Chin hyosook


The P House site had some special conditions. Both North and South of the property were facing towards the main road. The property and other houses towards the East/West side of the property stands against to each other but there will be no blockage towards the North/South.

A small garden was provided for the family at the South ground floor area and the children's room was located at the north side of the second floor where indirect sunlight enlightens the room throughout the day. The architect wanted to create a house needed for the family members and organized the client's preferences into a client code. Based on this code and client's requirements, the bathtub was located in front of the South window at the master bedroom to accomplish a bright restroom filled with natural sunlight.


Chin hyosook


It was a consideration based on the client's code reacting to the Client's physical condition of tall height. A terrace was designed next to the second floor study room for connection with the exterior and a larger yard compared to the ground floor garden was designed at the rooftop for the family to privately enjoy and experience the four seasons. The China's gray brick was used at the exterior of the building to emphasize the modern but yet antique atmosphere.

Though it’s quite rough, a bright exposed concrete was utilized Along with the China's gray brick to express a three dimensional form. At the joint between the brick and the exposed concrete, elements such as down spouts are made with zinc to gain a rough but neat effect. The interior used an eco-friendly paint along with a solid wood floor to provide a standard comfortable family oriented living environment.


Chin hyosook


P 하우스의 대지는 조금 특별한 조건을 가지고 있었다. 남쪽으로는 대로를 향하여 있고, 북측 또한 도로를 마주하고 있다. 동서로는 집이 들어서고 서로를 막아 서게 되겠지만, 남북방향은 막힘 없이 개방되어 있다.

남쪽 지상 층에 가족을 위한 작은 정원을 마련하였고, 북측 2층에는 아이들의 방을 계획하였는데 그곳에는 하루 종일 간접 채광이 이루어진다. 건축가는 가족 구성원들에게 필요한 집을 만들어 주고 싶어, 건축주의 선호사항을 클라이언트 코드를 통해 정리하였다. 그 코드를 바탕으로 부부침실에는 건축주의 요구에 따라 남쪽 창 앞에 욕조를 설치하여, 밝은 햇빛이 충만한 화장실이 완성 되었다.


Chin hyosook


클라이언트 코드를 통해 신체적으로 큰 키를 가진 건축주를 고려한 것이다. 2층 서재 옆으로 테라스를 계획하여 이층에서도 외부와의 연결을 이어주려 하였고, 가족들만이 즐길 수 있는 장소를 만들기 위해 옥상에 지상 층의 정원보다 넓은 마당을 계획하여 사계절의 변화를 경험하고 즐길 수 있는 장소가 되도록 하였다. 집의 외부는 재활용 중국 벽돌인 청고 벽돌을 사용하여 고풍스러우면서도 모던한 느낌을 강조하였다.

청고벽돌과 함께 다소 거칠지만, 밝은 색의 노출콘크리트를 사용하여 입체감을 표현하였다. 벽돌과 노출콘크리트가 서로 만나는 부분에는 선홈통 같은 것을 징크로 만들어 거칠지만 깔끔해 보이는 효과를 얻었다. 내부는 친환경 페인트와 원목 마루로 마감하여 가족의 쾌적한 실내 생활을 위한 기본적인 환경을 제공하였다.



Architect: Joon H. Park (EAST4)

Location: 997-7, Unjung-dong, Bundang-gu, Seongnam-si, Gyeonggi-do, Korea

Use: House

Site area: 263.80㎡

Building area: 130.08㎡

Gross floor area: 257㎡

Building scope: 2F

Structure: RC

Completion: 2012

Exterior Finishing: Cheonggo brick, Exposed Concrete

Interior Finishing: Water-based painting, Wooden floor, Tile

Photographer: Chin hyosook



...





'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

PANGYO 549-1/ LEEJAEHA ARCHITECTS  (0) 2017.01.05
CUSTOMI-ZIP/ L'EAU DESIGN  (0) 2017.01.05
SOSOHUN/ KAWA DESIGN GROUP  (0) 2017.01.04
JIPYEONG P HOUSE/ EAST4  (0) 2017.01.04
P HOUSE/ EAST4  (0) 2017.01.04
판교  (0) 2017.01.01


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기