ⓒ James Brittain


On a wooded lot on the shore of Charlebois Lake, the clients wanted to build a contemporary house, luminous and open to the nature. They wanted most of the spaces of the house to be level with the land. The terrain is slightly sloping. During a first visit to the site, a perimeter was established to identify the ideal location. The privileged view towards the lake and the south coincide, which guided the orientation of the building.


ⓒ James Brittain


An “L” shape plan was chosen for the house. In the “L” plan, a wing is reserved for the day spaces (kitchen, dining room, living room) and the other wing houses the more private spaces (master bedroom, bathroom, washing). This type of plan allows all the spaces to be oriented towards the south and towards the desired view. In this house, one is always close to the windows. The “L” plan also defines a sunny outside space, hidden from the view of the neighbor and open towards the access to the lake. Besides, it is also in this space that was laid out a screened porch to enjoy the summer evenings.


ⓒ James Brittain


At the meeting point of the 2 wings of the “L”, was created a two-story volume. On the ground floor there is a garage and the upstairs houses a guest bedroom and an office which enjoys a strategic position overlooking the lake and also with a view down to the ground floor. On the outside, this two-story volume is clearly distinguished from the “L” shape volume by its materiality.


ⓒ James Brittain


It is covered with Corten steel (weathering steel) which has already taken its orange color, while the volume in “L” on one floor is sided with black dyed cedar. Inside, too, this distinction is felt by a double-height space between the 2-story volume and the one-story space. A staircase with cantilevered steps made of walnut allows access to the upper floor.


ⓒ James Brittain


샤를보이 호수 주택

샤를보이(Charlebois) 호숫가의 수목이 우거진 곳에 건축주는 자연에 개방된 밝고 현대적인 집을 짓기를 원했다. 그들은 집의 대부분의 공간이 땅과 수평을 유지하기를 원했다. 형은 약간 경사져 있다. 대지를 처음 방문했을 때 이상적인 위치를 파악하기 위해 경계를 설정했다. 호수와 남쪽을 향한 특별한 전망이 일치하면서, 건물의 방향을 안내하도록 설계의 방향을 잡았다.


ⓒ James Brittain


그 집을 위해"L"자 모양이 선택되었다. "L"계획에서 날개는 주간 공간(주방, 식당, 거실)으로, 다른 날개 쪽은 더 많은 개인 공간(마스터 침실, 욕실, 세탁실)을 수용한다. 이러한 유형의 계획을 통해 모든 공간을 원하는 방향이던 남향으로 배치할 수 있었다. 이 집에서는 항상 창문에 가까이 있다. "L"계획은 또한 이웃의 시야에서 숨겨지고 호수로 통하는 햇볕이 잘 드는 외부 공간을 정의한다. 게다가 여름 저녁을 즐기기 위해 칸막이로 된 현관을 배치한 공간도 있다.


ⓒ James Brittain


"L" 2개의 날개가 만나는 지점에 2층짜리 볼륨이 만들어졌다. 1층에는 차고가 있고 2층에는 호수를 내려다볼 수 있는 전략적인 공간과 함께 1층까지 내려다보이는 게스트 침실과 사무실이 있다. 외관상으로는 이 2층짜리 볼륨은 중요성에 의해 L자 모양과 구분된다. 이미 오렌지색을 띠고 있는 코르텐 스틸(풍화 강철)로 덮여 있으며, 1 L의 볼륨은 검은색 삼나무로 염색돼 있다. 내부에서 역시 2층과 1층 사이의 이중 높이 공간에서 이러한 차이를 느낄 수 있다. 호두로 만든 계단은 꼭대기 층으로 올라갈 수 있다.

 

ⓒ James Brittain

 

 

Architect Paul Bernier Architecte

Location Charlebois Lake, Ste-Marguerite-du-Lac-Masson, Québec, Canada

Design team Paul Bernier, Alexandre Bernier et Alexandra Bolen

Structural engineer Latéral

Photographer James Brittain




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아메리카 캐나다 | 퀘벡_시티_(QC)
도움말 Daum 지도

'Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

A-to-Z House  (0) 2018.07.04
Alta Chalet  (0) 2018.07.03
House at Charlebois Lake  (0) 2018.06.29
The "Blanche" Chalet  (0) 2018.06.28
Introverted House  (0) 2018.06.13
Gauthier House  (0) 2018.06.05


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News








위로가기