ⓒ Aitor Ortiz


The planned building for the new Valenza healthcare centre in Orense is located on a plot which is over 3,666 m2 and sits on a steep sloping area half way between the river, the main road in town in its lower section and the motorway on the upper side of the slope. 


ⓒ Aitor Ortiz


The plot is peculiar in that its longitudinal side is pronounced and it is closed off on its eastern front by an access road and a four-storey-high longitudinal block of flats, whilst on its western side, there is a large slope with a big drop, over 16-18 m. 


ⓒ Aitor Ortiz


ⓒ Aitor Ortiz


The urban integration of the new healthcare centre intended to take this delicate situation into account. With this rationale, it sought out a correct placement that would minimize the visual and construction impact of this slope, reducing the boxing-in effect of the centre within the plot. The building would rise slightly over the ground level and would be solved by a single-storey-high body, attached to the slope, and an upper floor arranged around a central courtyard. 


ⓒ Aitor Ortiz


From an urban point of view, the suggested solution allowed for the creation of public areas of interest and the correct functioning of the centre. 


ⓒ Aitor Ortiz


An admissions square was generated which is linked to the ambulance and main entrances, as well as building-services rooms in a central location within the plot, thus minimizing distances, and a back plaza connected to the playing and waiting areas of the paediatrics department, the meeting room and other parts of the programme that might require independent access. The squares are qualified by the presence of trees, benches or stairs and mild ramps or stands on the North side of the plot, minimising the impact of the slope on that area and integrating it into a single urban proposal. 


ⓒ Aitor Ortiz


During the design of the project, special attention was paid to the protection against excessive sun radiation and to achieving a correct level of lighting as well as to the boosting of the natural cross ventilation of rooms. The programme is divided into four great areas of care plus the areas destined for the management and maintenance of the centre.


ⓒ Aitor Ortiz


The centre has 5 general medicine surgeries, 5 infirmaries, 1 matron’s room, 1 health education room, 1 dentist + hygienist surgery, 1 sampling room, 1 procedures room, 1 multipurpose room, 1 women’s room, 1 emergency room, 2 paediatrics surgeries, 2 paediatric infirmary rooms, a staff room, a board room and a library. Text offer: IDOM


ⓒ Aitor Ortiz


ⓒ Aitor Ortiz


valenza 건강관리센터 Valenza 건강관리센터는 스페인 Orense 지방에 3,666m2 규모의 급경사 대지 위에 계획되었다. 해당 대지는 강과 마을의 주 도로(저지대), 그리고 고속도로(경사의 윗부분) 사이에 자리잡고 있다. 대지는 독특한 모양을 띠고 있는데, 동쪽은 진입도로와 4층 높이의 긴 건물 주거지 블록에 의해 막혀 있으며, 서쪽은 16-18m 높이의 절벽이 있다.


ⓒ Aitor Ortiz


ⓒ Aitor Ortiz


새로운 건강 관리센터는 이 어려운 상황을 고려하여 도시통합 위한 의도가 담겼다. 이러한 이유로 이 경사지의 시각적, 건축적 영향을 최소화 할 수 있는 적합한 장소를 찾아 대지의 사방이 가로막힌 답답함을 줄여주었다. 건물은 지면 높이보다 살짝 높게 지어져 단층 높이의 건물로 경사에 밀착되고 중정 중심으로 배치된 상부층으로 문제를 해결하였다.


ⓒ Aitor Ortiz


도시적 관점에서 볼 때, 제시된 해결책은 흥미로운 공용 공간을 창출하고 센터에 적합한 기능을 제공할 것이다. 입구 광장은 앰뷸런스가 주출입구 뿐만 아니라 대지 중심에 위치하고 있는 건물 설비실에도 접근할 수 있도록 한다. 이는 소아과 대기실과 연결된 뒷마당과 회의실 등 개별 접근을 요구하는 다른 프로그램에도 접근 거리를 줄여준다. 광장은 나무와 벤치, 계단 그리고 대지 북쪽의 낮은 경사의 램프와 스탠드에 의해 완성된다. 이는 대지에 있는 경사지의 영향을 줄여주고, 하나의 도심 해결책으로 통합시켜준다.


ⓒ Aitor Ortiz


ⓒ Aitor Ortiz


이번 프로젝트는 건물에 과도한 햇빛이 들지 않고, 적정 수준의 채광이 들어오며 자연 환기를 더욱 잘 되도록 하기 위해 특별히 신경을 썼다. 프로그램은 4개의 구역으로 구성되어 있으며 구획들은 센터의 유지 보수 및 관리를 위해 사용된다. 센터에는 5개의 일반외과실, 5개의 치료실과 1개의 수간호사실, 건강교육실, 치과 치료실, 샘플실, 원무과, 다용도실, 여성 공간, 응급실, 그 리고 2개의 소아 수술실과 소아 치료실, 직원 사무실, 회의실, 도서관이 있다. 글 제공: IDOM


SECTION ELEVATION


1ST FLOOR PLAN


LOW LEVEL PLAN


Architect IDOM

Location Valenza, Orense, Spain 

Program Healthcare center 

Site area 1,952m2 

Completion 2017 

Architect in Charge Jesus Llamazares Castro 

Collaborators Cesar Jimenez Valcarcel, Joao Rafael Abreu Fortes, Pilar Romero Cajigal, Ingrid Valero Geli, Julia Miguez Rey 

Landscape Architect Julia Metrass Mendes 

Technical Architects Jose Angel Rodriguez Souto, Josu Novoa Hernandez 

Structure Alejandro Bernabeu Larena, Victoriano Sancho Villasante, Juan Rey Rey (Mecanismo S.L.) Pablo Vegas Gonzalez (Mecanismo S.L.) 

Installations Miguel Ces Perez, Cesareo Pose Nunez (C&G Tecnicos Asociados), Mª Jose Germil Feas (C&G Tecnicos Asociados) 

Reviser Galo Zayas Carvajal 

Construction Managemnt Lopez Fando Asociados SL 

Constructor UTE Extraco SA - Misturas SA

Photographer Aitor Ortiz


해당 프로젝트는 건축문화 10월호(Vol. 437)에 게재 되었습니다.

The project was published in the October issue of the magazine (Vol. 437)




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 스페인 | 발렌시아
도움말 Daum 지도

'Project > Other' 카테고리의 다른 글

An Installation at Seoul Biennale 2017  (0) 2018.02.08
Architecture-Led Production for a Private Event  (0) 2017.12.29
Healthcare Center in Valenza  (0) 2017.12.27
Hwalgichan Orthopedic Surgery  (0) 2017.12.26
Sayanomoto Clinic  (0) 2017.12.26
WEIDLI STANS FOUNDATION  (0) 2017.12.25


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News








위로가기