ⓒ Photographix India




The antipodal requirements of privacy and togetherness drove the concept and development of this villa, which was to be the home of an extended family spanning three generations. With three couples and two children forming the members of the closely-knit unit, the design had to make room for seclusion and solitude, and shared areas that would allow congregations of different sizes.




ⓒ Photographix India




Inspiration for design can come from the most unexpected of places, and this one took off from that most fundamental building block of digital imagery — the pixel. And while this may be so, its spirit is rooted in nature, as the home emerged from an intent to embrace natural conditions, taking advantage of views, orientation, and form.




ⓒ Photographix India




To create an understated presence and the appropriate levels of privacy and separation, the architecture was developed as a series of setbacks and stacked volumes to create a stepped form. Besides creating small congregational areas, this staggering also gave the design team opportunities to expand the amount of garden space within the internal spaces. 




ⓒ Photographix India




The material application strategy respects this ‘geometricity’, with large areas of (seemingly overlapped) surfaces featuring natural stone, exposed concrete and paint, a palette which also helps in maintaining the thermal mass. The architectural form explores the idea of sheltered balconies, overhangs and spaces-under-spaces in a bid to allow each room to face the front (north) garden, as a response to the region’s hot, dry climate. The result is a structure that is gently extroverted yet retains enough privacy.




ⓒ Photographix India




The most emphatic manifestation of the pixel concept is seen at the main entrance, which features an exposed concrete canopy perforated with a series of square cut-outs in varying sizes. The large custom-made MS lamps that are suspended within this sheltering element echo this effect. The entire composition creates a certain sense of arrival, intensified by the wonderful play of light and shadow that is enacted through the day.




ⓒ Photographix India




The internal spatial experience is centred around a feeling of connectedness — to the outside, and also within, through a seamless orchestration of volumes. Stepping within, you first encounter a vestibule/lobby, a simple, graceful space that hints at the design narrative within. The visitor is then ‘released’ into the main volume, the highlight of which is the staircase block, lined with exposed brick and crowned by a skylight. The stepped form of the architectural envelope gets mirrored here in a miniature fashion, as a series of stepped planters that lend a sense of security to the railing-less staircase. The greenery makes the upward journey a pleasant one, as the overlapping plants invite you to touch them, creating a pleasurable sensation of walking in a garden. 




ⓒ Photographix India




As with the architecture, material expression in the interiors, too, is minimal and aligned to the natural direction: stone, wood, and exposed brick are teamed with simple lime-plaster to render a classic envelope that is then overlaid with contemporary groupings of furniture, art and accessories to create an environment geared for modern living.




ⓒ Photographix India




픽셀 하우스


프라이버시를 지키는 것과 함께하는 것, 이 두가지 대비되는 요구는 3대에 걸친 대가족을 위한 이 집의 개념을 세웠다. 세 부부와 두 명의 아이들이 긴밀하게 짜인 가족 구성원들에게 혼자 있을 수 있는 공간을 만들고, 다양한 크기의 집단이 함께 할 수 있는 공간을 만들어야 했다.




ⓒ Photographix India




디자인에 대한 영감은 예상치 못한 곳에서도 나올 수 있다. 이 주택의 디자인은 가장 기본적인 디지털 이미지의 단위인 픽셀에서 시작되었다. 그리고 동시에 자연에 정신적인 뿌리를 두고 진행했다.


매스를 쌓아올리고 밀어내고, 장벽을 만들면서 건물의 내부에는 작은 모임의 공간 뿐 아니라 내부 정원 공간을 만들 수 있는 기회 또한 생겨났다. 픽셀과 자연의 기하학적인 구성을 존중하면서 자연석이나 노출 콘크리트, 페인트들을 사용해 마감이 진행됐다. 덥고 건조한 기후에 대비해 발코니나 돌출부, 그 아래의 그늘진 공간들을 배치했다. 그 결과 부드럽고 외향적이지만 충분한 프라이버시를 유지하는 구조가 만들어졌다.




ⓒ Photographix India




픽셀 개념이 가장 두드러지게 나타난 곳은 정문이다. 사각형 컷아웃으로 구멍이 뚫린 노출 콘크리트 캐노피와 그것을 비추는 조명이 만드는 빛과 그림자의 놀이는 강렬한 느낌을 준다.




ⓒ Photographix India




내부와 외부의 연결성과 매스의 움직임을 통해 자연스럽게 내부와 내부의 연결성까지 이어진다. 내부에 들어서면 가장 먼저 만나게 되는 로비는 이 주택의 전반적인 디자인을 집약적으로 암시하는 공간이다. 메인 공간으로 넘어가면서 마주하게 되는 노출된 벽돌이 늘어져 있는 계단은 그 하이라이트다. 하늘을 마주하는 이 계단에서 초록색은 위로 올라가는 여정을 즐거운 여행으로 만들어준다.




ⓒ Photographix India




외부와 마찬가지로 인테리어의 재료 또한 최소화하고 자연적인 방향에 맞춰져 있다. 돌, 나무, 벽돌은 단순한 석회판과 조화되어 가구, 예술, 액세서리의 현대적인 물품들을 담는 고전적인 봉투가 되어 현대 생활에 적합한 환경을 조성한다.
























Architects   tHE gRID Architects

Location   Ahmedabad, Gujarat, India

Program   Single family house

Site area   979m²

Gross floor area   678m²

Building scope   2F

Completion   2019

Principal designers   Mr. Snehal Suthar and Ms. Bhadri Suthar

Photographer   Photographix India




'Interior Project > Residential' 카테고리의 다른 글

EXPERIMENTAL HOUSING  (0) 2020.07.14
THE WATERFRONT RETREAT  (0) 2020.07.14
PIXEL HOUSE  (0) 2020.07.10
HOUSE ENFOLD  (0) 2020.07.10
WALL HOUSE  (0) 2020.07.10
Sleepless Residence  (0) 2020.07.10


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기