ⓒDarren Bradley

 

 

 

The Mosque of Reflection in Dubai reimagines the role of the mosque in the city. Drawing reference from the traditional Arabian mosque typology where there is a communal element, the mosque reframes the spaces to encourage community use alongside its purpose as a sacred space of worship. 
Situated within Dubai’s dense city landscape adjacent to the Coca-Cola Arena, the Mosque of Reflection is a stark contrast to its surroundings, standing as the physical embodiment of spirituality, tranquility and community. The shell of the existing mosque has been retained with the facade painted in a reflective glossy pastel green and the spatial arrangement of the prayer spaces has been preserved. 
A significant addition to the refurbishment is the colonnaded arcade, or riwaq. Contrary to typical mosque typology, the riwaq, gently wraps around the mosque in a circular form. A series of wide arches form the riwaq, inviting people and worshipers from all directions. White perforated metal with small circular voids enable to natural light to enter the depths of the space. The use of white extends to the tile flooring of the riwaq further emphasizing the sense of openness and lightness. The combination of the perforated metal and form removes the boundary of separation between the mosque and city and creates transparency between exterior and interior spaces.
A new public space is established within the sahn or courtyard. Palm trees, rectilinear water features leading to the main entrance and seating nurture an environment of tranquility. The sahn is a spatial metaphor to where community, faith and the city connect and intertwine. The riwak and sahn serve not only as circulation, but also where visitors can pray, read, reflect and gather. On either side of the mosque, two minarets also clad in white perforated metal form the enclosures for wind turbines which will provide sustainable energy. 
At the entrance before the main prayer hall or haram, is a transitory space between external and internal. The color and material palette of the mosque’s exterior identity continues into the interior. The haram is simplistic and minimal. The carpet flooring consists of bands of alternating shades of green which identify the rows for prayer. Gold tones decorate the ceiling above the center of the prayer space. The mihrab which indicates the direction of Mecca of prayer and is where the imam prays. Calligraphy with ayahs from the Quran span above the mihrab along the center of ceiling. 
The Mosque of Reflection offers an environment where the religion and wider community can coexist as well as an experience not only for worshippers but the city as well.

 

 

 

ⓒDarren Bradley

 

 

 

두바이의 리플렉션 모스크는 도시에서의 이슬람 사원 역할을 재해석하고 있다. 공통적인 요소가 있는 전통 아라비아 이슬람 사원의 유형을 참고하여 신성한 예배 공간, 그리고 커뮤니티의 사용을 장려할 수 있는 공간으로서 재구성 했다. 리플렉션 모스크는 두바이의 빽빽한 도시 경관 내에 코카콜라 아레나와 인접해 있으면서 영성과 고요함, 공동체의 물리적 전형으로 주변 환경과 극명한 대조를 이룬다. 기존에 존재하던 모스크의 외부는 반사광택 파스텔 그린으로 칠한 파사드와 함께 그대로 유지하였고 기도 공간의 공간적 배치도 그대로 두었다.
보수 공사에 있어 추가적인 중요사항은 콜로네이드 아케이드와 리와크이다. 전형적인 모스크 유형과 달리 리와크는 원형을 이루며 사원 주위를 부드럽게 감싼다. 일련의 넓은 아치가 리와크를 만들어내며 사람들과 신자들을 모든 방향에서 접근할 수 있도록 이끈다. 작은 원형 공극이 있는 흰색 천공 금속판을 통해 빛이 건물 내 깊숙한 곳까지 들어온다. 리와크의 타일 바닥까지 흰색을 사용하여 개방감과 가벼움이 강조됐다. 타공된 금속과 건물의 조합은 모스크와 도시의 경계를 허물어 주고 외부와 내부 공간 사이의 투명함을 만들어준다.
사원의 앞마당이나 안뜰에는 새로운 공공 공간이 마련되었다. 야자수와 직선으로 정문까지 이어지는 수로, 좌석들이 고요한 환경을 만들어낸다. 앞마당은 공동체, 신앙, 도시가 서로 연결되고 얽혀 있는 공간을 은유적으로 표현한 것이다. 리와크와 앞마당은 회람의 역할과 함께 방문객들이 기도하고, 읽고, 묵상하고, 모일 수 있는 곳이다. 모스크의 양쪽에는 흰색 천공 금속으로 덮인 2개의 첨탑이 풍력 터빈의 울타리가 되어 지속 가능한 에너지를 만들어낸다.
본당이나 하람 앞 입구에는 외부와 내부를 이어주는 공간이 있다. 모스크의 외부를 나타내는 색상과 재료 팔레트는 내부에도 계속된다. 하람은 단순하고 단조롭다. 바닥의 카펫은 기도할 때, 행을 구별할 수 있도록 녹색 음영 밴드로 되어 있으며, 기도 공간 중앙 위의 천장은 금색 톤으로 장식되어 있다. 미흐랍은 기도 메카의 방향을 가리키며 이맘이 기도하는 곳이다. 꾸란의 아야가 있는 서예는 천장 중앙을 따라 미흐랍 위에 놓여 있다.
리플렉션 모스크는 종교와 더 넓은 의미의 공동체가 함께 할 수 있는 환경을 제공해 주고 신자들과 도시에 경험을 제공한다.

 

 

 

ⓒDarren Bradley

 

 

 

ⓒDarren Bradley

 

 

 

ⓒDarren Bradley

 

 

 

ⓒDarren Bradley

 

 

 

ⓒDarren Bradley

 

 

 

DIAGRAM

 

 

 

ELEVATION

 

 

 

SECTION

 

 

 

1ST FLOOR PLAN

 

 

 

Architects   waiwai
Location   Dubai, UAE
Site area   9,800㎡
Building area   2,800㎡
Design team   Sho Ikeya, Takeshi Harikai, Ryuji Kamon
Former design team   Kenichi Teramoto, Makoto Udagawa
Client   SRG Properties
Photographer   Darren Bradley

 

 

 

해당 프로젝트는 건축문화 2022년 6월호(Vol. 493)에 게재되었습니다.
The project was published in the June, 2022 recent projects of the magazine(Vol. 493). 

 

June 2022 : vol. 493

Contents : RECORDS A NEW SPACE PROPOSAL THAT REFLECTS PERSONAL PREFERENCES OUTSIDE THE CITY CENTER 도심 밖, 개인의 취향을 반영한 새로운 공간 제안 CALL FOR ENTRIES: ‘SEOUL AR..

anc.masilwide.com

 




'Architecture Project > Religious' 카테고리의 다른 글

CLIFFORD’S TOWER  (0) 2022.10.05
EXTENSIONS TO GOSAN CATHEDRAL  (0) 2022.09.14
FUEGO NUEVO CHAPEL  (0) 2022.02.14
DDC CHURCH  (0) 2022.01.27
CATARINA CENTER  (0) 2021.10.21


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기