ⓒ Christian Hartmann


The concept of ‘sharing and participation’ was the starting point for planning the Weidli Stans Foundation’s new day-care centre for adults suffering from multiple physical and mental impairments. Thanks to the extended space, the focus in working with the disabled can now be expanded to sensory experiences, creative design, playful activities, or

music.


ⓒ Christian Hartmann


The available land parcel allowed for the construction of a multi-storey day-care facility. However, the disabled people in the day-care centre are impaired to such a degree as to make climbing stairs impossible for most of them. The commitment to barrier-free access to four floors led to the idea of ascending or descending connection routes. In order to make use of the space required for this purpose, it was conceived both as a meeting place and an activity room. The result is the centrepiece of the new daycare centre, featuring connecting paths and landings between the floors.


ⓒ Christian Hartmann


Some 55 meters’ walking distance with a maximum gradient of six percent are overcome on each floor. In addition to the connecting paths, a stairwell as well as a passenger and a bed elevator connect the various floors.


ⓒ Christian Hartmann


The covered entryway to the house provides a weather-protected connection between the existing residence and the new building. In addition to the administrative offices, the ground floor houses multi-purpose rooms. The three upper floors are identically designed: two studios are accessible from the entrance lobby through a common wardrobe. The terrace can be accessed from the first floor. Like the entire house, it is wheelchair accessible and accessible to all the people in the building. The basement floor is accessed from the residence’s existing underground parking garage. It houses technical facilities as well as archives and cellar rooms.


ⓒ Christian Hartmann


The interior is developed to a simple standard with cost-effective materials. All load-bearing parts are held in exposed concrete. All non-bearing divisions that only serve to create different spaces are covered in industrial plywood, underlining the house’s workshop character. The differently coloured, earthy-red concrete elements on the facade are reminiscent of oversized roofing tiles and based on the neighbouring agricultural structures, but alienated therefrom in both dimension and materiality. Shading is provided by externally mounted fabric awnings. Depending on the position of the sun, the depth effect, together with the notched concrete elements, results in a constantly changing appearance.


ⓒ Christian Hartmann


The colour concept with individual colours for each floor helps guide severely impaired people. The paint is transparently applied, retaining the material characterization of wood and concrete. Four colours within each floor vary slightly from cool to warmer shades and create a monochrome colour resonance. Text offer: ARCHITEKTEN CM


ⓒ Christian Hartmann


ⓒ Christian Hartmann


웨이들리 스탠스 재단 ‘ 공유와 참여’라는 개념은 신체적, 정신적 장애를 겪고 있는 어른들을 위한 Weidli Stans Foundation의 새로운 주간 보호시설 계획의 시작점이었다. 넓어진 공간 덕분에 장애인과 할 수 있는 활동의 범위가 감각 체험, 창의적 디자인, 신체활동 그리고 음악 등 다양해질 수 있었다.


ⓒ Christian Hartmann


토지 구획으로 인해 다층 건물을 지어야 했다. 그러나 센터에 있는 장애인들 대부분이 계단을 올라갈 수 없을 정도의 장애를 가지고 있다. 4개의 층에 아무런 장벽 없이 접근할 수 있어야 한다는 생각으로 올라가고 내려가는 길을 생각해 냈다. 이러한 목적에 부합하는 공간사용을 만들어 내기 위해서 회의실과 활동공간을 생각해 냈다. 그리고 이는 새로운 센터의 중심이 되어 각 층 사이의 길을 연결하게 되었다. 최대 6%의 기울기를 갖는 55m 길이의 복도는 각 층에서 수용할 수 있다. 연결통로와 더불어 계단, 승객용 엘리베이터 병원 침상 엘리베이터도 각 층을 연결한다.


ⓒ Christian Hartmann


덮인 출입구는 기존 주거지와 새로운 건물 사이에 날씨에 구애받지 않는 연결통로를 제공한다. 1층에서는 행정실과 다용도실이 자리잡고 있다. 상부 3개 층은 동일하게 디자인되었다: 두 개의 스튜디오는 출입구 로비로부터 일반 옷장을 통하여 접근할 수 있다. 테라스는 1층에서 접근 가능하다. 건물 전체가 동일하게 휠체어 접근이 가능하고 건물 내 모든 사람이 접근할 수 있다. 지하 1층은 기존 주거지 지하주차장에서 접근할 수 있다. 또한 기계실과 창고, 저장고가 위치하고 있다.


ⓒ Christian Hartmann


실내 디자인은 비용 효율적인 재료를 사용하여 단순하게 만들어졌다. 하중을 지지하는 모든 부위는 노출콘크리트를 사용하였다. 새로운 구획을 만들어내는 비내력 부위는 산업용 합판으로 덮여 있어 건물의 작업장 특성을 그대로 보여준다. 서로 다른 색깔을 가지는 파사드의 흙빛 콘크리트 부재들은 큰 사이즈의 지붕 타일을 연상시키고 주변 농장 구조물에 기인하여 만들어졌다. 하지만 크기로 보나 사용 재료로 보나 그 차이는 분명하다. 외부에 설치된 직물 차양이 그늘을 제공한다. 태양의 위치와 고도 그리고 들쭉날쭉한 콘크리트 부재는 항상 변화하는 외형을 보여준다.


ⓒ Christian Hartmann


층마다 서로 다른 색상 컨셉은 장애우들이 길을 잃지 않도록 도와준다. 페인트는 투명하게 도포되었고 목재와 콘크리트의 재료적 특성을 보전해 준다. 각 층에는 4개의 색상이 차가운 느낌에서부터 따뜻한 느낌으로 서서히 변하면서 단색상 공명을 만들어 낸다. 글 제공: ARCHITEKTEN CM


SITE PLAN


FACADE


SECTION


SECTION


GROUND FLOOR PLAN



Architect ARCHITEKTEN CM

Location Stans, Swizerland 

Program Day-care Center 

Completion 2016 

Photograph Christian Hartmann 


해당 프로젝트는 건축문화 10월호(Vol. 437)에 게재 되었습니다.

The project was published in the October issue of the magazine (Vol. 437)




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 스위스
도움말 Daum 지도

'Project > Other' 카테고리의 다른 글

Hwalgichan Orthopedic Surgery  (0) 2017.12.26
Sayanomoto Clinic  (0) 2017.12.26
WEIDLI STANS FOUNDATION  (0) 2017.12.25
OLD PEOPLE’S AND NURSING HOME  (0) 2017.12.22
DZNE  (0) 2017.12.21
Maggie’s at the Robert Parfett Building  (0) 2017.12.20


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News








위로가기