ⓒHey!Cheese

 

 

 

Background
Coffee industry has been in an unprecedented booming state locally and globally. This trending culture is supported by stories well told and fascinating presentations from serving, graphics to spatial design. Simply a cup of good coffee is not enough to for the retails to gain a margin given the competitive environment. Customers want ever fresh and diverse experiences while exploring shops. Our client, the shop owner, head barista of Fifteen Steps Workshop, enquired us to renovate his shop in a novel way to further boost his brand on the map. Spatial reinterpretation of the coffee roaster and shop tasked us at a commercially bustling district in Taipei. 

 

Contexts
Our site as an 80 sqm former office space at the corner ground floor of a mixed-use building is located on route to nearby trails from the CBD area of Taipei. Strolling around are businesspeople, nearby residents as well as casual hikers who approach the shop with very different mood and pace.  

 

Concept / Design 
While most coffee joints did their best to showcase its interior and bustling scenes mostly with a rather open plan, our client intended to turn his shop into a quality quick serving bar with an on-site roastery and an invite-only space planned behind the scenes. 

We divided the space accordingly and created a semi open carved-in area as a standing bar at the storefront which invites customers to step in and enjoy a quick sip, while the front steps and landing area adjacent to sidewalks welcomes a casual sit-and-drink. The intended open layout allows breeze coming down from the trail side to be an enjoyable feature along with the coffee aroma. As for environmental concern, the carved-in plan reduces the area of enclosed interiors which contributes to less AC usage. The layout also takes advantage of the corner location to create a takeaway window by the pedestrian friendly side lane.

As a request from the client, the bar working area, the roastery and the multi-purpose room must be secured and invite-only with certain privacy. This tasks our design as we suggest the interior activities better be revealed rather than blocked. This is where sought-after materials come into play. We adapted polycarbonate panels with desired opaqueness framed with precisely fabricated painted steel frames as the main intervention which serves as spatial dividers and light diffuser for an incredible illuminating effect on both interior and exterior given different hours of a day. Given budget and regulation constrains, most area of the exterior finish was left untouched as a poetic contrast to our interventions.

The purpose of the multi-function room was better defined as we incorporated those light induced panels. Cupping seminar or lecture programs will be held from time to time with the activity vibes “revealed” to street passer-by via silhouettes and sound which is teasingly contagious. During the daytime, customers are invited inside to enjoy their coffee at their slowest pace. Indoor gardening is curated for a meditating ambience. Apart from enjoying the coffee at the standing bar or outdoor seating, another exceptional coffee drinking experience is served behind the scenes. 

The overall design gives a rational yet dreamy picture thanks to the novel material reinterpretation and precise fabrication. We let the subtle elements do the talk. Light matters. Color matters. Translucency matters. Geometry matters. So do perceptions from taste bud to the sense of time. 

 

 

 

ⓒHey!Cheese

 

 

 

커피 산업은 국내외적으로 전례 없는 호황을 누리고 있다. 이 유행하는 문화는 서빙, 그래픽에서 공간 디자인에 이르기까지 잘 알려진 이야기와 매혹적인 프레젠테이션으로 뒷받침된다. 단순히 좋은 커피 한 잔만으로는 소매업체가 경쟁 환경에서 이윤을 얻기에 충분하지 않다. 고객은 매장을 탐색하면서 항상 신선하고 다양한 경험을 원한다. 건축주인 Fifteen Steps Workshop의 수석 바리스타는 자신의 브랜드를 더욱 돋보이게 하기 위해 가게를 새로운 방식으로 개조해 달라고 요청했다.

 

복합 용도 건물의 1층 모퉁이에 있는 80㎡의 사무실 공간이었던 대지는 타이베이의 CBD 지역에서 인근 산책로로 가는 길에 있다.

 

공간을 분할하고 반개방형 공간을 매장 전면에 스탠딩 바로 만들어 고객이 커피를 간단히  즐길 수 있도록 했으며, 보도에 인접한 전면 계단에 앉아서 쉴 수 있는 공간을 마련했다. 의도된 개방형 레이아웃은 커피 향과 함께 트레일 쪽에서 불어오는 바람이 즐거운 특징이 될 수 있도록 한다. 환경 문제에 관해서는 밀폐된 내부 면적을 줄여 AC 사용량을 줄였다. 또한, 측면 차선 옆에 테이크아웃 창을 만들어 코너에 위치한 특징을 활용했다.

 

건축주의 요청에 따라 바 작업 공간, 로스터리 및 다목적실은 보안이 유지되어야 하며 특정 사생활이 보장되어야 했다. 내부와 외부 공간의 분할과 조명의 확산 효과를 주기 위해 강철 프레임의 불투명한 폴리카보네이트 패널을 사용했다.

 

다기능실의 목적은 이러한 빛 유도 패널을 통해 잘 드러난다. 세미나나 강의 프로그램의 활동이 실루엣과 소리를 통해 거리의 행인에게 "공개"되는 형태로 진행된다. 낮에는 내부에서 천천히 커피를 즐길 수 있다. 실내 정원은 명상적인 분위기로 꾸며져 있다. 스탠딩 바와 야외 좌석에서 커피를 즐기는 것 외에도 뒤쪽의 또 다른 공간에서 특별한 커피 마시는 경험이 제공된다.

 

전체적인 디자인은 참신한 소재의 재해석과 정밀한 제작으로 합리적이면서도 몽환적인 이미지를 선사한다.

 

 

 

ⓒHey!Cheese

 

 

 

ⓒHey!Cheese

 

 

 

ⓒHey!Cheese

 

 

 

ⓒHey!Cheese

 

 

 

ⓒHey!Cheese

 

 

 

ⓒHey!Cheese

 

 

 

ⓒHey!Cheese

 

 

 

ⓒHey!Cheese

 

 

 

ⓒHey!Cheese

 

 

 

 

ⓒHey!Cheese

 

 

 

DIAGRAM

 

 

 

FLOOR PLAN

 

 

 

Architects   Phoebe Says Wow Architects
Location   Taipei, Taiwan
Gross floor area   80㎡
Completion   2021. 09
Lead architects   Phoebe Wen, Shihhwa Hung
Design team   Phoebe Wen, Shihhwa Hung, Ting-Ju Chen, Yi-Xian Dung
Client   Fifteen Steps Workshop
Photographer   Hey!Cheese




'Interior Project > Cafe&Restaurant' 카테고리의 다른 글

GYUBAN HANSIK LOUNGE  (0) 2022.01.19
Café 7 yad  (0) 2022.01.18
Cherniy Coffee Bar  (0) 2022.01.11
23A Coffee  (0) 2022.01.10
Black & Milk Coffee Bar  (0) 2022.01.06


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기