ⓒI.T.P Planning

 

 

 

We constructed a new house at the corner of a quiet residential neighborhood in Sakyo-ward, Kyoto, after demolishing the existing building on the lot. The former building had a three-story structure, and as it was surrounded by low-rise housing, the third floor was the perfect location to enjoy the open view. The client wanted a house where they can take advantage of this view, and thus we proposed to place the house’s living room on the third floor.

 

There are mountain views on both the northern and the southern sides, and with the low-rise residential neighborhood, you can see fireworks in the summer. We designed windows that frame the view, and a bench by the window to connect the inside and outside.

 

A bay window on the northern side functions as part of the kitchen space. Parts of the kitchen and the living room have a connection with the outside, creating open and comfortable space.

 

The client is in her twenties, and his future family structure is unknown. The client works online at home, and thus creating comfortable work spaces around the house was necessary. This is why we proposed a flexible, adjustable space that could adapt to his future lifestyle, without fixed individual rooms as were seen in the previous building.

 

The first floor has concrete floors and a two story room, and functions as an open space connected to the outdoor space - perfect for inviting friends, having pets, and other hobby uses.

 

In the future, the client can make changes to the layout, creating individual rooms based on the needs of the moment. The house fits the site conditions as well as the clients’ everyday lives, and thus keeps evolving together with the client.

 

 

 

ⓒI.T.P Planning

 

 

 

이와쿠라 하우스는 기존의 건축물을 철거한 후, 교토 사쿄구 고요한 주거 지역 모서리에 새롭게 지어진 집이다. 원래 있던 주택은 3층이며, 대지는 저층 주거지에 둘러싸인 곳이라 탁 트인 전망을 즐기기에 완벽한 곳이었다. 건축주는 똑같은 이점을 얻을 수 있는 집을 원했고, 이와쿠라 하우스 역시 3층의 규모로 지어졌다. 집의 거실은 3층에 배치됐는데, 이곳에서는 북쪽과 남쪽의 산악 경치가 펼쳐지며 낮은 주택가들 사이로 여름 불꽃놀이 축제를 구경할 수 있다. 건축가는 이와쿠라 하우스만의 창문과 창가 벤치를 별도로 디자인했다. 거실의 북쪽은 일부가 주방 공간이다. 거실은 외부의 풍경과 연결되면서 개방적이고 편안한 공간이다. 집에서 재택근무를 하는 20대 건축주의 특성이 고려되어 편안한 작업 공간도 마련되어 있다. 원래 있었던 주택이 고정된 개별의 방들을 가지고 있던 공간이었다면, 새롭게 지어진 이와쿠라 하우스는 건축주의 현대식 생활 습관에 적합한 유연하고 가변되는 공간이다. 1층은 콘크리트 바닥으로 되어 있으며, 2층까지 뚫린 높은 천장을 가진 공간으로 이곳에 친구들을 초대하고, 반려동물을 기르거나, 다른 취미 용도로도 사용할 수 있다. 추후 건축주가 집의 공간을 더 필요로 할 때, 개별적인 방을 이곳에 추가적으로 만들 수도 있다.

 

 

 

ⓒI.T.P Planning

 

 

 

ⓒI.T.P Planning

 

 

 

ⓒI.T.P Planning

 

 

 

ⓒI.T.P Planning

 

 

 

ⓒI.T.P Planning

 

 

 

ⓒI.T.P Planning

 

 

 

FLOOR PLAN

 

 

 

Architects   ALTS Design Office
Location
   Kyoto, Japan
Site area   126.17㎡
Building floor area   45.54㎡
Gross floor area   113.04㎡
Completion   2021. 05
Principal architect   Sumiou Mizumoto
Photographer   I.T.P Planning

 

 

 

해당 프로젝트는 리빙즈, 디테일 03호에 게재되었습니다.
The project was published in LIVINGS, Detail 03

 

[BOOK] LIVINGS, Detail 리빙즈, 디테일 03호, 04호

<LIVINGS, Detail 리빙즈, 디테일 03호, 04호> 72개의 형태와 라이프스타일을 담은 주거공간, 국내외 “디테일한 주택 프로젝트”의 엮음 매월 국내외 다양한 건축물들을 소개해 온 <월간 건축문화>가 <

www.masilwide.com




'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

SWISSHOUSE XXXVI  (0) 2022.05.26
TROY  (0) 2022.05.25
UNHADAM AKA NC1211  (0) 2022.05.24
HOUSE LHOTKA  (0) 2022.05.24
FENDALTON HOUSE  (0) 2022.05.23


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기