ⓒFélix Michaud

 

 

 

Prioritizing an architectural intervention with an assumed scenography, and falling within a strategy of minimizing its environmental impact, the project proposes the rehabilitation of a disused industrial building from the 1980s in order to establish the head office of Les Entreprises d’électricité E.G. Ltée, founded in 1951. By deploying 250 stainless steel strut channels, an imposing architectural device organizes distances and proximities, circulations, and groupings. These metal profiles, common in the electrical field, are used to fix the partitions, to support the furniture, and to camouflage all of the wiring. This profusion of elements composes an irregular frame that marks the space with vertical lines structuring the spatial delimitations. The industrial character, offered by the raw surfaces of the concrete, the shine of the stainless steel, and the translucent partitions unifying in an entity energized by accents of orange color, loads the space with an aesthetic cohesion emphasizing the re-interpretation of the open-plan office concept. Both minimalist and expressive, EG offers an environment indulgent of accumulation and excess to stimulate the participatory experience that is part of the daily life of its users.

 

Promoting a layout where employees can easily communicate with each other, the intervention combines private areas ensuring the need for physical distance for the protection and well-being of everyone, as well as meeting spaces, rest stations, and areas for sports and entertainment. The portion dedicated to offices, a space distributed in half-levels and proving too cramped for the needs of the company, requires a complete reconfiguration (reception, administrative offices, conference room, kitchen, employee room, and storage). The individual and collaborative workspaces, requiring a large area, are set up in a portion subtracted from the huge storage space of the building. Partially deconstructed, the existing firewall, made of concrete blocks, is transformed into an articulated railing and a staircase offering visual and physical access to this new sector located below the administrative spaces. This work area, defined by a new enclosure also in concrete blocks, constitutes a generous volume with a height of six meters below the ceiling, benefitting from level access with the immense warehouse area in order to optimize the functionality of the premises. In order to maximize the contribution of natural light, the huge garage door is replaced by a curtain wall. On the roof, the addition of six skylights, with dimensions that fit into the existing structural framework, helps provide increased natural lighting. These multiple light sources, filtered by translucent partitions, wrap the space in kinetic lighting that contributes to the theatricality of the experiment.

 

 

 

ⓒFélix Michaud

 

 

 

캐나다의 생 제롬(saint-jérôme)에 위치한 이 프로젝트는 1951년 설립된 Les Entreprises d'electricite E.G. Ltée의 본사를 설립하기 위해 1980년대의 사용되지 않은 산업 건물을 리모델링한 프로젝트다. 250개의 스테인리스 스틸 스트럿 채널을 배치하여 인상적인 건축 장치가 거리와 근접성, 순환 및 그룹화를 체계화한다. 전기장에서 흔히 볼 수 있는 이 금속 프로파일은 파티션을 고정하고 가구를 지지하며 모든 배선을 숨기는 데 사용된다. 이러한 요소는 불규칙한 프레임을 구성하여 수직적으로 공간을 구분한다. 콘크리트의 거친 표면, 스테인리스 스틸의 광택, 오렌지 색상의 강조로 활력을 주는 개체로 통합되는 반투명 파티션이 제공하는 산업적 특성은 열린 공간의 재해석을 강조하는 미학적 응집력으로 공간을 채운다. 미니멀하고 표현력이 뛰어난 EG는 사용자의 일상생활의 일부인 참여적 경험을 자극하기 위한 환경을 제공한다.

 

 

직원들이 서로 쉽게 의사 소통할 수 있는 레이아웃을 위해 회의 공간, 휴게소, 스포츠 및 엔터테인먼트 공간뿐만 아니라 모든 사람의 보호와 웰빙을 위한 물리적 거리의 필요성을 보장하는 사적인 영역을 결합한다. 건축주의 요구에 비해 너무 좁은 공간들은 완전한 재구성이 필요했다. 넓은 면적을 필요로 하는 개인 및 협업 작업 공간은 건물의 거대한 저장 공간에서 뺀 부분에 배치됐다. 부분적으로 해체된 콘크리트 블록으로 만들어진 기존 방화벽은 관리 공간 아래에 위치한 새로운 구역에 시각적 및 물리적 접근을 제공하는 굴절식 난간과 계단으로 변형됐다. 콘크리트 블록으로 된 새로운 작업 공간은 천장 아래 6미터 높이의 넉넉한 볼륨을 구성하며 건물의 기능을 최적화하기 위해 거대한 창고 공간과 수평으로 접근할 수 있는 이점이 있다. 자연 채광을 최대한 활용하기 위해 거대한 차고 문을 커튼월로 교체했다. 자연 채광을 늘리기 위해 지붕에 기존 구조 프레임워크에 맞는 6개의 채광창을 추가했다. 반투명 파티션으로 필터링된 이러한 다중 광원은 실험의 연극성에 기여하는 조명으로 공간을 감싸고 있다.

 

 

 

ⓒFélix Michaud

 

 

 

ⓒFélix Michaud

 

 

 

ⓒFélix Michaud

 

 

 

ⓒFélix Michaud

 

 

 

ⓒFélix Michaud

 

 

 

ⓒFélix Michaud

 

 

 

ⓒFélix Michaud

 

 

 

ⓒFélix Michaud

 

 

 

ⓒFélix Michaud

 

 

 

ⓒFélix Michaud

 

 

 

ⓒFélix Michaud

 

 

 

ⓒFélix Michaud

 

 

 

ⓒFélix Michaud

 

 

 

 

 

ⓒFélix Michaud

 

 

 

ⓒFélix Michaud

 

 

 

ⓒFélix Michaud

 

 

 

ⓒFélix Michaud

 

 

 

ⓒFélix Michaud

 

 

 

ⓒFélix Michaud

 

 

 

ⓒFélix Michaud

 

 

 

ⓒFélix Michaud

 

 

 

ⓒFélix Michaud

 

 

 

ⓒFélix Michaud

 

 

 

 

AXONOMETRIC

 

 

 

FLOOR PLAN

 

 

 

Architect   Jean Verville architectes
Location   Saint-Jérôme, Canada
Building area   3,000㎡
Completion   2021
Principal architect
   Jean Verville
Studio director   Tania Paula Garza Rico
Artistic advisor   France Goneau 
Design team   Rémi St-Pierre, Samuel Landry, Camille Asselin, Jacob Éthier, Bahia Burias
Contractor   Ross Commodari, eng. and project manager (C.A.L. construction)
Photographer   Félix Michaud




'Interior Project > Office' 카테고리의 다른 글

Shin Eo Ji Dang  (0) 2022.05.25
Soler Textiles Office  (0) 2022.03.18
D-A Studio in Infante Santo Avenue, Lisbon  (0) 2022.01.27
Purun Office  (0) 2022.01.24
Cabinette Co-Working  (0) 2022.01.24


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기