  (0) 2018.06.20
TIANJIN BINHAI LIBRARY  (0) 2018.05.24


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News








위로가기