ⓒ Sergio Pirrone


The house is located on a privileged western slope of the coastal mountain range in Punta de Lobos, Pichilemu (IV region), three hours from Santiago. The idea is to optimize the views of the sea, maximizing northern sunlight and protecting from the south wind.


ⓒ Sergio Pirrone


The projected house is the result of an abstract deformation of a parallelepiped volume that contains a pavilion type plant. The volume and its spaces was designed focus on the section prioritizing the heights in the main spaces of the house. 


ⓒ Sergio Pirrone


The deformed parallelepiped is completely structured in pinewood with a truss system that delineate the principal lines of the inside spaces reflected in the roof and the exterior façade.


ⓒ Sergio Pirrone


Almost Cube House recognizes the wind factor (in this case the south wind). The project does not seek to eliminate it but to diminish with a second skin of wood slat in three of its facades. This element configure an intermediate space that has continuous circulation towards other zones of the house. 


ⓒ Sergio Pirrone


This circulation ends in the principal meeting zone where the fireplace and barbecue area are installed. The meeting room is oriented to the north, protected from the wind and optimizing the sunlight. 


ⓒ Sergio Pirrone


It is covered -not totally- with a wooden skin (a fabric in pine impregnated of 2 x 6 to 15 cms of edge), that evidence the passage of day in a constant change of lights and shadows. The shell or first skin seeks to provide comfort in a protected space, it is developed in SIP (Structural Insulated Panel) for floors, walls and roof, and thermopanel crystals.


ⓒ Sergio Pirrone


이 주택은 산티아고에서 3시간 떨어진 Punta de Lobos, Pichilemu(IV 지구)의 해안 산맥 지역의 특권을 가진 서쪽 경사로에 위치해 있다. 해안 전망을 최적화하고 북향을 극대화하면서 남쪽에서 불어오는 바람을 막는 데에 중점을 두었다. 


ⓒ Sergio Pirrone


계획된 주택은 파빌리온 유형의 플랜트를 포함하는 육면체 형태의 추상적인 변형 결과이다. 형태와 공간은 이 주택의 주요 공간에서 높이를 우선 순위로 정한 구역에 초점을 맞추어 설계되었다. 


ⓒ Sergio Pirrone


변형된 육면체는 소나무를 이용한 트러스 구조이며, 이는 지붕과 외관에서 반영된 내부 공간의 주요한 선을 묘사한다. Almost Cube House는 남풍을 인식한다. 


ⓒ Sergio Pirrone


이 프로젝트는 바람을 없애려는 것이 아니라 세 면의 외관에 나무판으로 된 두번째 표면에 따라 바람의 영향을 줄이려고 하는 데에 있다. 


ⓒ Sergio Pirrone


이 요소는 주택의 다른 구역으로 끊임없이 순환하는 중간 공간을 만든다. 이 순환은 벽난로와 바비큐 공간이 설치된 만남의 공간에서 끝이 난다. 이 만남의 공간은 북쪽으로 향하여 있으며 바람으로부터 안전하고 채광이 잘 된다. 


ⓒ Sergio Pirrone


이 공간은 나무로 된 표면으로 되어 있고 (가장자리가 2 x 6~15cm인 소나무로 된 직물), 이는 빛과 그림자가 끊임 없이 변하는 하루의 모습을 보여준다. 겉 표면은 보호된 공간에 안정감을 제공하며, 그것은 마루바닥, 벽, 지붕 및 thermopanel crystals을 위한 SIP(구조용 단열재)로 개발되었다.


DIAGRAM


SECTION A


SECTION B


SECTION C


FLOOR PLAN



Architect LAND

Location Condominio Alto Pinares, Punta de Lobos, Pichilemu, VI region, Chile 

Program Beach house

Building area 212㎡

Completion 2017 

Collaborator architect Javier Lorenzo 

Materiality Pinewood + SIP(Structural Insulated Panel) 

Construction Nicolas Recordon and Rodrigo Bustos

Photographer Sergio Pirrone



해당 프로젝트는 건축문화 11월호(Vol. 438)에 게재 되었습니다.

The project was published in the November issue of the magazine (Vol. 438)




'Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

House “SISOO”  (0) 2018.02.02
BLACK BOX II  (0) 2018.01.31
Almost Cube House  (0) 2018.01.15
HAEORUM VILLAGE HOUSE  (0) 2018.01.10
scholar’s house  (0) 2018.01.09
YEO MYEONG JAE  (0) 2018.01.08


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기