ⓒ Jin Weiqi


Anlong Limestone Resort is located in a karst canyon of Dushan Town, Anlong County, Southwest Guizhou Autonomous Prefecture, Guizhou Province, covering the area of 700 acres with the magnificent scenery. The canyon is surrounded by the typical karst topography of rocks, one of which is a vertical cliff of one hundred meters, divided in two parts by a winding river that flows into the underground from two sinkholes (tiankeng). Outdoor extreme sports can be found the ideal site here including rock climbing, hot air balloon, paragliding, water sports and off-road vehicles. 


In 2016, 3andwich Design / He Wei Studio was invited to participate in the planning and design of the Resort, and was in charge of designing a unique group of buildings: the Tourist Center of Anlong Limestone Resort.


ⓒ Jin Weiqi


Explicit and Implicit

The Tourist Center is located on the top of a hill that lies at the bottom of the canyon. The reason to choose this location is that the hill is the only high point of the canyon with a good view and very eye-catching, which could make this group of buildings the visual focus and resist from annual flooding. Since there is a lack of hydrologic data of this area, the design team can only determine the floor height according to the oral instructions of local people and construct the entire group of buildings on a high platform.


Due to the particularity of site selection, the first problem that the design team need to solve is the relationship between architecture and environment. The scenery of the canyon is powerful enough to become the protagonist of the Resort; Meanwhile, the buildings should be integrated into the environment, and then to improve the environment with its own characteristics. Therefore, it has become the starting point of design to deal with explicit and implicit of buildings .


ⓒ Jin Weiqi


During the site visiting, the designers have found that there are four peaks on top of the hill, in between of which are highlands. The designers break up the entire block into single pieces and hide them in the peaks and highlands, accommodating a symbiotic relationship of rocks and buildings: the buildings are hidden in the rocks while stretch out from the gaps.


ⓒ Jin Weiqi


The newly designed buildings are following the form of traditional double-slope residential houses in southwest Guizhou, whose facade materials are basically local stones. The designer team would not intend to highlight the buildings that could never been compared with the surrounding mountains and rivers. The only thing designers could do is to respect for the nature.


ⓒ Jin Weiqi


Internal and External

The Tourist Center consists of four parts: a reception hall, a restaurant (“Red Point Restaurant”), a club (“Tequila Club”) and a conference hall (“Big Wall Lounge”), whose overall layout has been distributed around the rocks , illustrating the coexisting status of appearance and cohesion.


ⓒ Jin Weiqi


Appearance means that each building has a good viewing surface of glass walls, through which the magnificent scenery of the canyon can be absorbed by the buildings, resonating between buildings and canyon. Sitting in the interior of the buildings or under the eaves, people can communicate with the rocks, rivers and earth.


ⓒ Jin Weiqi


Cohesion refers to the inward aggregation either between the buildings, or between the buildings and rocks, which has been defined and functionalized by an elevated platform. The platform can not only prevent flooding but also connect the outdoor space of each single buildings. All the entrances of the four buildings are open to the platform, where would be used as the communication space for the visitors. In the center, the semi-outdoor pavilion (“Pavilion M”) further strengthens the aggregation of the platform, where has been designed as the most dynamic part among the Tourist Center.


ⓒ Jin Weiqi


Void and Solid

As mentioned above, the relationship between buildings and environment is the starting point of the Tourist Center. The buildings have been inserted into the rocks, and merged with the environment with local architectural form and materials. At the same time, the building is the most important scenic spot and ornamental point in the entire canyon, illustrating the  significance of the transformation between void and solid of the appearance. It is the mode of transformation that plays the key role as an important design language to distinguish from the traditional vernacular buildings.


ⓒ Jin Weiqi


According to the function, orientation and the relationship with the surrounding environment of the buildings, designers have connected “solid surfaces” (including roofs, walls and ground), to create C-shape tubes in section; Meanwhile the “void surfaces” (glass) have been wrapped in the epidermis of the tubes. Through the transformation between solid and void, completely different temperaments have been obtained from the exterior and interior spaces. Besides, the way that people experience the external spaces has been transformed from the single mode of traditional space to the dramatic pattern of modern space.


ⓒ Jin Weiqi


Anlong Limestone Resort 는 중국 구이저우, Southwest Guizhou Autonomous Prefecture, Anlong County, Dushan Town 의 카르스트 협곡에 위치해 있다. 이 곳 700 에이커의 지역은 아름다운 경관으로 덥혀 있다. 협곡은 일반적인 카르스트 지역의 바위들로 둘러싸여 있으며 그중 하나의 절벽은 길이가 100미터가 된다. 두 개의 싱크홀로부터 지하로 흘러들어가는 굽이쳐 흐르는 강물에 의해 협곡은 두 부분으로 나뉜다. 야외 익스트림 스포츠를 하기에는 이상적인 장소이다 - 암벽등반, 열기구, 패러글라이딩, 수중 스포츠, 그리고 오프로드 자동차.


ⓒ Jin Weiqi


2016년 3andwich Design / He Wei Studio 는 리조트 설계 및 계획을 위해 초청받았고 일련의 건물 (Tourist Center of Anlong Limestone Resort) 설계 책임을 맡게 되었다.


ⓒ Jin Weiqi


외면과 내면

Tourist Center 는 언덕 위, 협곡의 바닥에 자리하고 있다. 이 지역을 선택한 이유는 언덕은 협곡 내 좋은 전망을 가진 유일한 장소이기도 하고 건물들이 시각적으로 집중될 수 있도록 해주고 매년 반복되는 홍수에 저항할 수 있기 때문이다. 이 지역의 수문학 정보가 부족하기 때문에, 설계팀은 지역 사람들의 말에 의존하여 홍수시 강물의 높이를 결정할 수 밖에 없었고 높은 지역에 건물 전체를 지을 수 밖에 없었다. 


ⓒ Jin Weiqi


대지 선택의 특별함으로 인해 생긴, 설계팀이 해결해야할 첫 번째 문제는 건물과 주변 환경사이의 관계를 해결하는 것이었다. 협곡의 장면은 리조트의 주인공이 되기에 충분히 강력했다. 그와 동시에 건물들은 환경속에 녹아들면서 고유의 특색과 함께 주변 환경을 향상시켜야 했다. 그러므로 이것이 건물의 내외부를 다루기 위한 디자인의 시작점이 되었다.


ⓒ Jin Weiqi


대지를 탐사하는 동안에 디자이너들은 언덕 위에 4개의 봉우리가 있다는 것을 발견했다. 디자이너들은 건물 블록을 단일 조각으로 나누어 각 봉우리와 산악지대 사이에 숨겼다. 바위와 건물의 공생적 관계를 위한 장소를 제공하며, 건물들은 틈 사이로 부터 뻗어 나오면서 바위 속으로 숨는다. 


ⓒ Jin Weiqi


새롭게 설계된 건물들은 남서부 Guizhou 지방의 전통적인 이중 경사 지붕 형태를 따랐다. 이 지역의 파사드 재료는 기본적으로 지역 석재를 사용한다. 디자이너 팀은 주변 산과 강과는 절대 비교될 수 없는 건물들을 의도적으로 강조하지 않았다. 디자이너들이 할수 있었던 유일한 것은 자연을 존경하는 것이었다.


ⓒ Jin Weiqi


실내와 실외

Tourist Center 는 4 부분으로 구성되어 있다: 접수 홀, 레스토랑 (“Red Point Restaurant”), 클럽 (“Tequila Club”) 그리고 컨퍼런스 홀 (“Big Wall Lounge”). 전체적인 구성은 바위 주변으로 퍼져있으며, 외향과 결합의 공존의 상태를 묘사한다. 


ⓒ Jin Weiqi


각각의 건물은 유리벽의 좋은 전망을 가지고 있는 것을 볼 수 있다. 이는 건물로 흡수될 수 있는 협곡의 장엄한 광경이 있어서 가능한 것이다. 이를 통해 건물과 협곡 사이를 가득 채워준다. 건물의 처마 아래나 실내에 앉아 있으면 사람들은 바위와 강과 땅과 이야기 할 수 있다. 


ⓒ Jin Weiqi


화합은 건물들 사이나 건물과 바위 사이의 내적 집합을 의미한다. 이는 높은 대지에 의해 정의되고 기능화되었다. 대지는 홍수를 막아줄 뿐 아니라 각각의 건물들을 외부 공간으로 연결시켜 줄 수 있다. 4개 건물의 모든 출입구는 대지를 향해 열려 있으며 이는 방문객들을 위한 의사소통 공간으로 사용되어 진다. 센터내에는 반 야외 파빌리온 (“Pavilion M”) 이 대지의 통합을 강화시키고 이는 Tourist Center 내에서 가장 역동적인 부분으로 설계되었다.


ⓒ Jin Weiqi


보이드와 솔리드

앞서 언급한 것 처럼, 건물과 환경과의 관계는 Tourist Center 의 시발점이다. 건물은 바위 사위로 들어가고 지역 건축형태와 재료를 사용하여 환경에 녹아들었다. 동시에 건물들은 전체 협곡에서 가장 중요하고 경치가 좋은 공간이자 화려한 곳이다. 그리고 건물 외형의 보이드와 솔리드 사이의 변환의 중요성을 보여준다. 이는 변화의 방식으로 전통 가옥 건물과 구별되는 중요한 디자인 언어로서 중요한 역할을 한다.


ⓒ Jin Weiqi


건물의 기능, 배치, 주변과의 관계를 보면 디자이너들은 “솔리드 표면” (지붕, 벽체, 그리고 땅 포함) 을 연결하여 공간안에 C 모양의 튜브를 만들었다. 그리고 “보이드 표면” (유리) 는 튜브의 표피로 감싸졌다. 솔리드와 보이드 사이의 변환을 통하여 완전히 다른 기질을 실내외 공간으로 부터 얻을 수 있게 되었다. 게다가 사람들이 외부 공간을 경험하는 방식이 전통적인 공간의 단일 방식에서 현대적인 공간의 극적인 방식으로 변화되었다.


CONSTRUCTION PROCESS


SKETCH 01


SKETCH 02


CIRCULATION


GROUND FLOOR PLAN


SOUTH ELEVATION



Architect 3andwich Design / He Wei Studio

Project Name Tourist Center of Anlong Limestone Resort

Location Dushan Town, Anlong County, Southwest Guizhou Autonomous Prefecture, Guizhou Province

Client Anlong Heyun Tourism and Cultural Development Co.,Ltd

Principal Architect He Wei

Design Team Chen Long, Mi Jian, Sun Qi, Zhao Zhuoran, Song Ke, Wu Qiancheng 

Consultant Nie Jian, Wang Bin

Building area 1400 sqm

Period of Design May 2016 - Sept 2016

Period of Construction Aug 2016 - Jul 2017

Resident Engineer Jin Leizhu, He Xiugen

Cooperation Company Mountain Journey (China) Co., Ltd.

Interior Construction Drawing Design Company Hongshang Design

Interior Furnishing TYMJ Home Furnishing

Photographer Jin Weiqi






저작자 표시 비영리 변경 금지
신고
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 중국 | 후이저우
도움말 Daum 지도

'Project > Hospitality' 카테고리의 다른 글

Anlong Limestone Resort  (0) 2017.12.01
Ezra Lemarpe Medical Rehabilitation Center  (0) 2017.09.14
Mediplex Sejong Hospital  (0) 2017.09.05
New Youth Commune  (0) 2017.07.07
i-House Dormitory  (0) 2017.07.07
Campus Hall Student Housing  (0) 2017.07.06


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일





위로가기