ⓒ Yoon Joonhwan


Since the owner who has two male children had a close friendship with the neighbors in this village house, he purchased the site and kept that people will come and go frequently in mind. The site is a lot of detached housing area placed in a slope. Buildings were already built almost on surrounding lots. In order to create a volume and a skyline combined well with adjacent buildings, the level of main garden is planned to be 3m above from the weighted average of the inclined frontal road. Accessing stair to the garden has a wide width and a low plate height to lighten a load of level difference, and it is meant to a will of the owner about more communication. 


ⓒ Yoon Joonhwan


There is no room is the first floor, and It is required to have a bathroom near the entrance for children to wash them before coming in. Father wanted to have a study room, and mother wanted to have a reception room for having a chat with friends.The living room is connected by the main garden and the veranda floor deck, and the study room can be used as a playroom for kids during days as an open space with the living room. 


ⓒ Yoon Joonhwan


The reception room can be utilized as a single large area with the front deck and provide a place for a barbecue party connected with the kitchen. Three bedrooms and a family room on the second floor are facing the south to secure natural lighting. A laundry room is arranged on the second floor as it is expected that laundry will be generated almost on the second floor, and the terrace in front of the living room provides a space for natural drying. In order to divide territory at the eastside a fake wall was built, and the void in the fake wall provides a framed view to the reception room and the deck. 


ⓒ Yoon Joonhwan


Hutbo connecting the fake wall with the main building make everything together to be seen as a single architecture having a feeling of mass and separate the garden with the deck spatially. Walking along the stair to the second floor you can see a high floor height (maximum 5.8 meters) and a large window to the ceiling which enable to bring landscapes of a mountain over adjacent houses into the inside building. The width and the length of the family room was arranged to have a dramatic direct.


ⓒ Yoon Joonhwan


7세, 5세의 남자아이 둘을 둔 건축주는 이 주택 단지의 이웃들과 친한 사이였기 때문에 부지 매입을 하게 되었고 그들과 많은 왕래가 이루어질 것을 염두에 두었다. 부지는 경사지에 조성된 단독주택 단지의 한 필지로써, 주변 필지에 이미 건물들이 거의 들어서 있었다. 인접부지 건물들과 어울리는 볼륨과 스카이라인 형성을 위해서 주마당 레벨은 부지 전면에 접한 경사진 도로의 가중 평균으로부터 3m 상부에 계획하였다. 


ⓒ Yoon Joonhwan


마당까지의 진입계단은 넓은 폭과 낮은 단높이를 통해서 레벨 차이의 부담을 줄이고, 이웃들과 더 많은 왕래와 소통에 대한 건축주의 의지를 내포한다. 1층은 방을 배치하지 않았다, 자녀들이 마당에서 놀고 들어올 때 씻을 수 있도록 현관에서 가까운 곳에 화장실 배치를 요구했고, 아빠는 서재 공간을 희망했고, 엄마는 지인들과 담소를 나눌 수 있는 응접 공간을 갖기를 원했다. 거실은 주마당과 툇마루 데크를 통해 연계되며, 서재는 거실과 열린 공간으로써 낮에는 아이들의 놀이공간으로 활용될 수 있다. 


ⓒ Yoon Joonhwan


응접실은 전면 데크와 하나의 공간처럼 사용될 수 있으며 주방과 연계되어 바비큐파티 등을 지원한다. 2층은 침실 3개와 가족실이 모두 남향 배치를 하여 자연채광을 확보하였다. 세탁물은 주로 2층에서 발생할 것으로 예상하였기에 별도의 세탁실을 구성하고 거실 전면의 테라스에서 자연건조를 할 수 있도록 배치했다. 동쪽 인접부지와의 영역 구분을 위해 담장 역할의 가벽을 설치하고 가벽의 개구부가 응접실과 데크에 액자식 풍경을 담도록 하였다. 


ⓒ Yoon Joonhwan


가벽과 본체를 연결하는 헛보는 둘을 하나의 건축물이 되도록 하여 매스감을 키워주고, 마당과 데크를 공간적으로 구분 지어 준다. 계단을 통해 2층으로 올라가면 정면으로 최고높이 5.8m의 거실의 높은 층고와 천장까지의 창문이 전면의 인근주택 너머의 산과 풍경을 실내로 끌어들인다. 보다 극적인 연출을 위해서 가족실의 폭과 길이를 조절하여 구성하였다.


SECTION


1st FLOOR PLAN


2nd FLOOR PLAN



Architect LEE SEOK-GWEON/GANGWON UNIV+LEE SEUNG-CHUL/PUMEUN ARCHITECTS

Location Toegye-dong, Chuncheon-si, Gangwon-do, Republic of Korea 

Program Detached house 

Site area 430㎡ 

Building area 82.85㎡

Gross floor area 205.00㎡ 

Building scope B1, 2F 

Building to land ratio 19.27% 

Floor area ratio 37.62% 

Design period 2016.7 - 2017.3 

Construction period 2017.3 - 9 

Project architect Lee Seok Gweon, Lee Seung Chul 

Structure Reinforced concrete 

Exterior finish Stucco, Brick tile, Zink 

Interior finish paint, wall paper 

Construction BUMSE Construction company 

Photographer Yoon Joonhwan



해당 프로젝트는 건축문화 11월호(Vol. 438)에 게재 되었습니다.

The project was published in the November issue of the magazine (Vol. 438)




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
강원도 춘천시 퇴계동
도움말 Daum 지도

'Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

BLACK BOX II  (0) 2018.01.31
Almost Cube House  (0) 2018.01.15
HAEORUM VILLAGE HOUSE  (0) 2018.01.10
scholar’s house  (0) 2018.01.09
YEO MYEONG JAE  (0) 2018.01.08
Pung yu heon  (0) 2018.01.05


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기