ⓒ Hyosook Chin


The chapel in the Church of Grace is a small chapel that was built in a natural space where students use as a place to training every vacation. Due to the characteristics of the facility, there are about 500 people in the facility in the time of vacations, but, it is hard to see people usually. There were not many requirements from the owner. 


ⓒ Hyosook Chin


First, the small and warm space where around 30~50 people can have worship. Second, the reverent and snug space making quiet and focusable atmosphere anytime even a person attends or 30 people attend. Third, the chapel like an object standing on a large lawn. 


ⓒ Hyosook Chin


The design concept is simple. The architect wanted to give visitors expectations and tensions just before they access to the chapel by letting a transitional space and also wanted to provide a sacred and reverent moving atmosphere with an inverted effect when visitors come into the interior. 


ⓒ Hyosook Chin


At a side of corridor used as the transitional space, bricks were stacked up using a semi-open method to make visitors to interact with the surrounding nature and to experience the light and wind over time. 


ⓒ Hyosook Chin


At the end of the corridor, a skylight was installed to give expectations to the accessing area using a sky light. The chapel was planned as three curved surfaces. The first curved surface surrounding the lawn was planned to be used as an exterior worship space when many students come. The second curved surface standing at the entry space emphasizes the entrance and welcomes visitors naturally. 


ⓒ Hyosook Chin


The third curved surface at the ceiling like soaring to the sky offers reverence and solemnity to visitors, and the light from the skylight make people focus on the stage at the same time. Wide windows installed at the lower parts of the walls hide the outside when people sit and draw the wide lawn into the chapel without disruption to prayers. 


ⓒ Hyosook Chin


The exposed concrete was used at the interior of the chapel for the space to be pure and reverent. The deeper sound reflected from the concrete helps to concentrate on the pray. For the exterior finishing, red bricks were used to emphasize a feeling of stacking one by one brick and for the surface to become curved naturally.


ⓒ Hyosook Chin


은혜의 교회 

은혜의 교회 예배당은 학생들이 방학마다 수련회장으로 사용하는 자연공간 안에 세워진 작은 예배당(chapel)이다. 시설의 특성상 방학 시즌은 500여명의 사람이 모일 정도로 붐비지만, 평소에는 이용자가 거의 없다. 건축주의 요구사항은 그리 많지 않았다. 첫째, 최대 30~50여명 정도가 예배드릴 수 있는 작고 따뜻한 공간. 둘째, 한사람이 방문하건 30명이 방문하건 언제나 조용히 기도에 집중할 수 있는 경건하고 아늑한 공간. 셋째, 넓은 잔디밭위에 세워진 오브제같은 예배당 이였다. 


ⓒ Hyosook Chin


디자인 개념은 간단하다. 외부에서 예배당으로 진입하기 전에 전이공간을 두어 경험하는 이에게 기대감과 긴장감을 주고, 문을 열고 예배당 내부로 들어갔을 때 반전의 효과와 함께 성스럽고 경건한 감동을 주고자 했다. 


ⓒ Hyosook Chin


전이 공간으로 사용된 회랑 한쪽 벽면에 벽돌을 반개구 방식으로 쌓아 주변 자연과 소통하며 시간에 따라 빛과 바람을 느낄 수 있도록 하였다. 회랑 끝에는 천창을 설치하여 하늘의 빛을 이용해 진입하는 공간에 기대감을 주었다. 예배당은 3가지의 곡면으로 계획되었다. 


ⓒ Hyosook Chin


첫 번째 잔디밭을 감싸며 세워진 곡면 벽은 학생들이 많이 모였을 때를 대비하여 야외예배 공간으로 이용하고자 했다. 두 번째 진입공간에 세워진 곡면벽은 입구성을 강조하며 자연스럽게 사람을 맞이하고자 했다. 세 번째 하늘로 높게 솟아오른 천장면은 예배당 안으로 들어서는 이에게 경건함과 숙연함을 주고, 동시에 천창에서 떨어지는 빛은 단상에 집중하도록 하였다. 


ⓒ Hyosook Chin


벽면 하부에 길게 설치된 창문은, 앉을 때 밖이 보이도록 하였고, 기도하는 이에게는 방해가 되지 않으면서 넓게 펼쳐진 초록의 잔디밭을 예배당 내부로 끌어들였다. 예배당 내부 재료는 콘크리트 마감을 그대로 노출하여 순수하고 경건한 공간이 되도록 하였다. 콘크리트에 반사되는 묵직한 소리는 기도에 집중을 더한다. 외부 마감은 따뜻한 느낌의 붉은 점토벽돌을 사용하면서 한 장 한 장 쌓여지는 느낌을 강조하면서 자연스러운 곡면벽이 되도록 하였다.


SITE PLAN


CONCEPT SKETCH



ELEVATION


1st FLOOR PLAN




Architect UTAA COMPANY

Location Haseong-myeon, Gimpo-si, Gyeonggi-do, Republic of Korea 

Site area 16,932㎡

Building area 159.8㎡ 

Gross floor area 159.8㎡

Building to land ratio 15.89% 

Floor area ratio 21.39% 

Project architect Kim Changgyun, Park Yeongsun 

Photographer Hyosook Chin



해당 프로젝트는 건축문화 2018년 1월호(Vol. 440)에 게재 되었습니다.

The project was published in the January, 2018 issue of the magazine (Vol. 440)




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
경기 김포시 하성면 가금리 393
도움말 Daum 지도

'Project > Religious' 카테고리의 다른 글

St. Mary´s Seashore Church  (0) 2018.03.12
Baha’i Temple of South America  (0) 2018.03.09
CHURCH of GRACE  (0) 2018.03.08
Shui Cultural Center  (0) 2018.03.07
Parish Church in Pueblo Serena  (0) 2018.03.06
DOSHISHA CHAPEL COMPLEX  (0) 2018.03.05


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기