ⓒ Toshiyuki Yano


The site is located in a typically developed area along the slopes of Kobe. The slope was scraped off, but the terrain still shows that character. Since the geographical condition has decided factors like wind direction, abundant sunlight, and vegetation, we thought it is important to conceive an architecture that receives and enjoys the natural environment such as daylighting and ventilation, and also give good effect to the ambience by making it a space composition close to the terrain. 


ⓒ Toshiyuki Yano


Moreover, we thought about how human beings will inhabit this architecture; which restores the environment with the slope including the surroundings. Hence, we aimed at a space where the client could literally “live on the slope”, where the inside harmoniously continues with the outside, while moving back and forth between the two. In order to make these two elements compatible, we were faced with the issue of how to freely arrange the space across the floor, how to arbitrate the shift of the upper and lower floor. 


ⓒ Toshiyuki Yano


We decided to lay down walls laminated with arches that successfully organizes the plan of shifting the structure between the upper and lower level, by receiving the force from above in a pyramidal shape. Accordingly, the space composition changes from the front to the back, by connecting the walls like a Romanesque façade. 


ⓒ Toshiyuki Yano


This makes the architecture not resist the dynamics, but allow free space stacking. Through the conception and practice of this architecture, we hope to show an example of a way to adopt the terrain with slopes and to embody the richness of living in slopes obediently.


ⓒ Toshiyuki Yano


타루미 주택

대지는 효고 현의 개발 지역 중 하나인 고베시 어느 경사면에 위치한다. 경사가 심한 대지를 절토했지만 지형적인 특성을 여전히 잘 보여주는 곳이다. 


ⓒ Toshiyuki Yano


지리적인 조건이 풍향과 충분한 일조, 초목 등을 결정하기 때문에, 건축가는 햇빛과 통풍 등 자연적인 요소들을 충분히 받아들이고 즐길 수 있는 건축물과, 주어진 지형에 공존하는 공간을 구성하고자 했다. 더불어 특징적인 환경의 건물 속에서 건축주가 생활하는 방법론에 대한 고민과 함께, 대지 주변을 포함한 경사지의 환경을 적극 활용하고자 했다. 


ⓒ Toshiyuki Yano


결론적으로‘ 경사지에 살아가는 공간’을 목표로 내부와 외부를 넘나들며 그것에 조화롭게 조응하는 공간을 의도했다. 이러한 요소들을 표현하기 위해 바닥을 가로질러 공간을 자유롭게 배치하는 방법, 상부와 하부의 이동을 조정하는 방법에 관한 문제들과 직면했다. 


ⓒ Toshiyuki Yano


이에 대한 해답으로써, 피라미드 형태로 위에서부터 하중을 견디는 아치형 벽체를 상부와 하부 사이로 이동시켜 구조적인 기능을 부여했다. 이 벽체는 마치 로마네스크 양식의 파사드와도 같은 기능을 통해 공간 구성을 앞면에서 뒷면으로 변화시키는 역할을 한다. 


ⓒ Toshiyuki Yano


이로 인해 구조적인 역학에 제한 받지 않으면서도 역동적이고 여유 있는 공간의 연출이 가능했다. 이 건물의 개념과 그 실행을 통해 경사면이 있는 특수한 지형과 이를 적극 활용하여 발생한 다양한 활동들이 주거의 한 예시가 되기를 기대한다.


MODEL


SITE PLAN


SECTION


SECTION DETAIL


FLOOR PLAN




Architect Tomohiro Hata Architect and Associates

Location Kobe, Japan

Program Residence 

Site area 249.63m2 

Gross floor area 217.11m2

Design period 2015. 6 - 2016. 6 

Completion 2016. 7 - 2017. 5 

Construction Yamamoto construction company 

Photographer Toshiyuki Yano



해당 프로젝트는 건축문화 2018년 6월호(Vol. 445)에 게재 되었습니다.

The project was published in the June, 2018 issue of the magazine (Vol. 445)




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 일본 | 고베
도움말 Daum 지도

'Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

Residence Overlooking Mulholland Drive  (0) 2018.08.16
Stealth Building  (0) 2018.08.13
House in Tarumi  (0) 2018.08.09
House in Ouji  (0) 2018.08.06
Bamboo House  (0) 2018.08.03
Maison T  (0) 2018.08.02


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기