ⓒ Hiroyuki Oki




The Breathing house is for a single family, located in the heart of Ho Chi Minh City. The plot is 3.9m wide and 17.8m deep, only accessible by a tiny alley with crowded surroundings. Within this extremely high-dense neighborhood, we aimed to design a house that introduces an external environment while ensuring privacy.


Due to the circumstances of site, the opening of the building was physically constrained  to the front, top and back of the house. In order to adjust the distance between neighbouring buildings while maximizing the opening area, we wrapped the aforementioned three surfaces of the building with a “green veil”, which is made of creeper plants that grow on a steel mesh. This soft layer, as an environmental diffuser, filters direct sunlight and prevents the interior space from overexposure to the outside, without the feeling of isolation. It is composed of planter boxes at each floor slab, with modularized galvanized steel elements attached to it. This structure provides a green view throughout the house, which also protects the residents from the urban crime.




ⓒ Hiroyuki Oki




Inside the “green veil”, the building consists of 5 tower-like volumes that are staggered and connected to each other, arranged in between the two boundary walls. The external spaces created by the staggered arrangement of the volumes, which we call “Micro voids”, play a role in providing myriad indirect lighting and ventilation routes throughout the building. In the narrow and deep plot shuttered by neighbours on both sides, it is more environmentally effective to promote ventilation for each corner of the house, by multiple “micro voids”, rather than having a singular large courtyard. The “micro voids” have openings on each of the floors, through which the residents have a more longitudinal and diagonal see-through view from everywhere, looking into the green and other spaces. The staircase is also designed as one of the micro voids with top light and openings facing the rooms. The porous composition of the building reduces the use of air conditioning to enhance natural ventilation, creating both spatial and visual connection and depth in the house.


The roof terrace is covered by the “green veil”, becoming a space full of greenery which is rare in the crowded city area. The significance of the project is that it creates a green space, in the heart of a growing mega city. We hope the essence of this design would give positive influence to the cities in Vietnam, which is losing its green spaces at an alarming rate. 




ⓒ Hiroyuki Oki




자연으로 호흡하는 녹색 집

Breathing house는 호치민시 중심부에 위치하며 한 가족을 위한 곳이다. 대지는 가로 3.9m, 깊이 17.8m로 주변이 붐비는 작은 골목에서만 접근할 수 있다. 이 극도로 밀집된 동네 안에서, 우리는 사생활을 보장하면서 외부 환경을 도입한 집을 설계하는 것을 목표로 했다.


대지의 조건으로 인해, 건축물의 개구부는 물리적으로 집의 앞, 위, 뒤쪽으로 제약되었다. 개구부 면적을 극대화하면서 인접 건물 사이의 거리를 조정하기 위해 앞에서 언급한 건물의 3개 표면을 철망 위에서 자라는 덩굴 식물로 만든 "녹색 베일"로 포장했다. 이 부드러운 입면은 환경 확산자로서, 직사광선을 여과하고, 격리된 느낌 없이 실내 공간이 외부로 과도하게 노출되는 것을 방지한다. 이 것은 각 바닥 슬래브에 플랜터 박스로 구성되어 있으며, 모듈화된 아연도금 강재 요소가 부착되어 있다. 이 구조물은 집 전체에 푸른 경치를 제공하는데, 이 또한 도시 범죄로부터 주민들을 보호한다.




ⓒ Hiroyuki Oki




"녹색 베일" 내부에는, 이 건물은 두 개의 경계 벽 사이에 배열된, 비틀거리며 서로 연결되는 5개의 탑 같은 부피로 구성되어 있다. 우리가 "작은(micro) 빈 공간"이라고 부르는, 볼륨의 엇갈린 배치에 의해 만들어진 외부 공간은 건물 전체에 무수히 많은 간접 조명과 환기 경로를 제공하는 역할을 한다. 양쪽의 이웃 집에 의해 차단된 좁고 깊은 대지에서, 단 하나의 큰 뜰을 갖는 것보다는 여러개의 "작은 빈 공간"을 갖는 것이 집의 각 부분에 환기를 촉진하며 환경적인 측면에서 보다 더 효과적이다. "작은 빈 공간"은 각 층에 개구부가 있으며, 이를 통해 거주자들은 녹색과 다른 공간을 들여다보며, 세로 및 대각선 시야를 보다 더 확보할 수 있다. 계단은 또한 방에 직면하는 옥탑의 채광과 개구부가 있는 작은 보이드 중 하나로 설계 되었다. 건물의 다공성 구성은 자연환기를 강화하기 위해 냉방 사용을 줄임으로써 실내의 공간적, 시각적 연결과 깊이를 모두 만들어낸다.


지붕 테라스에는 "녹색 베일"이 덮여 있어 붐비는 도시 지역에서는 보기 드문 녹색으로 가득 찬 공간이 된다. 이 프로젝트의 중요성은 성장하는 메가 시티의 중심부에 녹색 공간을 조성한다는 것이다. 우리는 이 디자인의 본질이 놀라운 속도로 녹색 공간을 잃고 있는 베트남 도시들에 긍정적인 영향을 주길 바란다.




ⓒ Hiroyuki Oki


ⓒ Hiroyuki Oki


ⓒ Hiroyuki Oki


ⓒ Hiroyuki Oki


ⓒ Hiroyuki Oki


ⓒ Hiroyuki Oki









SECTION








Architect   VTN Architects

Location   Ho Chi Minh City, Vietnam

Program   Multifamily house

Site area   69.5㎡

Gross floor area   343㎡

Building scope   5F

Floor area ratio   493.53%

Compeletion   2019

Principal architect   Vo Trong Nghia, Kosuke Nishijima

Project architect   So Adachi

Construction   Wind and Water House JSC

Photographer   Hiroyuki Oki




'Architecture Project > Multifamily' 카테고리의 다른 글

GANGMUNAE GUEST HOUSE REMODELING AND INTERIOR  (0) 2020.07.02
HEIMHEIM  (0) 2020.06.30
BREATHING HOUSE  (0) 2020.06.24
ZIPDAESUNG  (0) 2020.06.18
SUNGIN SPACE  (0) 2020.06.17
WOLJEONG-SOGUL  (0) 2020.06.05


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기