ⓒ Tom Roe




The new Marina at Keppel Cove is located in Zhongshan, in the Guandong Province of China. The Marina clubhouse is designed to resemble the experience of being on a yacht, or a luxury cruise. On the one hand it forms a retreat where people can disconnect from their busy daily lives and enjoy tranquillity and relaxation. On the other, it offers excitement and activity, alongside opportunities to escape and explore.




ⓒ Tom Roe




As a hub for maritime lifestyle activities, the marina offers various amenities for social interaction, for business, leisure and wellness, with the clubhouse building housing numerous restaurants, a members’ area, spa, gym, ktv and guestrooms.

The spatial and architectural concept for the clubhouse is to create a strong identity at the heart of the development. This is achieved by staging identity points from the gate towards the water which raise the importance and physical presence of the building. The journey from the main entrance over the bridge towards the clubhouse and the visibility of the water and boats is designed to create an arc of suspense.




ⓒ Tom Roe




A contrasting approach to visual impact and the maritime notion of bridging land and sea was employed in the design. Whilst from the land side a sculptural landscape builds up gradually as you approach the clubhouse, from the water side a distinct and open facade welcomes seafarers while casting a shimmering reflection on the water.

The shape of the building(and the surrounding landscape) was derived and developed based on the main access routes to the clubhouse - in combination with the most attractive view lines to frame and promote the architecture. Due to the phasing of the construction of the full marina site, a secondary layer was added to the concept which follows a ‘flowering out’ design model. In a smooth transition, spaces radiate outwards in an organic fan shape, away from the main infrastructure node at the base of the ‘Stalk(the bridge)’. In this way the developments constructed in the second phase could be easily separated and executed at a later stage without interfering with the other infrastructure routes. The design outcome of the fan shape is also a wide building frontage that takes maximum advantage of the marina view, while at the same time fluently guiding different user groups to their various destinations.




ⓒ Tom Roe




The clubhouse is orientated so that its widest facade faces the marina bay, thereby facilitating the best views to and from the boats and the water. On the South and North sides, plazas are located which host drop-offs and traffic circulation as well as landscape elements. The marina service building is located on the South side of the plot. 




ⓒ Tom Roe




로건 만의 마리나 클럽하우스 케벨 코브의 새로운 마리나는 중국 광동 지방의 중산에 있다. 마리나 클럽하우스는 요트, 혹은 고급 크루즈의 경험을 사람들에게 제공하기 위해 설계됐다. 이곳은 사람들이 바쁜 일상에서 벗어나 평온함과 휴식을 증길 수 있도록 조용한 공간을 형성하고, 다른 한편으로는 일탈과 탐험의 기회와 함께 재밋거리와 액티비티를 제공한다. 해양 라이프 스타일 활동의 허브인, 마리나는 비즈니스, 취미, 그리고 웰니스를 목적으로 한 사회적 교류를 위해 클럽하우스 건물에 많은 레스토랑, 회원 공간, 스파, 짐, KTV, 그리고 게스트룸과 같은 다양한 생활 편의시설을 마련했다. 마리나 서비스 건물은 대지의 남측 면에 자리한다.




ⓒ Tom Roe




클럽하우스의 공간적, 건축적 콘셉트는 발전의 중심지에서 강렬한 정체성을 만드는 것이었다. 이는 건물의 물리적 존재감과 중요성을 제고하는 입구부터 선착장까지 아이덴티티를 단계화함으로써 달성된다. 클럽하우스를 향한 다리 너머에 있는 주 출입구로부터의 여정과 선착장과 보트들의 가시성은 긴장감있는 원호를 조성한다.

시각적 영향과 육지와 바다를 연결하는 해양적 관념에 대한 대조적 접근도 디자인에 활용됐다. 클럽하우스 가까이에는 부분적으로 조성된 조경이 있으며, 건물과 바다가 접하는 전면부에는 개방된 유리 파사드가 물에 반사되며 반짝이는 모습을 볼 수 있다. 건물의 형태(그리거 주위의 전망)는 건축물을 표현하고, 고취시키는 매우 매력적인 경관 선과 조화를 이룬다. 이는 클럽하우스로의 주요 접근 경로에 기반하여 유래되고 발전됐다. 전체 대지의 건설 단계에 따라, '개화하는 듯한' 형태의 모델을 따르는 콘셉트에 두 번째 레이어가 더해졌다. 이러한 부드러운 공간 전개 속에서 '줄기'(다리)같은 기초에 위치한 주요 기반시설에 떨어져 있는 공간들은 바깥을 향해 유기적인 부채 형태로 방사된다. 이러한 방법으로 두 번째 단계에 건설된 개발지는 다른 기반시설 경로의 방해없이 쉽게 분리되고 사용될 수 있다. 부채 형태 평면은 건물 정면으로 마리나 전경을 최대로 활용하는 디자인이며,. 여러 사용자를 다양한 도착지로 매끄럽게 이어준다.




ⓒ Tom Roe




클럽하우스 정면 파사드는 가장 넓은 면으로, 마리나 베이(선착장)를 향하도록 계획됐다. 이러한 건물 내부에서 배와 바다, 그리고 그들을 향한 최고의 전망을 제공한다, 남쪽과 북쪽 측면에서 광장들은 하차 공간을 제공하고 교통 순환을 가능하게 만드는 조경공간이기도 하다.




ⓒ Tom Roe


ⓒ Tom Roe


ⓒ Tom Roe









SITE PLAN


1st FLOOR PLAN






Architects   UNSTUDIO

Location   Zhongshan, Guandong, China 

Building area   12,840m²

Gross floor area   32,060m²

Completion   2019 

Principal architect   Ben van Berkel, Hannes Pfau 

Project team   Gordana Jakimovska, Joerg Lonkwitz, Adriana Rodriguez Ossio, Alexander Schramm, Alice Yi-Ting Chiu, Iris Pastor, Caroline Filice Smith, Jean Chaussavoine, Jun Wang, Irina Bogdan, Leo Xinyu Li, Gilles Greis, Alexander Meyers, Sam Jia Jun Ren, Tamim Salah EI Negm, Evan Jon Shieh, Rafael Carbonero Vicario 

Client   Sunsea Yacht Club (Zhongshan) Co.,Ltd 

Photographer   Tom Roe





해당 프로젝트는 건축문화 2020년 1월호(Vol. 464)에 게재 되었습니다.

The project was published in the January, 2020 issue of the magazine(Vol. 464).




'Architecture Project > Retail' 카테고리의 다른 글

LOGAN COVE MARINA & CLUBHOUSE  (0) 2020.06.16
LIGHT HOUSE  (0) 2020.04.28
LE BLÉ  (0) 2020.01.21
WONPYEONG-DONG NEIGHBORHOOD FACILITY  (0) 2020.01.08
OWHOO 4SI + DAEGU 8TH OFFICE MYUNG WON CULTURAL FOUNDATION  (0) 2020.01.07
DAEBONG-DONG 31-62  (0) 2019.10.02


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기