ⓒ Jung Manwoo


Situated on a small hill in front of a small park, the scenery of the site offers a marvelous feeling of relaxation for the middle-aged couple. 


ⓒ Jung Manwoo


The owner had been planning a reservation-based restaurant at the entrance of a quiet alleyway to share with people a special day on which they can rest. To give one the feeling of traveling through time to a small European family home restaurant, late-night design meetings went on for four months. The many conversations shared were able to relieve us of regrets in completing the details.


ⓒ Jung Manwoo


ⓒ Jung Manwoo


In order to bring the landscape across the main road into the interior of the apartment, various expressions were applied to the side, and the building naturally wrapped around the park to the south and took the form of an ‘L’ shape. Before it is a restaurant, the first floor is designed to serve as a kitchen and living room.


ⓒ Jung Manwoo


ⓒ Jung Manwoo


The second and third floors have separate entrance and exits to add privacy. The building has a variety of facades on the road that continues as a curve, and appeals to the curiosity of passersby, causing their steps to stop in front of the weighty entrance door.


ⓒ Jung Manwoo


ⓒ Jung Manwoo


작은 공원을 앞에 두고 나지막한 언덕 위에 위치한 대지의 경관은 중년의 부부에게 더할 나위 없는 여유로움을 선사한다. 


ⓒ Jung Manwoo


사람이 그리 많지 않은 골목 어귀에서 시간이 쉬어갈 수 있는 특별한 하루를 함께 나누고자 건축주는 예약제 레스토랑을 계획하고 있었다. 마치 유럽의 작은 마을 가정식 레스토랑으로 시간 여행을 온 듯한 느낌을 주고자 4개월간의 디자인 미팅은 늦은 밤까지 이어졌고, 그렇게 나누었던 많은 대화로 디테일을 완성하는데 아쉬움을 조금이나마 덜어낼 수 있게 되었다.


ⓒ Jung Manwoo


주도로 건너 아파트의 조경수를 실내로 유입하고자 서측면에 다양한 표정을 입히면서 건물은 자연스레 남측 공원을 감싸고 'ㄴ’자의 형태를 취하게 되었다. 


ⓒ Jung Manwoo


1층은 작은 레스토랑이기에 앞서 주방과 거실의 역할을 겸하도록 설계하였고, 2층과 3층은 별도의 출입 동선을 두어 주택의 프라이버시를 더하고자 하였다. 곡선으로 이어지는 도로의 시선 위에 건물은 다양한 입면을 가지게 되었고, 지나는 사람들의 호기심은 빨려 들어가듯 묵직한 현관문 앞으로 발걸음을 멈추어 세운다.

SKETCH



SITE PLAN


SECTION & ELEVATION


SECTION & ELEVATION


FLOOR PLAN



Architect Architect Group The S.O.L

Location Sajung-dong, Gyeongsan-si, Gyeongsangbuk-do, Republic of Korea 

Program Neighborhood living facility 

Site area 168m2 

Building area 70.38m2 

Gross floor area 178.39m2 

Building scope 3F 

Building to land ratio 41.89% 

Floor area ratio 106.18% 

Principal architect Jung Manwoo 

Project architect Lee Changho, Kang Taeho 

Structure Reinforced concrete 

Exterior finish Confloor+Outside insulating, Color paired glass 

Construction Architect Group The S.O.L: Jung Manwoo

Photographer Jung Manwoo


해당 프로젝트는 건축문화 10월호(Vol. 437)에 게재 되었습니다.

The project was published in the October issue of the magazine (Vol. 437)




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
경북 경산시 사정동 | 경북 경산시 사정동
도움말 Daum 지도

'Project > Multifamily' 카테고리의 다른 글

Geoje Village of morning calm  (0) 2018.01.01
BARABOM  (0) 2017.12.11
A - Lazy Day  (0) 2017.12.08
Dream... Park and woo  (0) 2017.12.07
Micro housing K  (0) 2017.12.06
La Géode  (0) 2017.12.05


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기