ⓒ Donggyu Yoon


The site is located in Chimsan-dong, Buk-gu; the old city center of Daegu. Nearby are apartment complexes, motorways, schools, large supermarkets and government offices. The site is not the location that the client initially wanted, but ultimately, it was a good piece of land he bought. He searched for a small plot of land to meet the budget for the land purchase cost and the construction cost, and fortunately found a small area of 99㎡. 


ⓒ Donggyu Yoon


He wanted to put a commercial space on the first floor of the site, to run a small workshop, and a residential space on the second and third floors and the attic, where he and his family will reside. Though the actual height of the building is three levels plus the attic, the total floor area is 99.22㎡, so there was a limit to putting a lotof space. Therefore, only the minimum amount of space needed was secured for the size of each space, thereby increasing space efficiency. 


ⓒ Donggyu Yoon


In order to create space for the individual functions of 17 rooms total, which include the commercial area on the first floor, 3 bathrooms, an entrance hall, a living room with high ceilings, kitchen, multi room, dress room, storage room, boiler room, corridor, laundry room, kids’ room, master bedroom and a staircase to connect from the first floor to the attic, we had to maximize space utilization in the 99.22㎡. We communicated a lot with the client from the design stage; the construction was not easy because it required much precision. 


ⓒ Donggyu Yoon


Because the client trusted the designer and compromised with space by giving up some spaces, he was able to gain the space that he wanted, a building of his own. This project helped me realize once again that there are more and more people who want a small but unique space without the restriction of other the older generation, and I cannot help but welcome this fact as an architect. Even with our forests of apartments, the future of Korean housing architecture looks bright through the individuality, diversity and challenging spirit of such clients.


ⓒ Donggyu Yoon


다은하우스

대지는 대구의 구도심인 북구 침산동에 있다. 근처에는 아파트 단지와 자동차전용 도로, 학교, 대형마트 및 관공서가 있다. 처음에 건축주가 원했던 위치는 아니었지만 결과적으로는 괜찮은 대지를 구입하게 되었다. 토지구입 비용과 건축비 등 예산에 맞게 하기 위해 작은 대지를 찾았는데 마침 99㎡, 작은 면적의 대지를 찾게 되었다. 대지의 1층에는 작은 공방을 운영할 수 있는 상가와 2층, 3층 그리고 다락에 건축주가 거주할 수 있는 주택을 넣기를 원했다. 실제 건물 높이는 3층에 다락 1개 층이지만 전체 연면적은 99.22㎡여서 많은 용도의 공간을 넣기에는 땅 따먹기처럼 한계가 있었다. 그래서 개개의 공간의 크기는 필요한 만큼의 면적만 확보하여서 공간효율을 높이는 데에 중점을 두었다. 


ⓒ Donggyu Yoon


사실 99.22㎡ 안에 1층 상가와 전체 욕실 3개, 현관, 층고 높은 거실, 주방, 멀티룸, 드레스룸, 수납실, 보일러실, 복도, 세탁실, 아이방, 안방, 다락방, 1층에서 다락까지 오르는 계단실 등 전체 17개 소의 개별 기능의 공간을 만들기에는 공간의 활용을 극대화해야만 했다. 설계를 할 때부터 건축주와 많은 상의를 하였으며 공사 중에도 정밀성을 더욱 요했기 때문에 쉽지 않은 공사였다. 어느정도 건축주도 원하는 공간을 모두 넣지 않고 공간과의 타협을 하면서 설계자를 믿어 주었기에 원하는 나만의 건물이 나왔던 것 같다. 이번 프로젝트를 하면서 다시 한번 느꼈지만 다른 기성 세대들의 눈치를 보지 않고 작지만 나만의 특별한 공간을 가지기를 원하는 사람이 점점 늘고 있는 것 같아, 건축을 하고 있는 사람으로서 반기지 않을 수 없는 것 같다. 이런 건축주들의 개성과 다양성, 그리고 도전정신으로 많은 아파트 숲 속에서도 우리나라 주택 건축의 앞길이 밝아 보인다.


CONSTRUCTION


SECTION


FLOOR PLAN




Architect INARC

Location Seongbuk-ro 5-gil, Buk-gu, Daegu, Republic of Korea 

Site area 99㎡

Building area 48.75㎡

Gross floor area 99.22㎡

Building scope 3F, Attic 

Building to land ratio 50.26%

Floor area ratio 102.29% 

Design period 2017. 5 - 7 

Construction period 2017. 8 - 2018. 2

Principal architect Kwangsoo Hwang 

Design team Jeonghun Lee 

Working design Jongho Im

Construction Inarc 

Photographer Donggyu Yoon


해당 프로젝트는 건축문화 2018년 7월호(Vol. 446)에 게재 되었습니다.

The project was published in the July, 2018 issue of the magazine (Vol. 446)




'Project > Retail' 카테고리의 다른 글

52LOT  (0) 2018.09.20
Fjordenhus  (0) 2018.09.05
DAEUN HOUSE  (0) 2018.08.22
ANNZ NEST  (0) 2018.08.21
Noble Scape  (0) 2018.07.30
CHEONGPYEONG HOUSE  (0) 2018.07.27


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기