ⓒ Yoon Joonhwan


Livable Jinchun Innovation City Library was completed with the size of 1,800㎡ in the Chungbuk Innovation City at May 2017. In contrast to the existing public library, the new library was planned to employ the large size of the land as much as possible and have a single story to minimize the sharing area. 


ⓒ Yoon Joonhwan


According to the requirements of the space for each room and the case studies of public libraries, the spaces of the library was largely divided into three different parts: library area, infant area, educational area. The three different areas were separately arranged by the sharing area in the middle of the triangle-shaped middle corridor floor. 


ⓒ Yoon Joonhwan


This narrow triangle-shaped sharing area was planned to become not only a stair, but also a flexible in case if some spaces need an additional space. Also, the 1.5m higher story height rather than a typical story height offers an opportunity to obtain a natural circulation and natural light. The separated three different area were arranged at the ‘C’-shaped mass with height of 5 meter, which has a higher story height rather than the height of the bookshelves. 


ⓒ Yoon Joonhwan


Since this kind of arrangement gives the sense of openness, but it is also inefficiency in terms of availability, the architectural language which cut the exterior wall horizontally and put it into the building in order for the efficient construction, which enables to solve the monotony of the one-story building plan and help planning the exterior terrace, double stories kid library, canopy and so on. 


ⓒ Yoon Joonhwan


Three different gates were arranged to make the approach from the bus stop, crosswalk, and parking lot convenient, and they were planned to intentionally ignore the traditional meaning of the hierarchy of the main gate and sub gate. For exterior finishing materials aluminum panels and curtain walls were used alternately. By adjusting the square openings gradually between two materials, elevational ‘Gradient Effect’ by the plane of the curvature is maximized.


ⓒ Yoon Joonhwan


생거진천 혁신도시 도서관

생거진천 혁신도시 도서관은 2017년 5월 충북 혁신도시에 연면적 약 1,800㎡ 크기로 완공되었다. 기존의 공공도서관과는 달리 주어진 넓은 대지의 면적을 최대한 활용하고 공용면적의 최소화를 위해 단층으로 계획되었다. 실 별 면적 요구사항과 공공도서관의 사례조사를 통해 도서관의 영역을 크게 도서영역, 유아영역, 교육영역 세 가지로 구분하였는데 이들은 삼각 중복도형 평면의 가운데 위치한 공용공간에 의해 분리되어 배치되었다. 이 길쭉한 삼각형 모양의 공용공간은 비단 복도의 기능뿐만 아니라 각각의 영역에서 추가 공간이 필요할 경우 점유가 가능한 탄력적 공간으로도 이용될 수 있도록 계획되었다. 


ⓒ Yoon Joonhwan


또한 일반실보다 약 1.5m가 높은 층고 계획으로 천창을 형성해 환기와 자연광이 유입될 수 있는 기회를 제공하였다. 나누어진 세 개의 영역은 약 5m 높이의‘ C’자 형태 메스에 각각 배치되었는데 대부분의 공간은 책장의 높이보다도 훨씬 높다. 이는 공간의 성격에 따라 한편으로는 개방감을 주는 반면에 활용도 측면에서는 비효율적이므로 보다 효율적인 공간사용을 위해 외벽을 가로로 잘라 안쪽으로 밀어 넣는 건축언어를 사용하여 단층건물의 단면적 단조로움을 해결함과 동시에 외부 테라스, 복층 어린이 도서관, 캐노피 등 다양한 공간을 계획하였다. 


ⓒ Yoon Joonhwan


세 개의 입구를 각각 버스정류장, 횡단보도, 주차장으로부터의 진입이 용이하게 배치하여 전통적 의미의 주출입구와 부출입구의 위계를 의도적으로 무시하도록 하였다. 외장재로는 알루미늄 패널과 커튼월을 내부공간의 필요에 따라 번갈아 가며 사용하였는데 이 둘 사이에 사각 공극이 있는 알루미늄 패널을 공극 크기를 점진적으로 조절하여 사용함으로써 곡률평면이 주는 입면적‘ Gradient Effect’를 극대화하였다.


DEVELOPMENT


SECTION A


SECTION B


FLOOR PLAN




Architect Lee, KangJun + Studio Origin

Location 52, Daeha-ro, Deoksan-myeon, Jincheon-gun, Chungcheongbuk-do, Republic of Korea

Program Public Library

Site area 7,536.00㎡

Building area 1,492.04㎡

Gross floor area 1,790.42㎡

Landscape area 807.30㎡

Building scope B1, 1F

Building to land ratio 19.80%

Floor area ratio 19.47%

Design team Kunyang Architects and Engineers, eek Architects

Photographer Yoon Joonhwan



해당 프로젝트는 건축문화 2018년 3월호(Vol. 442)에 게재 되었습니다.

The project was published in the March, 2018 issue of the magazine (Vol. 442)




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
충북 진천군 덕산면 두촌리 2854
도움말 Daum 지도

'Project > Education' 카테고리의 다른 글

Bibliotheque Alexis de Tocqueville  (0) 2018.05.21
VAUGHAN CIVIC CENTRE RESOURCE LIBRARY  (0) 2018.05.18
Livable Jinchun Innovation City Library  (0) 2018.05.17
Lattice Book House  (0) 2018.05.16
Mulan Weichang Visitor Centre  (0) 2018.05.15
Vitrolles Media Library  (0) 2018.05.14


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기