ⓒLe Minh Hoang

 

 

Architecture can be, in a sense, analogous to a Tree (banyan tree, bodhi tree) with its branches and leaves that intertwine and spread out, forming various layers for use; It can also be metarphorically meant spatial levels offering miscellaneous chambers at different heights in a Cave, as regards prehistoric men being accommodated.

 

Ngói space is created from the perspective of merging these 2 primitive shelters (the Tree & the Cave), giving reminiscences of a big Roof such as the roof of a communal house or that of a Rong house – an open community space which has been existing for a long time.

 

In making a Roof, Tile presents a natural option since it is a material familiar with most Vietnamese people, yet used in an unusual way (as walls, curtains) in an extraordinary space to produce a special different effect (regarding appearance, sense of space and micro-climate quality). The Ngói space functions Cafés (lower space + on the rooftop), Seminar and Exhibition rooms (on the middle floor) with the aim of offering a fresh destination, an inspiring common Roof.

 

The on-going rapid urbanization and increasing population have been entailing a major demand for more areas for residence nationwide. Many former single-story tiled-roof houses have been demolished/ removed and the tiles on those roofs are still considered construction waste, not to be reused. The Ngói space was created as an inspiring
solution to reusing these memory-filled tiles. On a larger scale, it orientates users towards a sustainable tomorrow, from the perspective of reaching back to the past to recognize and rediscover the core and hidden values of the original space and use those values to create spaces of the future.

 

 

 

 

ⓒLe Minh Hoang

 

 

베트남 전통 지붕을 옆으로 두른 공간, 응오이 스페이스 

 

어떤 의미에서 보면 건축은 나무(반얀나무, 보리수)와 비슷하다. 가지와 넓게 펼쳐진 잎은 서로 얽혀 있고 다양한 층을 이루고 있다. 이는 선사 시대 사람들이 동굴에 다른 높이의 공간을 나누어 사용했던 것과도 비슷하다고 할 수 있다.

응오이 스페이스는 원시적 쉼터인 나무와 동굴을 합친다는 관점에서 만들어졌다. 또한, 공동 주택의 지붕이나 Rong house의 지붕과 같이 큰 지붕을 연상하게 하는 오랫동안 존재해온 것 같은 열린 커뮤니티 공간이다. 지붕을 만들 때 베트남 사람들 대부분에게 친숙한 재료인 타일은 자연스러움을 제시하고, 특별한 공간은 벽이나 커튼 등으로 독특하게 표현하여 다른 효과를 나타낸다. 응오이 스페이스의 낮은 공간과 옥상은 카페로, 중간층은 세미나실이나 전시실로 계획했으며, 신선한 목적과 영감을 줄 수 있기를 원했다.

 

급속하게 이루어지는 도시화와 인구 증가로 인해 거주지에 대한 많은 수요가 생겨났다. 기존에 많았던 단층의 기와지붕 주택들은 철거되었고, 철거 시 나온 건물 지붕의 기와는 재사용할 수 없는 건설 폐기물로 여겨지고 있었다. 응오이 스페이스는 과거의 기억들을 담고 있는 타일을 재사용하는 방법에 대한 영감을 하나의 해결책이 된 것이다. 큰 관점에서 본다면 이곳을 이용하는 사람들에게 과거로 돌아가 이 공간의 핵심 가치와 숨겨진 가치를 인식하게 하여, 미래의 공간을 만들어 나갈 때 그 가치를 담아 지속 가능한 미래를 이끌어가게 하는 것이다.

 

 

 

 

ⓒLe Minh Hoang
ⓒLe Minh Hoang
ⓒLe Minh Hoang
ⓒLe Minh Hoang
ⓒLe Minh Hoang
ⓒLe Minh Hoang
ⓒLe Minh Hoang
ⓒLe Minh Hoang
ⓒLe Minh Hoang
ⓒLe Minh Hoang
ⓒLe Minh Hoang
MODEL
FACADE DETAIL & DIAGRAM
FLOOR PLAN & SECTION

 

 

 

Architect H&P Architect
Location
 Dong Anh, Hanoi, Vietnam
Program Cafe
Site area 197㎡
Gross floor area 510㎡
Completion 2021. 1
Design team Doan Thanh Ha ,Tran Ngoc Phuong, Luong Thi Ngoc Lan, Tran Van Duong, Nguyen Hai Hue, Ho Manh Cuong, Nguyen Van Thinh, Trinh Thi Thanh Huyen
Photographer Le Minh Hoang

 

해당 프로젝트는 건축문화 2022년 1월호(Vol. 488)에 게재되었습니다.
The project was published in the January, 2022 recent projects of the magazine(Vol. 488).

 

January 2022 : vol. 488

Contents : RECORDS NEW PROPOSAL FOR THE HOUSING PROBLEM IN SEOUL FOUND IN RURAL AREA 서울 주거 문제의 새로운 대안, 농촌에서 찾다 : NEWS / COMPETITION / BOOKS : SKETCH MY HOUSE ..

anc.masilwide.com




'Architecture Project > Commercial' 카테고리의 다른 글

HOTEL HOPPIPOLLA  (0) 2022.05.02
Wind Clinic  (0) 2022.04.11
Casamia Community House  (0) 2022.04.06
ROUTE52 CC CLUBHOUSE  (0) 2022.03.28
ESCENARIO SHIROKANE  (0) 2022.03.23


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기