©Eleazar Cuadros

 

 

The Alto Anapati preschool project is located in a Nomatsigenga native community in the central jungle of Peru. The school, founded in 2008, was in precarious conditions and at risk of flooding. In 2021, thanks to funds from the local government and the international cooperation, the project became a reality, generating access to education for more than 50 children and providing a community space for 86 families.

 

The architectural proposal was generated through an ethnographic approach and participatory workshops. In the first stage, “observation surveys” were developed to learn about the teaching dynamics in this community. This resulted in the importance of outdoor learning spaces and local customs as part of how the space is inhabited. In a second stage, worktables were held with parents to reflect on the good living of the native peoples, leading to the consideration that the school is the heart of the community, the soul of preservation of the Nomatsigenga knowledge and territory. These workshops helped build, with the community, the role and symbolic value of the school.

 

The design proposal sought to make these learnings visible in its spatiality. The building is located in the access area to the community and is organized in two blocks. On the southwest side is located the block containing the multipurpose room, the administrative area, the kitchen, and the toilets. The multipurpose room, a classroom without walls, is directly connected to the “Aula bosque” (forest classroom) - a space designed as an outdoor classroom.

 

On the east side is the block of classrooms, which through large sliding partitions, opens to outdoor areas that are part of the learning space. All the enclosures are designed as dissolving boundaries that connect the interior with the exterior. The school does not limit itself to observing the landscape but becomes part of it. Most of the materials
used in the project are locally sourced, including wood, clay bricks, river stones - keeping local production and craftsmanship active. The building is inserted in the context through an architecture of low environmental impact and in compliance with the sustainability and maintenance possibilities of the community.

 

Finally, one of the main reflections from this project was about the role that a public infrastructure plays in a rural community in the jungle. The school must be understood as a space not only in its physical construction but also in its symbolic construction of belonging, identity and struggle for the right to other ways of living.

 

 

 

 

©Diego XXXX

 

 

지역 공동체의 심장, 알토 아나파티 유치원 알토

아나파티 유치원은 페루 중앙 정글의 노마시겐가 원주민 커뮤니티에 있다. 2008년에 설립된 이 학교는 열악한 환경과 홍수 위험에 처해 있었다. 2021년, 지방 정부의 자금 지원과 국제 협력으로 50명 이상의 어린이에게 교육 기회를 제공하고 86가구에 커뮤니티 공간을 제공하는 프로젝트가 현실화됐다.

 

이 건축 제안은 민족지학적 접근과 참여 워크숍을 통해 생성되었다. 첫 번째 단계, ‘관찰 조사’는 이 커뮤니티의 가르침의 역동성에 대해 배우기 위해 개발됐다. 이로 인해, 거주하는 방식의 일부로서 야외 학습 공간과 현지 관습의 중요성이 대두되었다. 두 번째 단계에서는 부모와 함께 작업 테이블을 열어 원주민의 좋은 삶을 되돌아보고 학교가 공동체의 심장이자 노마시겐가의 지식과 영토를 보존하는 영혼이라는 생각으로 이어졌다. 이 워크숍은 지역 사회와 함께 학교의 역할과 상징적 가치를 구축하는 데 도움이 되었다.

 

디자인은 이러한 학습을 공간적으로 가시적으로 만들려고 했다. 건물은 커뮤니티로 접근할 수 있는 지역에 위치하고 있으며 두 블록으로 구성되며, 남서쪽에는 다목적실, 행정실, 주방, 화장실이 있는 블록으로 되어 있다. 벽이 없는 교실인 다목적실은 야외 교실로 설계된 숲 속 교실과 바로 연결되어 있다.

 

동쪽에는 큰 슬라이딩 파티션을 통해 학습 공간의 일부인 야외로 나갈 수 있는 교실 블록이 있다. 울타리로 둘러싸인 모든 면은 내외부를 연결하는 경계를 해소하도록 설계됐다. 학교는 풍경을 관찰하는 데 그치지 않고 그 일부가 된다. 프로젝트에 사용된 대부분의 재료는 목재, 점토 벽돌, 강석을 포함하여 현지에서 조달되어 현지 생산 및 장인 정신을 활성화한다. 이 건물은 환경에 미치는 영향이 적고 지역 사회의 지속 가능성 및 유지 관리 가능성을 준수하여 건축됐다.

 

마지막으로, 이 프로젝트에서 생각해 볼 것 중 하나는 정글의 농촌 지역 사회에서 공공 기반 시설이 수행하는 역할에 대한 것이었다. 학교는 물리적 건축 공간일 뿐만 아니라 소속감, 정체성, 다른 삶의 방식에 대한 권리를 위한 투쟁의 상징적 건축물로 이해되어야 한다.

 

 

 

©Eleazar Cuadros
©Eleazar Cuadros
©Eleazar Cuadros
©Eleazar Cuadros
©Eleazar Cuadros
©Eleazar Cuadros
©Eleazar Cuadros
©Eleazar Cuadros
©Eleazar Cuadros
©Eleazar Cuadros
©Eleazar Cuadros
©Eleazar Cuadros
©Eleazar Cuadros
CONSTRUCTION DRAWING
SKETCH
DIAGRAM
SECTION
SECTION
DIAGRAM
FLOOR PLAN

 

 

Architects  Asociacion Semillas para el Desarrollo Sostenible
Location  Pangoa, Satipo, Peru
Site area  8,226.6㎡
Building area  397㎡
Gross floor area  397㎡
Building to land ratio  5%
Floor area ratio  5%
Design period  2019. 11 - 2020. 3
Construction period  2021. 4 - 2021. 8 
Completion  2021
Principal architect  Marta Maccaglia, Giulia Perri
Design team  Samanta Sinistri(Participatory design workshops), Carmen Gutierrez(Worksite and logistics)
Structural engineer  Carlos Barreda Guzman
Mechanical engineer / Electrical engineer  Vital Ingenieros
Construction  Javier Garcia Paucar, Elias Martinez Ramos, Alejandro Vera Palian, Lidio Andres Martinez Apolinario
Photographer  Eleazar Cuadros, Diego XXXX

 

 

해당 프로젝트는 건축문화 2022년 4월호(Vol. 491)에 게재되었습니다.
The project was published in the April, 2022 recent projects of the magazine(Vol. 491).

 

April 2022 : vol. 491

Contents : RECORDS DIÉBÉDO FRANCIS KÉRÉ, WINNER OF THE 2022 PRITZKER ARCHITECTURE PRIZE 2022년 프리츠커 건축상 수상자, 디에베도 프란시스 케레 : NEWS / COMPETITION / BOOKS : SKET..

anc.masilwide.com




'Architecture Project > Education' 카테고리의 다른 글

KINDERGARTEN PELEDZIUKAS EXTENSION  (1) 2022.07.14
Child Care Center  (0) 2022.07.12
ALTO ANAPATI PRESCHOOL  (0) 2022.07.11
NURSERY IN ADAMÓW  (0) 2022.07.08
OMBU AFUERA KINDERGARTEN  (0) 2022.07.08
NEW HEADQUARTERS OF THE FACULTY OF HUMANITIES, CHARLES UNIVERSITY  (0) 2022.05.31


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기