ⓒ Howard Chan

 

Captain’s House locates on the southeast end of Huangqi Peninsula, Fujian Province. The damp and erosive nature of seaside caused the unsafety of the existing structure and large-area water leakage during over 20 years of use, which, of course, become the main design issues to be addressed. Furthermore, the captain hopes to add a third floor to the existing structure which can accommodate their current lifestyle. Our design work starts with the study of structural reinforcement. After a series of careful comparisons, we decide to add a layer of 12cm concrete wall to the original brick masonry walls. This strategy brings us extra potential to make a better quality of space.


ⓒ Xia Zhi


Layout

The intervention of the new concrete wall allows us to re-manipulate the layout to some extent. Both of the original bathrooms at the first floor and the second floor are moved from the sea-viewing side to the side close to the neighbour, so that the living room, dining room and master bedroom get not only better view but also more natural light and fresh air.


ⓒ Vector Architects


“Window-furniture” system

The locations and forms of openings also get carefully reconsidered. The new concrete window frame sticks out from the outside wall, which prevents excessive rainwater from seeping into the window from the wall surface. The thickness is then designed into “window-furniture” system: window is no longer a simple opening, but serves as a medium space situating between nature and the interior space.


ⓒ Howard Chan


Vault

We choose vault to be the structural form of the third floor. It reduces the possibility of water leakage to an extreme for it barely allows any rainwater to stay. Vault is directional. It connects two sides of sea with dramatically different characters: one being the serene sea whereas the other one being the noisy port. This added floor serves as a multifunctional living space: it accommodates visiting family and friends and functions perfectly as a gym or an activity room as well. Additionally, since the captain’s family is Christian, this space is also intended to be a family chapel. At dusk, the gentle light comes out from the translucent glass blocks. We hope the house gradually becomes the carrier of emotion for the captain’s family, and gives deserved dignity and decency to the daily life of ordinary people, which is particularly meaningful under the current circumstance of China.

Text offer: Vector Architects


ⓒ Xia Zhi


캡틴스 하우스

선장의 주택(captain’s house)은 푸젠성 황치 반도 남동쪽 끝에 위치하고 있다. 습기가 많은 부식성 해변가인 사이트의 특성으로 기존 구조물은 안전하지 않았고, 20년 이상 사용되면서 넓은 면적에 누수가 발생하여 이를 해결하는 것이 주요 설계 사안이 되었다. 뿐만 아니라, 선장(건축주)은 기존 구조물에 현재의 생활 양식을 수용할 수 있는 세 번째 층이 증축되기를 원했다. 작업은 구조적으로 보강을 연구하는 것에서부터 시작되었다. 오랜 고민 끝에, 기존의 벽돌 벽에 12cm의 콘크리트 벽을 추가하기로 하였다. 이는 보다 나은 공간을 위한 잠재력을 제공하는 제안이다.


ⓒ Howard Chan


배치

새로운 콘크리트 벽을 세움으로써 배치를 어느 정도 다시 조정할 수 있었다. 1층과 2층에 있던 욕실은 바다를 바라보는 쪽에서 이웃집 쪽으로 옮겨, 거실과 식당, 주 침실에 더 좋은 전망 뿐만 아니라 자연광과 신선한 공기를 확보할 수 있었다.


ⓒ Howard Chan


창가 가구 시스템

개구부의 위치와 형태 또한 신중하게 고려되었다. 새로운 콘크리트 창틀은 외벽에 돌출되어 빗물이 벽 표면에서 창 안으로 스며드는 것을 방지했다. 그리고 그 두께는‘ 창가 가구 시스템’이 되도록 설계되었다. : 창은 더는 개구부가 아니라 자연과 실내 공간 사이에 위치한 중간 공간으로 사용된다.


ⓒ Howard Chan


아치형 지붕

3층의 구조적 형태로 아치형 지붕을 사용하였다. 이런 형태의 지붕은 빗물이 머물 수 없도록 하여 누수의 가능성을 줄인다.

이런 지붕은 방향성이 있어 서로 다른 성격의 양쪽 바다를 연결한다. 한쪽은 고요한 바다이고 다른 한쪽은 시끌벅적한 항구이다. 추가된 층은 다기능 생활 공간으로 사용된다. 방문하는 가족 및 친구들이 머무르고, 운동 또는 활동 공간으로도 사용된다. 또한 기독교인인 선장의 가족에게 이 공간은 가족 예배당이 되기도 한다. 땅거미가 질 때 반투명한 유리 블록에서 부드러운 빛이 나온다. 이 주택이 점차 선장의 가족들을 위한 감정의 매개체가 되고 평범한 사람들의 일상에는 위엄과 품위를 안겨줄 수 있기를 기대한다. 이는 중국의 현 상황에 의미있는 건축물이 될 것이다. 

글 제공: 벡터 아키텍츠


SITE PLAN


SECTION


SECTION


AXONOMETRIC



Architect Vector Architects

Location Beijiao Village, Fuzhou, Fujian, China

Program House

Building area 470m2

Design period 2016. 1 ~ 8

Construction period 2016. 5 ~ 2017. 1

Completion 2017

Principal architect Gong Dong

Project architect Chen Liu

Design team Dan Zhao, Cunyu Jiang, Zhao Zhang

Site architect Zhenqiang Chen, Liangliang Zhao

Structural & MEP engineering China Academy of Building Research

Structural consultant Congzhen Xiao, Yixin Du

Structure Concrete Structure Reinforcement (Existing Masonry-concrete Structure)

Material Concrete, Cherry Wood, Laminated Bamboo Slate, Glass Block, Stucco

Construction management Dongping Sun

Client Youyun Chen’s Family, Dragon TV, Radio and Television Shanghai

Photographer Xia Zhi, Howard Chan, Chen Zhenqiang



해당 프로젝트는 건축문화 7월호(Vol. 434)에 게재 되었습니다.

The project was published in the July issue of the magazine (Vol. 434)




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 | 중국
도움말 Daum 지도

'Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

POLY HOUSE  (0) 2017.10.09
The Cave  (0) 2017.10.05
Renovation of Captain's House  (0) 2017.09.26
A HOUSE  (0) 2017.09.20
SWISS HOUSE XXXIV  (0) 2017.09.15
EVENT HOUSE  (0) 2017.08.31


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기