ⓒ Jack Hobhouse


Victoria Gate is located at the East end of Leeds city centre and forms a natural extension of Victoria Quarter and Leeds’ retail district. The scheme includes a new John Lewis department store, multi storey car parking and two arcades with a mix of premium shops, restaurants and leisure facilities. 


ⓒ Jack Hobhouse


While each building has it’s own individual identity they relates to each other and the vernacular of Leeds. The Victoria Gate Arcades are designed as a two storey, twin arcade with a complex roofscape continuing the grand history of Leeds’ 19th century arcades. 


ⓒ Jack Hobhouse


The exterior of the building evolves from the 19th and 20th century language of the surrounding Blomfield and Victorian brick and terracotta buildings, and consists of sculpturally pleated brick elevations, changing in rhythm and scale responding to the context of the site.


ⓒ Jack Hobhouse


The John Lewis building facade as a layered surface in a diagrid pattern reminiscent of a woven pattern and influenced by Leeds’ background as a textile manufacturing centre.


ⓒ Jack Hobhouse


The diagrid is the ordering element that repeats along the perimeter of the building; the resulting diamonds contain infill panels which respond to the internal layout of the store and the immediate context, providing transparency through windows or ornamentation to the building.


ⓒ Jack Hobhouse


The decorative diamonds draws on the rich history of terracotta façades in Leeds, providing a modern interpretation of a traditional material. The Victoria Gate multi-storey car-park (MSCP) is visually very prominent and visible from all main urban approaches.


ⓒ Jack Hobhouse


From the outset the intention was to separate John Lewis from the car-park, but to acknowledge their shared purpose and relationship. The cladding is created from four types of twisted aluminium fins that are arranged on the slab edges to create a visual effect.


ⓒ Jack Hobhouse


빅토리아 게이트

빅토리아 게이트는 리즈(Leeds) 도심의 동쪽 끝에 자리잡고 있으며, 빅토리아 쿼터와 리즈 상업지구를 자연스럽게 이어준다. 기본 계획은 새로운 존 루이스 백화점과 다층으로 이루어진 주차장, 프리미엄 상점, 식당 및 여가 시설로 이루어진 두개의 아케이드로 구성되어 있다. 


ⓒ Jack Hobhouse


각각의 건물은 정체성을 가지지만, 서로 연관되어 있으며 리즈 지역의 일반 주택양식과도 잘 어우러져 있다. 이 건물의 아케이드는 2층으로 되어 있으며, 19세기 아케이드의 거대한 역사를 이어주듯 복잡한 천장으로 설계되어 있다. 건물 외관은 블롬필드(Blomfield)와 Victorian 벽돌, 테라코타 양식으로 이루어진 19~20세기 건물 형태에서 모티브를 얻었으며 대지 환경에 적합한 리듬과 규모를 담은 주름진 조각 벽돌 입면으로 구성되어 있다.


ⓒ Jack Hobhouse


존 루이스 건물은 짜여진 패턴을 연상시키는 다이아 그리드 패턴으로 적층된 정면 형태이다. 이것은 리즈 시가 섬유 제조업 중심지였던 배경에서 영감을 받았다. 다이아 그리드 패턴은 건물의 주변을 따라 반복되어 나타난다. 이 패턴은 상점의 내부와 창문, 장식을 통해 건물에 투명성을 제공한다. 건물의 외관 역시 다이아몬드 형태로 꾸며져 있다.


ⓒ Jack Hobhouse


이는 널리 사용되던 전통적인 재료인 테라코타의 현대적 해석으로, 리즈 시의 찬란한 역사를 보여준다. 이 건물의 다층 주차장도 눈에 띄는데, 주요 도심에서 어디에서든 볼 수 있다. 착수단계에서부터 주차장을 존 루이스 건물로부터 분리해 계획했지만, 각각의 건물은 공통된 목적과 관계를 가지고 있다. 외장재는 4가지 종류로 꼬인 알루미늄 핀으로 만들어졌으며, 이는 시각적 효과를 나타내기 위해 슬라브 모서리에 배치되어 있다.


SECTION





Architect ACME

Location Leeds, United Kingdom

Area 26,000㎡

Masterplan Julia Cano, Kelvin Chu, Stegano DalPiva, Lizy Huyghe, Friedrich Ludewig, Roberta Pari, Heidrun Schuhmann, Penny Sperbund, Naiara Vegara Structural engineer Waterman Structures

Project manager Gardiner and Theobald

Client Hammerson

Photographer Jack Hobhouse



해당 프로젝트는 건축문화 2018년 5월호(Vol. 444)에 게재 되었습니다.

The project was published in the April, 2018 issue of the magazine (Vol. 444)




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 영국 | 리즈
도움말 Daum 지도

'Project > Commercial' 카테고리의 다른 글

Victoria Gate  (0) 2018.07.23
HIRAKATA T-SITE  (0) 2018.07.20
Watermark WestQuay  (0) 2018.07.19
Easton Commercial Centre  (0) 2018.07.13
Barangaroo House  (0) 2018.07.12
Lane 189  (0) 2018.07.11


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기