© Yongsu Kim(MasilWIDE)

 

 

 

The Seokwoondong neighborhood living facility is a space that is as natural as can be and evokes a sense of stability. The red brick building that arouses interest and curiosity (sensibility with a story) melts into the surrounding environment. The building was built around the courtyard, and the unstructured appearance of the building contains the architect’s intention to receive as much natural light as possible.

 

 

 

 

© Yongsu Kim(MasilWIDE)

 

 

 

The three different concept kitchens, the background of the curved wall, the four columns that divide the curved wall, and the three gable roofs connected from the four columns form the elevation of the building. The main entrance that goes through this courtyard and the external stairs accessible through the second floor separate the courtyard from the space leading outside, and the courtyard in the middle acts as an important element that gives the most unusual and unique sense of space in the interior space.

 

 

 

 

© Yongsu Kim(MasilWIDE)

 

 

 

석운동 근린생활시설은 최대한 자연스럽고, 안정감을 불러일으키는 공간이다. 궁금증과 호기심(스토리 있는 감성)이 담긴 적벽돌 건축물은 주변 환경 속에 녹아든다. 중정을 중심으로 건물이 감싸는 형태로 지어졌는데, 건축물의 정형화되지 않은 모습은 자연광을 최대한 받아들이기 위한 건축가의 의도가 담겨있다. 각각 다른 3개의 콘셉트 주방과 곡선 벽의 배경 그리고 그 곡선 벽을 구획하는 4개의 기둥과 이 기둥에서 연결되는 3개의 박공지붕이 건물의 입면을 이룬다.

 

 

 

 

© Yongsu Kim(MasilWIDE)

 

 

 

중정을 통한 주 진입과 2층 진입으로 접근할 수 있는 외부 계단은 중정과 외부로 이어지는 공간을 분리하며, 중정은 내부 공간에서 가장 이색적이며 독특한 공간감을 부여하는 중요한 요소로 작용한다.

 

 

 

 

© Yongsu Kim(MasilWIDE)

 

 

 

 

© Yongsu Kim(MasilWIDE)

 

 

 

 

SECTION

 

 

 

 

© Yongsu Kim(MasilWIDE)

 

 

 

 

© Yongsu Kim(MasilWIDE)

 

 

 

 

© Yongsu Kim(MasilWIDE)

 

 

 

 

© Yongsu Kim(MasilWIDE)

 

 

 

 

© Yongsu Kim(MasilWIDE)

 

 

 

 

FLOOR PLAN

 

 

 

Architect  Byhand Architects office
Location  Seogun-ro, Bundang-gu, Seongnam-si, Gyeonggi-do, Republic of Korea
Program  Neighbourhood living facility
Site area  513m2
Building area  101.93m2
Gross floor area  185.47m2
Building scope  2F
Building to land ratio  19.94%
Floor area ratio  36.29%
Design period  2020. 3 - 7
Construction period  2020. 7 - 2021.1
Completion  2021. 3
Principal architect  Sungjik Seo
Project architect  Sungjik Seo
Design team  Byhand Architects office
Structural engineer  Duhang Structural Safety Technician's Office
Mechanical engineer  TIMETECH Engineering
Electrical engineer  CHUNIL E&C
Construction  Yangji Lee
Client  Yangji Lee
Photographer  Yongsu Kim(MasilWIDE)

 

 

 

해당 프로젝트는 건축문화 2021년 6월호(Vol. 481)에 게재 되었습니다.

The project was published in the June, 2021 issue of the magazine(Vol. 481).

 

June 2021 : vol. 481

Contents : RECORDS COMPETITION OPEN : SEOUL ARCHITECTURE AWARDS & ARCHITECTURAL STORYTELLING CONTEST WITH ME : NEWS / COMPETITION / BOOKS : SKETCH THE REASON WHY I LIKE A PLEIN AIR / ZOSIA JEMIOŁO

anc.masilwide.com

 




'Architecture Project > Commercial' 카테고리의 다른 글

HAEUNDAE 1336  (0) 2021.10.25
APRIL HOTEL  (0) 2021.10.08
LEEDO SAU  (0) 2021.07.23
ACRE  (0) 2021.07.21
Den Da Coffee Shop  (0) 2021.07.08


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기