Yeo Inwoo


Carver Global

Remodeling & Extension, Seoul, Korea, 2015-2016


Mapo_ New development and a hybrid urban landscape

Mapo is a district undergoing considerable transformation in Seoul through a recent redevelopment craze. Large enterprises, hotels and apartment complexes unable to bear the cost of rent in existing urban centers are entering Mapo’s competitive market. Therefore, the image of Mapo is changing with the development of large apartments complexes behind a single layer of high-rise buildings positioned along the edge of the main streets. In contrast, a part of Mapo district remains undeveloped and intact as it was built from the 1960’s with small scale buildings.


Yeo Inwoo


Carver Global_ A strategy for a hybrid urban landscape

In terms of architecture, ‘Carver Global’ sought to achieve harmony with the urban structure of different scales, occupying an important position between apartment complexes and small scale buildings. The project’s intention was to suggest the possibility of ‘incremental development’ in this district which is a mixture of newly constructed apartment complexes and an historic urban structure. Rather than vertically extending the existing building which was relatively large-scale compared its surroundings, a strategy of horizontally extending the mass by segmentation was selected. The new program was inserted over the parking space behind the existing building and connected to the existing building. Through this maneuver, ‘Carver Global’ acts as 'a neutral medium' connecting the dual urban landscape of the street-facing large scale buildings with the small scale architecture located behind the site.


Yeo Inwoo


Horizontal Extension_ Adaptation to a limited time schedule

The method of horizontal extension was not just an architectural strategy considering urban surroundings but a means for resolving the client’s requirement that the building would be ready for use in two months. By horizontally extending the building, the client could utilize the existing building before the completion of the whole project. The project’s time constraint not only influenced the extension method, but also the remodeling method of the existing building. Within a short amount of time the sandwich panel construction of the existing building (formerly used by a package delivery company) needed to be transformed to correspond to the image of a cosmetic company. Metal fabric was selected as a suitable material which could be applied over the existing finishing without having to remove it, effectively improving the façade. This process of hiding and supplementing the existing look also acts like a metaphor for the transforming role of cosmetic products. The metal fabric exterior not only coincides with the image of a newly emerging cosmetic brand, but simultaneously transforms the urban landscape of the neighborhood. Furthermore, as a material which does not exert a negative influence on the neighboring residential environment it creates a positive effect in the building’s relationships with its neighbors.


Yeo Inwoo


Spatial Characteristics_ An office for a small to mid-sized company

From the standpoint of an office building of a recently established small to mid-sized company in a society, it was important to conceive a space which could instill pride in the employees in addition to creating a positive image for the company’s customers and investors. In particular, the planning required that the space for this professional cosmetic company should be differentiated from the office spaces of other types of businesses.


Yeo Inwoo


Height and Size

In comparison to the scale of the building, the size of entrance and lobby were over-emphasized. When the large, heavy, metal door which harmonizes with the building’s colorless exterior is opened, the visitor is greeted by a magnificent bright white space completely different than the exterior. In this large double height space sits a long information desk, while the lights of the ‘stretched ceiling system’ shine like sunlight as people gather together bringing life to this space. The building is connected to the extension wing by a terrace and rooftop garden which not only plays a circulation role by linking the two buildings, but was designed as a space where employees and visitors could encounter a diverse array of experiences in everyday life.


Yeo Inwoo


Horizontal Substitute of a Vertical Core_ Transformation into an architectural journey

Normally, spaces for executives are strategically placed on the upper levels in high-rise office buildings. This represents the organization’s hierarchy and an order which reflects the desire to amplify the company’s greatness. However, this “height strategy” could not be applied in this three-storey building project. Instead, the president's room was strategically placed on the farthest from the main entrance. In addition, each mass was separated using a ‘skip floor’ system with a small hall and skylight placed in between each mass, intentionally creating a long and interesting ‘journey’ to the president's room. In this way, the core of a high-rise building was transformed into a horizontal form, creating a ‘spatial strategy’ traversed not through machinery but through an architectural device.



마포_뜨거운 개발과 혼재된 도시풍경

마포는 최근 재개발의 열풍 속에서 도시의 풍경에 많은 변화가 일어나고 있는 지역이다. 기존 도심의 높은 지가와 임대료를 감당하지 못하는 여러 대기업들과 호텔들, 아파트 단지들이 경쟁적으로 마포에 들어서고 있다. 대로변으로는 고층빌딩들이 자리하고 있으며, 한 켜 뒤에서는 대규모 아파트 단지들이 개발되면서 도시의 모습을 바꾸어 나가고 있다. 반면 일부 지역은 1960년대 이후 시차를 두고 지어진 소규모 건축물들이 개발이 진행되지 않은 채 그대로 남아있는 상황이다.


Carver Global_혼재된 도시풍경에 대한 전략

서로 다른 스케일의 도시구조와 조화를 이룰 수 있도록 하는 것은 아파트단지와 소규모 건축물들 사이에 위치한 ‘Carver Global’의 건축에 있어 중요한 위치를 차지했다. 이는 새로이 들어선 아파트 단지와 과거의 도시구조가 혼재된 이 지역에 ‘점진적 개발(incremental development)’의 가능성을 남겨두고자 하는 의도를 가지기도 한다. 주변과 비교하여 비교적 큰 스케일의 기존 건축물을 수직적으로 증축하는 방법 대신 작게 분절된 매스를 수평적으로 증축하는 전략을 선택하였다. 요구되는 공간을 건물 뒤편의 기존의 주차장 공간에 배치하고 기존건물과 연결되도록 하였다. 이로 인해 ‘Carver Global’은 도로변의 큰 스케일의 건축물들과 대지 후면의 작은 스케일의 건축물들 사이에서 이질적인 도시풍경을 연결하는 중성적인 존재(neutral medium)로 작용하게 되었다.


수평증축_한정된 시간에 대한 적응

수평증축의 방식은 도시적 측면 뿐 아니라 빠른 입주를 원하는 건축주의 요구조건을 해결하기 위한 방법이기도 하다. 수평증축 방식을 채택함으로써 기존부분과 증축부분의 공사기간의 시간적 차이를 조절하여 건축주가 기존 건축물을 먼저 사용할 수 있도록 하는 효과를 얻었다. 시간적 제약은 증축의 방식 뿐 아니라 기존건물의 리모델링 방법에도 영향을 미쳤다. 빠른 시간 내에 기존의 샌드위치 패널로 계획된 택배회사 건물을 뷰티산업을 이끄는 화장품회사의 이미지로 변환시켜야 했다. ‘메탈패브릭(metal fabric)’은 기존 마감재를 뜯어내지 않고 새로운 재료를 덮어씌울 수 있어 효과적으로 외관을 개선시킬 수 있는 방법에 적합한 재료로 선정되었다. 이는 기존의 형태를 숨기고 보완함으로써 변화를 줄 수 있는 화장품의 역할에 대한 은유적인 표현이기도 하다. ‘메탈패브릭(metal fabric)’으로 계획된 외관은 새롭게 성장하는 화장품회사의 이미지에 부합할 뿐 아니라 이 지역의 도시풍경을 변화시킴과 동시에 주변의 주거환경에 유해한 영향을 끼치지 않는 재료로 이웃들과의 관계에도 긍정적인 효과를 가져 올 수 있었다.


공간적 특성_중소기업의 사옥

최근 설립된 중소기업의 입장에서의 사옥은 방문한 회사의 고객이나 투자자에게 긍정적인 이미지를 심어줌과 동시에 대기업 중심의 사회에서 직원들에게 회사에 대한 자긍심을 가지게 만들 수 있는 공간이 되어야 한다. 특히 화장품 전문회사의 공간은 다른 업종의 사무공간과는 다른 특성을 지닌 공간계획이 요구된다.


높이와 크기

이에 건물의 입구와 로비는 전체 규모에 비해 과장된 크기로 계획되었다. 무채색 외관과 어우러지는 금속소재의 묵직한 큰 문이 열리면 방문객은 외부와는 전혀 다른 순백색의 거대한 공간을 만나게 된다. 2층의 높이로 계획된 높고 큰 공간에 안내데스크를 길게 배치하고, ‘stretched ceiling system’을 사용한 천장의 조명은 마치 햇살이 쏟아지고 사람들이 모이게 만듦으로써 이 공간에 생기를 불어넣고 있다. 증축동과 연결된 부분에 계획된 테라스 및 옥상정원은 두 개의 건물을 연결하는 동선의 역할 뿐 아니라 직원들 및 방문객들이 일상 속에서 다양한 체험을 할 수 있는 공간을 제공하고자 하는 의도를 가진다.


수직 코어의 수평 치환_건축적 여정으로의 변환

높은 오피스 빌딩에서 회장실을 포함한 중역들의 공간은 전략적으로 상층부에 위치한다. 이것은 조직에서의 위계를 나타낼 뿐 아니라 회사를 더욱 더 크게 보이고 싶은 욕구가 반영된 질서이다. 하지만 3층 규모의 건물에서는 이 ‘높이 전략’을 사용할 수 없다. 대신 수평으로 증축된 부분의 최상층인 3층에 위치한 회장실은 전략적으로 주출입구에서 가장 멀리 위치한다. 또 다른 임원들의 공간과 위계를 만들기 위해 단차를 둔 ‘skip floor’ 형태로 계획된 각각의 매스를 분리하고 그 사이에 천창을 가진 작은 홀을 만들어 회장실로 가는 여정을 의도적으로 더욱 길고 재미있게 만들었다. 이는 고층빌딩의 코어를 수평적 형태로 변형하고, 기계장치를 통한 여정이 아닌 건축적 장치를 통한 여정으로 치환하는 ‘공간적 전략’이다.




Architect: Lee Jieun, Yoon Hwon/ D-Werker Architects

Location: Seoul, Korea

Program: Office

Site area: 1,592.65 ㎡

Building area: 945.88 ㎡

Gross floor area: 1,743.27 ㎡

Structure: R.C

Completion: 2016

Photograph: Yeo Inwoo



...





저작자 표시 비영리 변경 금지
신고





위로가기