ⓒ Su Shengliang


Courtyard, in Chinese architecture, is not only a tradition of physical space, but also a core of emotion and communication. It helps people to keep cohesion of the family and strengthen the contacts with friends and relatives, and to connect nature and universe in a touchable way. Yet this heritage is today already an impossible dream for most of urban citizens. Anting is an urbanized suburban town near the boundary between northwestern Shanghai and Suzhou Huaqiao. 


ⓒ Su Shengliang


The kindergarten located in a new residential neighborhood to the south of Anting station of Metro line 11, is an early bird in the construction plan of a public facility compound. Although a tight site to house 15-classes within 7,400㎡, we still want to provide this kindergarten a courtyard environment for children to perceive nature, to recognize society and to build up themselves with a memory of courtyard life. Courtyards need enclosure of building units. 


ⓒ Su Shengliang


Following the leaning western border of the site, we organized the units in a setback “W” shape to earn the maximum sunlight from west, south and east, and we use Hexagon for the plan shape of the unit. The honeycomb composition fits better the leaning border, it provides more dynamic indoor and outdoor spaces with sense of concentration while diluting the axis monumentality of traditional four-sides courtyard. We ended up with an irregular hexagonal unit for either classroom or courtyard. 


ⓒ Su Shengliang


Three of the six sides were designed in equal to accommodate more flexible combination as per the needs of sunlight and functionality. After entering the gate, students and teachers will follow the zigzag corridors along the hexagon edges, go through the vestibule and the lobby, pass by different classes, with flowers and grasses in layers of courtyards, with bifurcating and merging paths before approaching their own classroom. 


ⓒ Su Shengliang


The collective activity in the classroom encircles the round column in the center of the room,while a team or individuals can use the protruding window spaces along the wall to read and write or to take care of their small plants. Every two classrooms have a shared courtyard space with direct indoor-outdoor connections. Departing from their own courtyards, the kids can restart their journeys to other places including library, musical room, fine arts room, canteen, multifunction room, small farm and other classes in other courtyards. 


ⓒ Su Shengliang


Students at 2nd and 3rd floors can also join the big playgrounds conveniently through two covered outdoor staircases from both east and west sides. By connecting different interior and exterior spaces in various scales on the corridor paths, we make every outing of the kids an experience of touching “nature” and “society”. We believe that all these experiences of exploration, perceiving and communication would become part of their precious childhood memories in an unconscious and healthy way.


ⓒ Su Shengliang


화둥 사범대학 부설 유치원

중국 건축에서 중정은 전통적인 장소일 뿐 아니라 정서적, 그리고 의사소통의 중심지 역할을 한다. 중정은 가족 간의 유대감을 유지시켜 주며 친구와 친척과의 관계를 단단하게 만들어 준다. 그리고 만질 수 있는 방식으로 자연과 우주를 연결시켜 준다. 그러나 오늘날 도심지에 살고 있는 대부분의 시민들에게는 중정은 불가능한 꿈이 되어 버렸다. Anting은 북서부 상하이와 소주 Huaqiao 지역 경계 부근의 도시화된 교외 마을이다. 지하철 11호선 Anting역 남부에 위치한 새로운 주거지역에 위치하고 있는 새로운 유치원은 공공시설 복합체의 건설계획 중 일찍이 시작된 프로젝트이다. 


ⓒ Su Shengliang


비록 대지가 가지고 있는 7,400m²의 크기는 15개의 교실을 포함하기에는 빡빡할 수 있지만 우리는 유치원 아이들이 자연을 인식하고 사회를 인식하며, 중정이라는 기억과 함께 자아를 만들어 갈 수 있도록 유치원에 중정을 설치할 것이다. 중정은 둘러싸인 형태의 건물 유닛을 필요로 한다. 대지 서쪽에 맞닿아 있는 경계를 따라서 우리는 건물 유닛들을 물러난 “W”형태로 배치 하였다. 이는 서쪽, 남쪽, 동쪽에서 오는 햇빛을 최대한으로 받기 위해서이다. 그리고 유닛의 형태로는 헥사곤(육각형)을 사용한다. 벌집 형태의 구성은 맞닿아 있는 경계에 잘 맞아 들어가며 건물 실내외에 집중감과 함께 역동적인 공간을 선사하고 동시에 전통적인 사각형 형태의 중정의 기념비적인 축을 희석시킨다. 교실과 중정의 모습은 부정형의 육각형 형태로 마무리 하였다. 


ⓒ Su Shengliang


6개 면 중에서 3개의 면은 동일하게 디자인하여 일사와 공간 기능의 필요성에 따라서 유동적인 조합이 수용되도록 하였다. 입구를 지나면 학생들과 선생님들은 육각형 가장자리를 따라 만들어진 지그재그 형태의 복도를 지나게 된다. 그리고 현관과 로비를 지나 다른 교실들을 지나면 중정에 있는 꽃과 풀도 볼 수 있다. 마지막으로 갈라지고 합쳐지는 길을 통해 자신의 교실에 다다르게 된다. 교실 내의 단체 활동은 공간 중심에 있는 원형 기동을 둘러싸게 되고, 팀이나 개개인은 벽체를 따라 돌출된 유리창에 의해 생긴 공간에서 책을 읽거나 글을 쓰고 혹은 작은 화분을 키울 수 있다. 


ⓒ Su Shengliang


2개의 교실마다 하나의 공용 중정을 가지게 되고 각각은 직접적인 실내외 연결공간을 가진다. 유치원 아이들은 각자의 중정에서 출발하여 도서관, 음악실, 미술실, 매점, 작은 농장을 지나 다른 중정에 있는 교실로 갈 수 있다. 건물 2, 3층에 위치한 아이들도 건물 동쪽, 서쪽에 위치한 외부 계단을 이용하여 편하게 운동장으로 접근할 수 있다. 다양한 크기의 복도를 이용하여 외부공간과 서로 다른 실내를 연결함으로써 견학 나가 있는 아이들이 “자연”과 “사회”를 만나는 경험을 할 수 있게 한다. 탐험하고 인지하고 의사소통 하는 이러한 경험들이 아이들의 기억 속에 무의식적이고 건강한 방식으로 귀중한 기억이 될 거라고 믿는다.


SECTION


MASTER PLAN


1st FLOOR PLAN


2nd FLOOR PLAN


3rd FLOOR PLAN




Architect Scenic Architecture Office

Location Anting town, Jiading district, Shanghai, China 

Program kindergarten 

Site area 7,400㎡

Gross floor area 6,600㎡

Structure RC Frame, partial corridors in steel frame 

Structural, MEP Design Jiangnan Architectural Design Institution 

Completion 2016 

Principal architect Zhu, Xiaofeng

Client Anting International Automobile City 

Photographer Su Shengliang



해당 프로젝트는 건축문화 2018년 2월호(Vol. 441)에 게재 되었습니다.

The project was published in the February, 2018 issue of the magazine (Vol. 441)




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 중국 | 상하이
도움말 Daum 지도

'Project > Education' 카테고리의 다른 글

Wenzhou Dalton Elementary School  (0) 2018.04.16
East China Normal University Affiliated Bilingual Kindergarten  (0) 2018.04.13
German School Madrid  (0) 2018.04.12
Worinuri Welfare Facilities  (0) 2018.04.11
4th Public Nursery in Glyfada  (0) 2018.04.10
Two Brick Kindergarten  (0) 2018.04.09


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기