After the accomplishment of the first phase, Singapore International School of Bangkok requires an expansion for their secondary students. The initial requirement from the school was 400-seats multi-purpose hall with creative art center. 


ⓒ Panoramic Studio


Following with the secondary building that serves up to 750 students, two dormitory buildings, sport complex, 8-lanes swimming pool, and a football field that sit in the middle surrounded with all facilities. This project is placed right next to the previous phase of the school. Each building has its own unique characteristic. 


ⓒ Panoramic Studio


The auditorium is proposed to be a gateway that merge together the old and new phase of the school. The long side of the auditorium is enclosed with curvy aluminum composite façade creating a pleasant atmosphere to the whole area. The front and the back side is made of various local concrete bricks pattern. 


ⓒ Panoramic Studio


The local bricks were also place inside the auditorium walls, generating a mellow atmosphere inside the hall. For the secondary building, the grandstand in front of the building is designed for students’ activities. It also creates a transition between classrooms and outdoor field. Looking from the outside, the main stairs stand tall right in the middle of the building, performing as the main circulation. 


ⓒ Panoramic Studio


On the left of the secondary building is the 25 meters long swimming pool and the sport complex. The sport complex consists of three basketball courts, one on first floor and the other on the upper floor. The saw-tooth facade allows indirect light into the gym.



On the right of the secondary building lies the two dormitory buildings, one for male and the other for female. With the superior terrace beside each room that connects directly with the open well inside, wind is able to flow through the building which created good natural ventilation for residence. 


ⓒ Panoramic Studio


The transparent skylight in the center court brings in the natural light into the common space and corridor inside. The canteen on first floor linking the two buildings with activities. The new campus provides unique design for each individual building which suit well to each particular function. 


ⓒ Panoramic Studio


Common space throughout the whole campus is the core idea to create a better living for students. The space between each building is designed to be use as a recreational area and connect each building with activities.


ⓒ Panoramic Studio


싱가포르 국제학교

1차 공사를 마친 후, 방콕 싱가포르 국제학교(Singapore International School of Bangkok)에서 중등학생을 위한 증축공사를 요청했다. 첫 번째로는 400석 규모의 예술회관이 있는 다목적 홀을 요구했다. 이후 두 번째 요청은 750명의 학생을 수용할 수 있는 두 개의 기숙사, 스포츠 단지, 8개 레인의 수영장, 그리고 모든 시설로 둘러싸인 가운데의 축구장을 짓는 것이다. 


ⓒ Panoramic Studio


이 프로젝트는 이전 학교 시공 단계 프로젝트 바로 옆에 위치한다. 빌딩은 각각 고유의 특색을 가지고 있다. 강당은 학교의 신구 구역을 합쳐주는 통로로 제안되었다. 강당의 긴 면은 곡선의 알루미늄 합성 외벽으로 둘러싸여 있어, 강당 전체 분위기를 편안하게 만들어 준다. 앞면과 뒷면은 다양한 현지 콘크리트 벽돌 패턴으로 시공되었다. 현지 벽돌들은 강당 내벽에도 있는데, 이것은 강당 내에 부드러운 분위기를 연출해준다. 


ⓒ Panoramic Studio


중등부 건물 앞의 그랜드스탠드는 학생 활동들을 위해 설계되었다. 또한 교실과 운동장을 구분하는 경계를 만들어준다. 외부에서 바라봤을 때 주 계단은 건물 정가운데 높이 서 있고, 주 순환 역할을 한다. 중등부 건물 왼쪽에는 25m 수영장과 복합 스포츠 단지가 있다. 


ⓒ Panoramic Studio


이 스포츠 단지는 3개의 농구 코트로 구성되어 있어, 1층에 한 코트가 있고 나머지는 위층에 있다. 톱니 모양의 파사드는 체육관 안에 간접 태양광을 비춘다. 중등부 건물 오른쪽에는 남학생, 여학생 기숙사 건물 두 채가 서 있다. 내부에 있는 오픈된 수공간으로 바로 연결되는 각 방 옆에 베란다로 바람이 건물을 통과할 수 있어 좋은 주거용 자연 환기가 된다. 중앙 뜰의 가운데에 있는 투명한 천창이 공동 공간과 복도에 자연광을 유입한다. 


ⓒ Panoramic Studio


1층에 있는 매점이 두 건물을 활기로 연결한다. 새로운 캠퍼스는 각각 특정한 기능에 잘 맞는 각각의 건물을 위한 독특한 디자인을 제공한다. 캠퍼스 전체를 통틀어 공동 공간은 학생들을 위해 더 나은 삶을 만들기 위한 핵심 아이디어다. 각 건물 사이의 공간은 오락 공간으로 각 건물을 활동으로 연결한다. 


AUDITORIUM SECTION


AUDITORIUM FRONT FACADE


AUDITORIUM WALL AND CEILING JOINT


AUDITORIUM BRICK WALL


Architect Plan Architect

Location Bangkok, Thailand 

Program School 

Site area 24,461㎡

Completion 2016 

Design team Sinn Phonghanyudh, Wara Jithpratuck, Jittinun Krisnangkura, Paveen Rojchannavisart, Setha Saipipatpanit 

Structural Engineer ACTEC Co.

Mechanical Engineer Plan Engineer Co. 

Construction Management Cornerstone Co. 

Interior Designer The Beaumont Partnership Co. 

Landscape Designer The Beaumont Partnership Co. 

Contractors Thai Nakano Co. 

Manufacturers TOA 

Photographer Panoramic Studio


해당 프로젝트는 건축문화 2018년 9월호(Vol. 448)에 게재 되었습니다.

The project was published in the Sep, 2018 issue of the magazine(Vol. 448).





마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기