ⓒ Pace Studio(Suman Chun)

 

‘A’ House is located in a typical urban area named ‘Yong-In’in Korea where recently developing rapidly. The site surrounded by low mountains that facing to the South and sitting on a sloping plot which is adjacent to neighbors. In this village, ‘Tree-full Hills’, each house unit has two level of boundaries: public boundary at the street level and individual boundary at the living level.

ⓒ Pace Studio(Suman Chun)


The ‘A’ House celebrates interaction between families and neighbors while maintaining a strong sense of privacy and of ownership. Therefore the ‘A’ House is a place where degree of privacy is maintained with openings and spaces are merged in continuous spaces redefined by ‘A-shaped’ natural light which starts from one light at the top then spread out as it goes through two bottom openings under the ‘A-shaped’ roof also.


ⓒ Pace Studio(Suman Chun)


The adjacency of the houses surrounding boundary and facing south lead to development of opening and massing that communicates maximum size and location of openings in the consideration of the light exposure and privacy from the public. The simple volume and a gable roof came from the strict application of local urban regulations and result reflected the client request: 1. Complying with prevailing site regulations; project should have sloping roof at least 70% of the floor area. Therefore, client want to have a typical ‘gable’ roof shape rather than having a portion of angled roof. 2.
Client desire that all rooms able to meet the maximized light exposure orient to South. 3. While project has three separate floors, client asked to keep the connectivity between family members in terms of visual, sound and light.

ⓒ Pace Studio(Suman Chun)


The main space in ‘A’ House is an triple height openings which connecting the diverse spaces by light and sensual connection. When light comes in, some spaces gets directly and other spaces get light through filtering which is light that comes into one space spread into another space. Also, other architectural components such as walls, doors, stairs and window frames are customized on site and designed to be harmonized with color white. Simple south facing volume layout not only maximizes surface area touching the given natural environment, but also reflects and communicates with surrounding urban settings and site regulations while having different architectural languages and maintaining a degree of privacy from the public.


ⓒ Pace Studio(Suman Chun)


A 주택은 최근 활발하게 개발 중인 한국 용인의 전형적인 도시 지역에 지어졌다. 대지는 남쪽을 향하고 있는 낮은 산, 그리고 사람 사는 동네와 인접한 경사지이다. ‘나무가 가득한 언덕’이라 불리는 이 동네의 주택들에는 두 단계의 영역이 존재한다. 이는 거리에서 바라보는 공공의 영역과 일상에서 마주하는 사적인 영역이다.

2nd FLOOR PLAN


A 주택은 강력한 사생활과 소유권을 중시하면서도 거주자 가족과 이웃 간의 상호작용을 지향한다. 따라서 A 주택은 어느 정도의 사생활이 보장되는 공간으로, 개구부와 내부 공간이 위에서부터 떨어지는 빛줄기에서 시작해 아래 두 개의 개구부로 떨어지는 A형 공간의 자연광에 의해 재정립된다.


1st FLOOR PLAN

주택이 여러 단계의 영역에 둘러싸여 있고 남향인 만큼 채광과 사생활을 고려하여 개구부의 크기 및 위치를 결정했다. 군더더기 없는 건물 형태와 박공 지붕은 엄격한 지역 규제에 영향을 받았고, 다음과 같은 건축주의 요청 사항을 적용한 것이다. 그 중 첫 번째는 대지의 규정에 따라 바닥면적의 최소 70%의 경사를 두는 것이었다. 따라서 건축주는 전형적인 박공지붕 형태를 요구했다. 두 번째로 건축주는 모든 방에 최대한 많은 양의 빛이 들어올 수 있는 남향이길 바랐다. 세 번째는 3개 층으로 나누어진 만큼 각 가족 구성원의 공간이 시각적, 청각적, 그리고 빛으로 이어질 수 있길 요청했다.


STREET LEVEL PLAN


A 주택의 주 공간은 다양한 공간을 빛과 감각적인 연결로 잇는 삼중 높이의 공간이다. 빛이 들어오면 어떤 공간은 빛을 직접 받고, 어떤 공간은 다른 공간을 통과한 빛이 들어온다. 또한, 벽, 문, 계단, 창문틀과 같은 건축적 구성 요소들은 대지 그리고 백색의 주택과 조화를 이룬다. 단순한 남향 볼륨 배치는 다른 건축적 언어를 가지면서도 자연환경과 맞닿는 면적을 최대화할 뿐 아니라 주변 도시 환경, 그리고 대지 규제와 적절히 어우러진다. 그러면서 동시에 공공으로부터 어느 정도의 사생활도 보장한다.

 SECTION


 

Architect Lee Chang Kyu_GEB DESIGN (www.changkyulee.com)

Location Yong-In, Gyeonggi-do, Republic of Korea
Program Private House
Site area 304.29m2
Building area 146.17m2
Gross floor area 397.71m2
Building scope 3F
Height 12.76m
Building to land ratio 48.03%
Floor area ratio 98.63%
Design period 2016. 6~11
Construction period 2016. 11~2017. 2
Completion 2017
Principal architect Chang Kyu Lee
Collaborate firm GEBDEISGN.(Chang Kyu Lee)+Lee Architecture & Consult.(Min Sik Lee)+LeeWoo Plan Architecuture(Byeong Soo Kim)
Structural engineer 3D Structure
Mechanical engineer Doul Enc.
Electrical engineer Pyeong Hwa Enc.
Construction LeeWoo Architecture
Client Eun Ha Jeong
Photographer Pace Studio(Suman Chun)

 

 

해당 프로젝트는 건축문화 7월호(Vol. 434)에 게재 되었습니다.
The project was published in the July issue of the magazine (Vol. 434)




'Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

The Cave  (0) 2017.10.05
Renovation of Captain's House  (0) 2017.09.26
A HOUSE  (0) 2017.09.20
SWISS HOUSE XXXIV  (0) 2017.09.15
EVENT HOUSE  (0) 2017.08.31
Oyamadai House  (0) 2017.08.30


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기