ⓒ Nguyen Thai Thach


Context SMA254, located on an area of just 10m2 in Cau Giay District (Hanoi), is the remnants of Hanoi’s rapid development. Its narrow facade overlooks a 1- meter-long alley and other sides are neighbors’ houses. Its small surface area, with a size of 2.5x4 meters, causes many difficulties. The status quo is deteriorated and needs renovating with low costs and fast construction that does not affect the surrounding neighbors. 


ⓒ Nguyen Thai Thach


Concept It poses a question for the architects of SMA Architecture Studio of how to ensure a small yet flexible house that uses both natural light and ventilation for maximum energy savings. The original idea was to use stacked-up cubic modules with different proportions to create spatial interactions from every direction and to make it possible those living in the house to see each other from any floor.


ⓒ Nguyen Thai Thach


Materials Materials such as iron, sheet metal and steel are painted white. Not only does this make the house look airy and spacious but this also has a reflective effect, helping to spread the light throughout the floors and mezzanines. The mezzanines are made of rubber wood combined with white sheet metal and grey concrete floor, creating a contrast between modern and rustic.


ⓒ Nguyen Thai Thach


Space All spaces in the house are flexibly linked together from floor to roof. The house consists of 2 main floors. In-between is mezzanines with different heights so as to create ventilation and to ensure the compliance to building regulations. The spaces are shared to avoid stuffiness. There are floor ventilation and glass floors between the spaces to help raise interactions and create airiness for the house. Thanks to the natural light and ventilation, lamps and air-conditioners are not needed, which saves a lot of energy. The facade area is windows which can open up to 70%. These windows are combined with balconies, turning the indoor space into an open one to create maximum interactions with the outside, especially in nice weather. We use iron ladders not only to save space but also increase physical activities.


ⓒ Nguyen Thai Thach


The house is currently a workspace of an architecture studio, however, it can be turned into a family house when needed. The first floor consists of a reception room and a restroom; the second floor a working space, a versatile space and a kitchen. The rooftop is a relaxing space with a garden and a BBQ area.


ⓒ Nguyen Thai Thach


The pots on the house’s rooftop use the automatic irrigation system made of lightweight materials with different heights and sizes. These pots help shadow the house and are a place for the architects to relax during working hours. Text offer: SMA Studio


ⓒ Nguyen Thai Thach


SMA254, Cau Giay 지구(하노이)의 10m2에 불과한 지역에 위치한 SMA254는 하노이의 급속한 발전의 잔재이다. 이 건물의 좁은 파사드는 1m 길이의 골목을, 다른 면은 이웃집들을 바라보고 있다. 크기가 2.5x4m인 이 작은 면적은 많은 어려움을 낳는다. 현상이 악화되고 있어 주변의 이웃에게 영향을 미치지 않으면서 저렴한 비용과 빠른 공사를 통해 레노베이션 되어야 한다. 


ⓒ Nguyen Thai Thach


개념 이것은 SMA Architecture Studio의 건축가에게 최대한의 에너지 절감을 위해 자연 채광과 환기를 모두 사용하는, 작지만 유연한 집을 지키는 방법에 대한 질문을 던진다. 원래의 계획은 모든 방향에서 공간적 상호 작용을 창출하고 집 안의 어떤 에서도 서로가 보이도록 다양한 비율의 큐빅 모듈을 쌓는 것이었다. 


ⓒ Nguyen Thai Thach


재료 철, 판금 및 강철과 같은 재료는 흰색으로 칠했다. 이것은 집이 환하고 널찍하게 보이게 할 뿐만 아니라 반사 효과가 있어 바닥과 중이층 전체에 빛을 퍼뜨리는 데 도움이 된다. 중이층은 흰색 판금, 회색 콘크리트와 결합한 고무나무로 만들어져 현대와 러스틱 사이의 대조를 이룬다.


ⓒ Nguyen Thai Thach


공간 집 내부의 모든 공간은 바닥에서부터 지붕으로 유연하게 연결된다. 집은 2개의 주 층으로 구성되어 있다. 그 사이에는 통풍과 건물 규제 준수를 위해 높이가 서로 다른 중이층이 있다. 답답함을 피하고자 이 공간은 공유된다. 공간 사이에는 상호 작용을 높이고 집 내부를 환하게 하는 바닥 환기구와 유리 바닥이 있다. 자연광과 통풍 덕분에 램프와 에어컨이 필요하지 않아 많은 에너지를 절약할 수 있다. 파사드는 70%까지 개방되는 창문이다. 이 창문은 발코니와 결합하여 옥내 공간을 개방 공간으로 바꿔 외부, 특히 맑은 날씨일 때에 상호 작용을 극대화한다. 철제 사다리를 사용하여 공간을 절약할 뿐만 아니라 신체 활동을 증가시켰다.


ⓒ Nguyen Thai Thach


이 주택은 현재 건축 스튜디오의 작업 공간이지만 필요한 경우 가족 주택으로 사용할 수 있다. 1층은 응접실과 화장실로 구성되어 있고 2층에는 작업 공간, 다용도 공간, 주방이 있다. 옥상은 정원과 바비큐 공간이 있는 휴식 공간이다.


ⓒ Nguyen Thai Thach


집 옥상의 화분은 높이와 크기가 다른 경량 재료로 만들어졌으며 자동 관개 시스템을 사용한다. 이러한 화분들은 집을 차양을 돕고 근무 시간 중에 건축가가 휴식을 취할 수 있는 장소이다. 글 제공: SMA STUDIO


BEFORE RENOVATION ⓒ SMA studio


DIAGRAM


DIAGRAM


SITE PLAN


DIAGRAM


FLOOR PLAN


FLOOR PLAN


FLOOR PLAN



Architect SMA Studio

Location Cau Giay, Hanoi, Vietnam 

Gross floor area 10m2 

Completion 2016 

Photographer SMA studio, Nguyen Thai Thach


해당 프로젝트는 건축문화 9월호(Vol. 436)에 게재 되었습니다.

The project was published in the September issue of the magazine (Vol. 436)




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 베트남 | 하노이
도움말 Daum 지도

'Project > Office' 카테고리의 다른 글

Pilar Grove  (0) 2017.11.20
SYMBIOSIS  (0) 2017.11.17
SMA254  (0) 2017.11.16
FOREST MEWS  (0) 2017.11.15
Creative Cluster  (0) 2017.11.14
MVRDV HOUSE  (0) 2017.11.13


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기