ⓒArch-Exist

The project is a unique urban public and cultural space for citizens and visitors to Haikou, this flowing, sculptural concrete form will be caught your eye. A prominent port city on the southern tip of China, Haikou was once an important stop on the Maritime Silk Road. The Cloudscape of Haikou is the first of sixteen coastal pavilions commissioned by the Haikou Tourism and Culture Investment Holding Group to rejuvenate the historic port city, with the aim of improving public space along the coastline.

To the south side of the pavilion is a library and reading space capable of holding 10,000 books, as well as a multi-functional audio-visual area: free and open for public use. Beginning a new book is often a moment that readers cherish: a venture into the surreal or unknown. The visiting experience of the Cloudscape is similar. The complexity of the cave-shaped form deconstructs the space layer by layer, offering readers a weightless field to be inhabited by their imagination. The pavilion’s free and organic forms also allow for the creation of unique interior spaces, where walls, floors and ceilings merge in unpredictable ways, and the boundaries between the indoors and outdoors are blurred. The varying sizes of the openings allow natural light into the interior, and create a natural ventilation effect to cool the building in Haikou’s year-round warm climate.

The cascading reading area facing the sea, which connects the first and second floors, is not exclusively for reading, but also a venue for cultural exchange activities. The structural form creates several semi-outdoor spaces and platforms, which also serve as excellent spaces for people to read and gaze at the sea. Through their pavilion, MAD champions an “anti-material” approach, avoiding the intentional expression of structure and construction, thus dissolving the inherent everyday perception of the material, and allowing the spatial feeling itself to become the main subject. Here, concrete is a liquid material, characterized by its flowing, soft, and variable structural form. The interior and exterior of the building are cast in fair-faced concrete to create a single cohesive, flowing form. The roof and floor feature double-layered waffle slabs that support the building’s scale and large cantilever. The design development was conducted and tested using digital models. It was possible to hide all mechanical, electrical, and plumbing elements within the concrete cavity to minimize their appearance and create visual consistency. The smooth, organic aura of the pavilion is only made possible by this key integration of architecture, structure, and mechanical and electrical design.

 

ⓒAogision

 

사고의 자유로움과 단단함을 보여주는 콘크리트, 하이커우 구름도서관

하이커우 시민과 방문객을 위한 독특한 도시 공공 및 문화 공간인 하이커우 구름도서관은 흐르는 듯한 조형적 콘크리트의 형태로 보는 이의 시선을 사로잡는다. 항구 도시인 하이커우는 한때 해상 실크로드의 중요한 정거장이었는데, 역사적인 항구 도시의 활기를 되찾기 위해 지어진 공간이기도 하다.

건물 한 쪽에는 10,000권의 책을 보관할 수 있는 도서관 공간과 독서 공간, 다목적 시청각 공간이 마련되어 있다. 흔히 새로운 책을 시작하는 것은 독자들에게 중요한 순간일 것이다. 이 공간은 그런 감정들을 담아 구현화한 결과물이다. 하이커우 도서관은 마치 독서를 하는 사람들에게 초현실적이거나 미지의 세계로 모험을 떠나는 것 같은 경험을 제공한다. 동굴 형태의 복잡함은 공간을 층층이 해체하여 독자들의 상상력이 거할 수 있는 무중력의 장을 제공한다. 이 자유롭고 유기적인 형태는 또한 벽, 바닥, 천장이 예측할 수 없는 방식으로 합쳐지고 실내와 실외의 경계가 흐려지는 독특한 내부 공간을 생성한다. 다양한 크기의 개구부는 내부로 자연광이 들어오도록 하고, 하이커우의 일 년 내내 따뜻한 기후에서 건물을 식히는 자연 환기 효과를 만든다.

1층과 2층을 연결하는 바다를 향한 계단식 독서공간은 독서의 공간일 뿐만 아니라 문화교류의 장이기도 하다. 구조적 형태는 여러 개의 반 야외 공간과 플랫폼을 생성하며 사람들이 책을 읽거나 바다를 바라볼 수 있는 훌륭한 공간 역할을 한다. 건축가는 재료에 대한 고유한 일상적 인식을 해소하고 공간감 자체가 주제가 되도록 하는 “반물질” 접근 방식을 제안한다. 이곳을 구성하는 콘크리트는 유동적이고 부드럽고 다양한 구조적 형태를 만들어낸 액체이다. 건물의 내부와 외부는 치장 콘크리트로 주조되어 하나의 응집력 있고 흐르는 듯한 형태를 만든다. 지붕과 바닥에는 건물의 규모와 큰 캔틸레버를 지지하는 이중 층 와플 슬래브가 사용되었다. 디자인 개발은 디지털 모델을 사용하여 수행 및 시험을 진행했다. 콘크리트 공동 내에 모든 기계, 전기, 배관 요소를 숨겨 이들의 노출을 최소화하고 시각적 일관성을 만드는 데 성공했다. 도서관의 매끄럽고 유기적인 분위기는 이러한 건축, 구조, 기계 및 전기 설계가 통합되어 완성될 수 있었다.

 

ⓒCreatAR Images
ⓒArch-Exist
ⓒArch-Exist
ⓒArch-Exist
ⓒCreatAR Images
ⓒArch-Exist
ⓒCreatAR Images
ⓒCreatAR Images
ⓒArch-Exist
ⓒArch-Exist
SECTION
SECTION
1st FLOOR PLAN
2nd FLOOR PLAN

 

Architect MAD Architects
Location Haikou, Hainan Province, China
Program Library
Site area 4,397㎡
Building area 1,380㎡
Construction period 2019 - 2021
Completion 2021
Principal architect Ma Yansong, Dang Qun, Yosuke Hayano
Associate in charge Fu Changrui
Design team Qiang Siyang, Shang Li, Sun Feifei, Dayie Wu, Alan Rodríguez Carrillo, Xie Qilin, Beatrice Bavuso
Executive architect East China Architectural Design and Research Institute
Façade consultant RFR Shanghai
Lighting consultant Beijing Ning Field Lighting Design Corp., Ltd.
Signage design x4 Beijing
Interior design Beijing Ling & BuYao Interior design
Construction contractor Yihuida Shimizu Concrete
Client Haikou Tourism & Culture Investment Holding Group
Photographer Arch-Exist, CreatAR Images, Aogision

해당 프로젝트는 건축문화 2021년 11월호(Vol. 486)에 게재되었습니다.
The project was published in the November, 2021 recent projects of the magazine(Vol. 486).

 

November 2021 : vol. 486

Contents : RECORDS OPEN EXPO 2020 DUBAI, AND KOREA PAVILION 세계에 퍼지는 한국의 친환경 메시지, 그리고 “마당" : NEWS / COMPETITION / BOOKS : SKETCH THE REMARKABLE PLACE IN THE NEIGHBO..

anc.masilwide.com

 




'Architecture Project > Education' 카테고리의 다른 글

HYEMYEONG CHILDREN’S PLAYGROUND  (0) 2022.04.28
PANNAR PROJECT  (0) 2022.04.07
THE CLOUDSCAPE OF HAIKOU  (0) 2022.02.15
ARCHITECTURE LIBRARY CHULALONGKORN UNIVERSITY  (0) 2021.12.24
LIBRARYJEONGBO-MARU  (0) 2021.12.23
LIBRARY AND SEMINAR CENTRE BOKU VIENNA  (0) 2021.12.22


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기