ⓒ Aldo Amoretti


The architecture office of Jean-Pierre Lott has just delivered the new media library of Vitrolles. Located in the heart of the district of Les Pins, it symbolizes the renewal of the town center. Vitrolles, like many cities on the periphery of great metropolises, grew too quickly. A victim of the urbanization of the 1960s, it went from the status of little Provencal village with about a thousand inhabitants, to a bedroom community comprised of soulless apartment buildings. 


ⓒ Aldo Amoretti


The media library project has dual facade: a ground floor aligned with the street ? exterior wall all in glass ? an open invitation to enter, and a floor above comprised of a great undulating veil of white concrete with openings resembling lattice work, the whole expressing movement and lightness in a metaphor for reading. The project draws its strength from the contrast of these two faces. 


ⓒ Aldo Amoretti


The transparent base opening onto the square offers pedestrians a clear view of the entrance, the exhibition spaces, the cafe, and the auditorium, causing the building to emerge from its framework. The upper floor, overhanging the sidewalk and the areas of open access to books and materials ensures direct sunlight.


ⓒ Aldo Amoretti


Here, where the reading rooms have been designed by the architect with great fluidity (symbolized by the curves) and the treatment of light was given particular attention. Thus, facing the square, the facade has just a few openings because it is oriented southward, and the light sources are placed on the north end to guarantee a homogeneous quality to the direct sunlight. The kinetic perception of the great veil gives the media library the appearance of changing forms. 


ⓒ Aldo Amoretti


Depending on the light, on where one is standing, whether it is daytime of nighttime, the building takes on different visages. The children’s section is located on the ground floor, directly linked with the reception area and the open space. The furnishings design the space and a well of light in the central area guarantees very good illumination. An exterior garden extends the room and offers children the possibility of outdoor activities. The “fairy tale hour” room hovers above the reception area, its shape evoking a star, is a place of dreaming and story-telling. 


ⓒ Aldo Amoretti


It is the focal point of the composition. Both the fiction section and the documentation center are located on Level 1 in the same open space. A grand staircase leads to the level of the elegant open corridors that weave the links between the varios spaces. The floors are open and the positioning of the furnishings can be adapted. Large wells of light on the north end guarantee a quality of light conducive to reading. Level 2 contains the internal services linked to the reading floors and the entrance by a dedicated service elevator.


ⓒ Aldo Amoretti


비트롤 언론 도서관

장 피에르 로(Jean-Pierre Lott)가 비트롤에 새로운 언론 도서관을 내놓았다. 레 핀(Les Pins)의 중심부에 위치한 이 도서관은 도심지의 재생을 상징한다. 대도시의 주변에 있는 많은 도시들과 같이 비트롤 또한 너무 빨리 성장했다. 비트롤은 1960년대 도시화의 희생양으로 약 천 명의 거주자를 가진 작은 프로방스 마을에서 영혼이 없는 아파트 건물들로 구성된 주거 공동체로 바뀌었다. 미디어 도서관은 이중 파사드로 되어 있다. 지상층은 도로변에 맞추어 배치되어 있고 모든 벽이 유리로 되어 있어 입구에 대한 개방감을 확보했다. 지상부 위층의 바닥은 커다랗고 물결 모양의 베일 같은 흰 콘크리트로 이루어져 있으며, 격자 모양과 비슷한

개구부를 가지고 있다. 


ⓒ Aldo Amoretti


전체적인 움직임과 밝음이 독서를 은유적으로 표현하고 있다. 이와 같은 두개의 대비되는 파사드에서 힘을 얻는다. 광장 쪽으로 열리는 투명한 지하 광장은 보행자가 입구, 전시 공간, 카페, 강당 등을 선명하게 볼 수 있게끔 해주어 건물이 골조에서부터 그 모습을 나타내도록 한다. 보도 위에 놓인 위층은 서적 및 자료에 대한 개방 된 영역으로 직사 광선을 차단한다. 


ⓒ Aldo Amoretti


여기서 독서실은 건축가에 의해 매우 유동적(곡선으로 상징 됨)으로 설계되었으며 빛의 처리에는 특별한 주의를 기울였다. 따라서, 정면을 바라보면 남쪽으로는 개구부가 많지 않다는 것을 알 수 있다. 이에 따라 광원은 직사광선의 균일함을 보장하기 위해 북쪽의 끝에 배치되었다. 동적 인식을 불러 일으키는 베일은 언론 도서관에 변화하는 형식의 외관을 준다.


ⓒ Aldo Amoretti


빛에 따라, 한 사람이 어디에 서 있느냐에 따라, 밤이냐 낮이냐에 상관 없이, 이 건물은 다양한 풍경을 연출한다. 어린이를 위한 공간은 안내 공간 및 열린 공간과 직접 연결되는 1층에 위치한다. 가구는 공간을 설계하고 중앙 구역의 밝은 빛은 매우 좋은 조명이 되어준다. 외부 정원은 방을 확장시켜 아이들에게 야외 활을 할 수 있는 가능성을 제공한다. 접수처 구역 위에 있는 “동화의 방”은 별 모양을 떠올리게끔 해주는 곳으로, 꿈꾸며 이야기 하는 곳이다. 소설 분야와 문서 분야는 모두 동일한 열린 공간의 1층에 있다. 웅장한 계단은 다양한 열린 공간을 연결하는 우아하고 개방된 복도로 이어진다. 바닥은 개방되어 있으며 가구의 위치를 조정할 수 있다. 북쪽 끝의 큰 내부 중정은 독서하기 좋은 빛을 보장한다. 2층에는 도서층과 연결되는 내부 서비스 공간과 전용 엘리베이터의 출입구가 있다.


SECTION


GROUND FLOOR PLAN


MEZZANINE FLOOR PLAN


1st FLOOR PLAN




Architect Jean-Pierre Lott architecte

Location 1 Place de la Liberte, Avenue des Salyen, 13127 Vitrolles, France

Building area 3,990㎡

Construction period 2013 - 2015

Client City of Vitrolles

Photographer Aldo Amoretti



해당 프로젝트는 건축문화 2018년 3월호(Vol. 442)에 게재 되었습니다.

The project was published in the March, 2018 issue of the magazine (Vol. 442)




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 프랑스
도움말 Daum 지도

'Project > Education' 카테고리의 다른 글

Lattice Book House  (0) 2018.05.16
Mulan Weichang Visitor Centre  (0) 2018.05.15
Vitrolles Media Library  (0) 2018.05.14
Art Museum & Library OTA  (0) 2018.05.11
It's real time  (0) 2018.04.30
Wenzhou Dalton Elementary School  (0) 2018.04.16


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News








위로가기