© Kim Jaekyeong


Apsan* Beltway is a gateway to the southern part of the city, which connects Suseong and Dalseo; it is a busy road with lots of traffic. Additionally, “Dream… Park and Woo” which is located in a densely residential area with Hyosung Town, Samsung Apartments, etc. and is also surrounded by the good natural environment of Apsan overlooks Apsan’s Gosan-gol and Sincheon.


© Kim Jaekyeong


The site is a polygonal terrain with a long slope stretching east and west, with excellent accessibility and view. Accordingly the architect took note of the scenery of the busy and loud everyday city and the scenery of Apsan, with people enjoying quiet and relaxing walks. So the focus of the main space was the view of Apsan’s Gosan-gol, and then the Public Space was considered afterwards.


© Kim Jaekyeong


A deck was deliberately planned on each floor, allowing the dweller to breathe and unwind as close to nature as possible, and to directly receive maximum amounts of clean air from Apsan. Functionality-wise, a brunch cafe was planned on the lower level and offices for rent on the upper levels. The mass was simplified and given a classic sentiment with a traditional 3-tiered composition, and the facade was done in a luxurious finish with elegant black zinc contrast with beige granite, which suits the brunch cafe. This morphological characteristic and space will become an opportunity for urban dwellers to escape from their daily lives at least for a little while.


© Kim Jaekyeong


© Kim Jaekyeong


앞산 순환도로는 수성과 달서를 연결하는 남구의 관문으로 교통량이 많아 하루 종일 번잡하다. 그리고 효성타운과 삼성아파트 등 주거 밀집 군과 앞산이라는 좋은 자연환경을 가진 P.W 드림빌딩은 앞산 고산골과 신천을 조망하고 있다. 대지는 동서로 길게 경사를 가진 다각형의 지형으로 접근성과 조망이 매우 우수하다. 건축가는 번잡하고 시끄러운 일상적인 도시의 풍경과 조용하고 여유로운 산책을 즐기는 앞산의 풍경에 주목하였다. 그리하여 주 공간을 최대한 앞산 고산골의 조망에 초점을 맞추고 그 다음 공용 공간을 생각하였다.


© Kim Jaekyeong


© Kim Jaekyeong


의도적으로 각 층에 데크를 계획하여 자연을 최대한 가까이에서 호흡할 수 있는 여유를 느끼게 하였고, 가능한 앞산에서 밀려오는 맑은 공기를 직접 맞이하도록 하였다. 또한, 저층에 브런치 카페를, 고층부에는 임대 사무실을 계획하였다. 매스는 단순화 한 3단 구성으로 클래식한 느낌을 주었고, 파사드는 브런치 카페에 맞는 고급스럽고 우아한 검은색 징크에 베이지색 화강석(사비석)을 대비시켜 마감하였다. 이러한 형태적 특성과 공간은 도시민에게 일상적인 생활에서 잠시나마 탈출하는 여유를 가지는 매개체가 될 것이다.


DIAGRAM


SITE PLAN


5TH FLOOR PLAN


4TH FLOOR PLAN

3RD FLOOR PLAN


2ND FLOOR PLAN


1ST FLOOR PLAN


SECTION


DETAIL 01


DETAIL 02


Architect Process Architects & Engineers

Location 1133-1, Bongdeok-dong, Nam-Gu, Daegu, Republic of Korea 

Program Neighbourhood facility 

Site area 559.00m2 

Building area 260.12m2 

Gross floor area 1,266.42m2 

Building scope B1, 5F 

Design period 2015. 8 - 2016. 5 

Construction period 2016. 6 - 2017. 5 

Principal architect Woo, Hong-jig Design team Son, Jun-byog, Kwon gi-won 

Exterior finish Sandstone, Zinc, Exposed concrete 

Structural engineer Beom Structure E&G

Mechanical engineer Sin Woo E&G 

Electrical engineer Sin Deok E&G 

Construction engineer JS Construction company 

Construction Reinforced concrete structure 

Photographer Kim Jaekyeong


해당 프로젝트는 건축문화 10월호(Vol. 437)에 게재 되었습니다.

The project was published in the October issue of the magazine (Vol. 437)




저작자 표시 비영리 변경 금지
신고
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
대구 남구 봉덕동 1133-1 | 대구 남구 봉덕동 1133-1
도움말 Daum 지도

'Project > Multifamily' 카테고리의 다른 글

BARABOM  (0) 2017.12.11
A - Lazy Day  (0) 2017.12.08
Dream... Park and woo  (0) 2017.12.07
Micro housing K  (0) 2017.12.06
La Géode  (0) 2017.12.05
La Barquiere  (0) 2017.12.04


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일





위로가기