ⓒ Kim Junhwan


This architecture that is comprised of the superposition of two rectangular masses is a building motivated by the house in the story, Anne of Green Gables by Montgomery. The client has dreamed the house of Anne Shirley in the story, which has a green roof and windows. Thus, the client requested to design a house by reinterpreting Anne’s house modernistically. At the beginning of the design, the shape of the floor was ‘L’ and the roof was a gable roof. But, the floor ended up to having a 150 degrees alternate angle in the light of the relationship with a courtyard in the south. Since the architecture should house a family of four including two boys and the size of the building is around 56.2m², the architect tried to secure a sensual feel of area by linking each space and maximizing natural light.


ⓒ Kim Junhwan


The furniture of the client who live in an apartment for a long time has not an appropriate size for a space of the small detached house. Because such details could influence the entire house in architecture, the architect tried to think about possible things that the small sized things can do and the possibility of them. It could be said that an areal unit of this architecture is composed by furniture, like an aggregate of extreme partial components. Therefore, the architect focused on the relationship between spaces that have different functions, not focusing on the entire, and decided to define small orders between parts, not the entire order. Walking through the entrance, the first floor area has a main entrance as well as another entrance to have a flexible moving path. 


ⓒ Kim Junhwan


Also, open stairway with the height of 8.8m is a space built by superposing two masses. This stairway allows the walls and the ceiling that are continuously transformed by formative components from 150 degrees alternative angle by superposition of two masses to maximize a feeling of openness and solves high density of spaces. The second floor that not has a master bedroom for husband and wife and two bedrooms for kids secures openness and size. Also, it was designed to have a flexibility in the case when all family member should have privacy in the future. 


ⓒ Kim Junhwan


Since the area for kid’s bedroom is just 9m², the program for that area was separated up and down connected to the third floor. On the third floor connected by the staircase, floor storage furniture was arranged to secure storage space and an individual work space. As the shape of the building was not determined at the beginning, and it is a result of combining parts, the entire building is a sort of jungle gym for kids. And the architect wishes the building to become a house that the client has dreamed.


ⓒ Kim Junhwan


하우스 시수

두 개의 직방형 매스의 중첩으로 이루어진 이 건물은 몽고매리의 소설이기도 한 빨강머리 앤의 집을 모티브로 한 건축물이다. 클라이언트는 어렸을 적부터 이 초록색 지붕과 창문을 가진 빨강머리 앤의 집을 꿈꿔왔고 이것을 현대적으로 재해석하여 설계해 달라는 요구사항이 있었다. 설계 초기에는 빨강머리 앤의 집과 같이 ㄱ자 평면에 박공 지붕의 집으로 방향을 설정해 설계를 진행하였지만 남쪽 방향의 마당과의 관계성을 고려해 150도의 엇각을 가지는 평면을 갖게 되었다. 17평 남짓의 좁은 공간에 부부와 남자아이 둘을 포함해 4인 가족을 수용해야 했기 때문에 각 공간의 연결과 연속성 및 빛의 유입 등으로 감각적인 넓이감을 확보하려 했다.


ⓒ Kim Junhwan


오랜 시간을 아파트에서 거주해오던 클라이언트의 가구들은 아파트가 가지는 공간 단위에 적합한 사이즈로 협소한 단독 주택의 공간이 갖는 단위와는 맞지 않는 사이즈를 가지고 있었다. 이러한 아주 세밀한 부분의 디테일이 건축 전체에 영향을 미치기 때문에 작은 것이기에 가능한 것, 그리고 그것에 대한 가능성에 대해서 생각해 보기로 했다. 가구에 의해 공간 단위가 성립되는 극히 부분적 요소의 집합체라고 할 수 있다. 따라서 우리는 전체성 보다는 기능을 달리하는 부분적인 공간들의 연결 관계에 집중하였으며 전체의 큰 질서가 아닌 부분과 부분의 사이에 움직이는 작은 질서들을 정립해 나가기로 했다. 현관을 들어와 만나는 1층 공간은 메인 출입문을 제외한 또 한 개의 출입문을 배치하여 내부와 외부를 이어주는 자유로운 동선을 확보하였다. 


ⓒ Kim Junhwan


또한 높이 8.8m의 오픈형 계단은 두 매스의 중첩으로 만들어진 공간이다. 이 계단실은 두 매스의 중첩으로 만들어진 150도의 엇각이 다양한 각도의 조형적 요소로 인해 연속적으로 변화하는 벽체와 천장이 개방감을 극대화 시키며 공간의 고밀도를 해소한다. 부부 침실과 아이방 두 개가 배치 된 2층은 현재는 어린 아이 둘을 배려하여 각 공간의 개방성과 크기를 확보함과 동시에 훗날에는 가족 구성원 각자의 생활에 대응할 수 있는 공간의 크기와 프라이버시를 확보할 수 있도록 유동성을 가지는 공간으로 설계하였다. 아이방의 경우 9m²라는 협소한 공간을 가지게 되므로 프로그램상 필요한 바닥면적을 상하로 분리하여 3층으로 이어지는 공간 프로그램을 사용하고 있으며, 계단실로부터 연결되는 3층은 바닥 수납 가구를 이용해 부족한 수납공간과 개인 작업공간을 확보하였다. 처음부터 건물의 형태가 정해진 것이 아닌 부분적인 요소들이 집합된 결과로서 아이들에게 있어서는 공간 전체가 연속되는 놀이터의 정글짐과 같은 공간으로, 그리고 클라이언트에게는 어릴적 기억속의 그 집이 될 수 있기를 기대해 본다.


MODEL


SECTION


SKETCH


1st FLOOR PLAN


2nd FLOOR PLAN


3rd FLOOR PLAN




Architect Moku Design Lab.

Location Dongcheon-dong, Suji-gu, Yongin-si, Gyeonggi-do, Republic of Korea 

Program Detached House 

Site area 288㎡

Building area 57.41㎡

Gross floor area 164.39㎡

Building scope 3F

Project architect Mok Junghoon, Mok Jungho

Structure Reinforced Concrete

Exterior Finish Stucco

Photographer Kim Junhwan



해당 프로젝트는 건축문화 12월호(Vol. 439)에 게재 되었습니다.

The project was published in the December issue of the magazine (Vol. 439)




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
경기 용인시 수지구 동천동
도움말 Daum 지도

'Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

DODUMJALI HOUSE  (0) 2018.02.06
W HOUSE  (0) 2018.02.05
House “SISOO”  (0) 2018.02.02
BLACK BOX II  (0) 2018.01.31
Almost Cube House  (0) 2018.01.15
HAEORUM VILLAGE HOUSE  (0) 2018.01.10


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기