ⓒRainville Sangaré

 

 

 

Quartz Co., a company specializing in Canadian-made winter jackets, enlisted Blanchette Architectes, Rainville Sangaré, and A+ to develop its first retail space located at 5445 avenue De Gaspé, in Montréal. The furniture was designed and built by Rainville Sangaré, while Blanchette Architectes was responsible for space design. The two firms worked in conjunction with the marketing team at Quartz Co. as well as the project-management team at A+.

“We see this first space as a sort of laboratory; our goal is to open more Quartz Co. stores around the globe in the coming years,” said Francis Guindon, Director of Global Marketing and Communications at Quartz Co. “As part of this exercise, we had to take into consideration the new reality of retail, including a multi-channel brand experience, a high-end approach, a showroom-like physical atmosphere, and a personalized-service strategy.”

“At the architectural level, our mandate was to develop a unique universe by focusing on minimalism, timelessness, and innovation,” said Patrick Blanchette, Architect and President of Blanchette Architectes.

On one side of the space is the workshop. Visible from the street, it proudly highlights the fact that the brand’s wares are manufactured locally. On the other side is the boutique, which features an interplay of lights, mirrors, grids, and screens developed by Blanchette Architectes as well as custom-made furniture by Rainville Sangaré. The mirrored walls, which are punctuated by displays of coats in alcoves, offer an alternate perception of the space, and the double reflection provides the customer with multiple views -- useful when trying on clothes.

Rainville Sangaré used its expertise in noble materials and manufacturing processes to create harmony between the presentation of products and the physical and visual comforts sought by the customer. In addition to the furniture, the studio designed a system of stainless-steel poles that don’t need to be attached to the walls; instead, friction and tension hold them in place. Hardware and fastening pieces were left visible to demonstrate the accuracy with which the job was carried out. Ash – locally sourced and FSC-certified – was used because its texture contrasts with the other materials and because it adds a touch of warmth to space.

“It is an approach to design that reveals the quality of materials and the rigor of the workmanship; this aligns with the vision of the company, which also develops its products with this approach,” explained Lambert Rainville, Industrial Designer and Co-founder of Rainville Sangaré.

A combination of industrial precision and artistic sensibility, the design is a reflection of how Quartz Co. creates and manufactures its coats. The interior details speak to the brand’s quest for handmade high-end products [MDL1]. Since the coats are made locally, the design choices for space also had to tell this story, which is why the teams opted for materials such as ash, the most common wood species on the island of Montreal, and solid industrial materials such as concrete and stainless steel.

 

 

 

ⓒRainville Sangaré

 

 

 

캐나다의 겨울 재킷 전문 브랜드인 Quartz Co.는 Blanchette Architectes와 Rainville Sangaré, A+와 협력하여 몬트리올의 5445 avenue De Gaspé에 첫 번째 부티크를 디자인했다. 가구는 Rainville Sangaré가 디자인하고 제작했으며 Blanchette Architectes는 공간 디자인을 담당했다. 두 회사는 Quartz Co.의 마케팅 팀과 A+의 프로젝트 관리 팀과 협력했다.

Quartz Co의 글로벌 마케팅 및 커뮤니케이션 이사인 Francis Guindon은 “이 첫 번째 공간을 일종의 실험실로 본다. 우리의 목표는 앞으로 몇 년 동안 전 세계에 Quartz Co. 매장을 더 많이 여는 것이다.” 라고 말했다. 이어 “이 연습의 일환으로 다채널 브랜드 경험, 고급 접근 방식, 쇼룸과 같은 물리적 분위기, 맞춤형 서비스 전략 등 소매의 새로운 현실을 고려해야 했다.”라고 덧붙였다.

Blanchette Architectes의 건축가이자 Patrick Blanchette는 "건축학적인 차원에서 우리의 임무는 미니멀리즘, 시대를 초월한 혁신, 그리고 혁신에 초점을 맞춰 독특한 우주를 개발하는 것이었다."라고 말했다.

공간의 한쪽에는 작업실이 있다. 거리에서 볼 수 있으며 브랜드 제품이 현지에서 제조된다는 사실을 부각시킨다. 반대편에는 Blanchette Architectes가 개발한 조명, 거울, 격자 및 스크린과 Rainville Sangaré의 맞춤 가구가 상호 작용하는 부티크가 있다. 벽감의 코트 디스플레이로 구두점을 이루는 거울 벽은 공간에 대한 대안적인 인식을 제공하고 이중 반사는 고객에게 다양한 관점을 제공하여 옷을 입어볼 때 유용하다. Rainville Sangaré는 고귀한 재료 및 제조 공정에 대한 전문성을 사용하여 제품의 프레젠테이션과 고객이 추구하는 물리적, 시각적 편안함 사이의 조화를 만든다. 가구 외에도 스튜디오는 벽에 부착할 필요가 없는 스테인리스 스틸 기둥 시스템을 설계했다. 대신 마찰과 장력이 이 기둥을 제자리에 고정시킨다. 작업 수행의 정확성을 보여주기 위해 하드웨어 및 고정 부품이 보이는 상태로 남아있다. 현지에서 공급되고 FSC 인증을 받은 물푸레나무속(Ash)는 질감이 다른 재료와 대조되고 공간에 따뜻함을 더해준다.

“재료의 품질과 솜씨의 엄격함을 드러내는 디자인 접근 방식이다. 이것은 회사의 비전과 일치하며 이 접근 방식으로 제품을 개발하기도 한다.”라고 Rainville Sangaré의 공동 설립자이자 산업 디자이너인 Lambert Rainville은 설명했다.

산업적 정확성과 예술적 감성이 결합된 디자인은 Quartz Co.가 코트를 만들고 제조하는 방식을 반영한다. 내부 디테일은 수제 고급 제품[MDL1]에 대한 브랜드의 추구를 말해준다. 코트는 현지에서 만들어지기 때문에 공간을 위한 디자인의 선택도 이를 포함해야 했다. 따라서 몬트리올 섬에서 가장 흔한 목재인 물푸레나무속(Ash)와 같은 재료와 콘크리트와 스테인리스 스틸 같은 견고한 산업 자재와 같은 재료를 선택했다.

 

 

 

ⓒRainville Sangaré

 

 

 

ⓒRainville Sangaré

 

 

 

ⓒRainville Sangaré

 

 

 

ⓒRainville Sangaré

 

 

 

ⓒRainville Sangaré

 

 

 

ⓒRainville Sangaré

 

 

 

ⓒRainville Sangaré

 

 

 

ⓒRainville Sangaré

 

 

 

ⓒRainville Sangaré

 

 

 

ⓒRainville Sangaré

 

 

 

Interior design   Quartz Co.Blanchette Architectes and Rainville Sangaré
Furniture and shelving system   Rainville Sangaré et Mesure
Design and construction management   A+
Client   Quartz Co.
Photographer   Rainville Sangaré




'Interior Project > Retail' 카테고리의 다른 글

Showroom Papier Tigre  (0) 2021.09.07
QUARTZ CO.  (0) 2021.09.06
Uniprix Kieu Truong pharmacy  (0) 2021.08.23
Le Manoir  (0) 2021.08.18
Headfoneshop  (0) 2021.08.11
JEWERLY SHOP DD GOLD  (0) 2021.08.10


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News














위로가기