ⓒ Ossip van Duivenbode


MVRDV’s 2,400m2 interior renovation for their new offices, with 150 workspaces, had at its core the idea to capture and enhance their DNA in what is now called the MVRDV House. The new space builds on the progress made in previous offices, learns from how the team inhabited and worked in the previous building and translated these into new, more accommodating and productive spaces. “The expanding MVRDV family needed a new house; so this is exactly what we tried to capture. Everything that the home requires, a living room, a dining room, a sofa for the whole house to sit together,” explains MVRDV co-founder Jacob van Rijs. “This was also a chance to capture how we work and function as an office, then tailor-make new spaces that would boost our working methods and output; efficient spaces that enhance the collaborative ways in which we work.”


ⓒ Ossip van Duivenbode


The large Family Room becomes the centrepiece for social interaction with three oversized elements of the home, the couch, dinner table and vegetation chandelier - a large tribune with a drop-down projection screen for lectures, office presentations or football; the long lunch table, at which the whole office gathers together daily; and a huge, split, flowerpot, which has in the middle MVRDV’s ’welcome team’. Past this, The Atelier for the project teams takes up the main bulk of the central space and is light and quiet. A glazed wall, covered in doodles and working diagrams, separates the atelier from the living room stretching right across the centre three - out of five ? main arches. Opposite this, like a section through a dolls-house, are the bold, multi-coloured meeting rooms. Each has its own theme and specific furniture for different ways of meeting; The Drawing Room with whiteboard magnet walls for workshops, The Board Room in dark blue for larger formal meetings, The Lounge with low chairs for conversations in private, the brown and intimate Reading Room and The Game Room for playing or informal meetings at the table-tennis table. And of course, several other special monochrome rooms.


ⓒ Ossip van Duivenbode


The five arched segments of the offices are enhanced, the previously enclosed areas were knocked open and replaced with glazed walls. From almost every point in the office, you can see other people within the space. The workspaces themselves hope to breed a collective atmosphere. Custom-made tables were designed for entire teams as one large unit with no table legs or dividers in the way.


ⓒ Ossip van Duivenbode


The creative work attitude is furthermore reflected in some specific characteristics: Unlike the rest of the office who enjoy light-filled rooms and views across the office, the directors choose to have their space tucked away in a darker corner, on the ground floor close to the printer and coffee corner, to encourage them to be out amongst the rest of the MVRDV team. Gender-neutral toilets, a wall with family pictures and a communal, 30- meter long lunch table are signs of the social fabric of the company. The building housing MVRDV’s new offices, Het Industriegebouw, is in itself a large community of creative, technical and entrepreneurial industries; everything ranging from small tech start-ups to larger design firms. Pop-up cafes and restaurants create an occasion for users of the building to congregate; something which will be further enhanced once MVRDV designs the communal courtyard for the building.


ⓒ Ossip van Duivenbode


“For us, it also makes a lot of sense to be part of Het Industriegebouw as a building and a community,” tells Jacob van Rijs. “Now we share a workspace that could allow for future, flexible growth and collaboration within the building, just as was the design intent of the original architect.” The building was originally designed by Dutch post-war architect Hugh Maaskant in 1952 who also designed iconic buildings in the city such as the Groot Handelsgebouw, whose roof was the destination of MVRDV’s project ‘The Stairs’ between mid-May to the end of June, and the Hilton Hotel in Rotterdam’s centre. Text offer: MVRDV


ⓒ Ossip van Duivenbode


ⓒ Ossip van Duivenbode


MVRDV 하우스 150개의 작업공간을 가진 2,400m2 면적의 MVRDV 신사옥은 인테리어 레노베이션을 통해 완성되었다. 이제 MVRDV 하우스라고 불리는 곳에서 그들의 DNA를 포착하고 향상하기 위한 아이디어 작업을 하고 있다. 새로운 공간은 이전 오피스에서 만들어진 발전을 바탕으로, 이 팀이 어떻게 거주하고 일해왔는지를 알 수 있다. MVRDV의 공동 설립자인 Jacob van Rijs는 “확장하고 있는 MVRDV 가족에게 새집이 필요했고, 이것이 바로 우리가 만들고자 한 것입니다. 거실, 식당, 소파 등 집이 요구하는 모든 것이 필요하다.”라고 말하며 “이는 또한 사무실로서 우리가 어떻게 일하고 기능하는지 보여줄 기회이다. 우리가 일하는 협업 방식을 향상하는 효율적인 공간이다.”라고 전했다.


ⓒ Ossip van Duivenbode


대형 거실은 세 개의 큰 방, 소파, 식탁, 식물 샹들리에와 더불어 사회적 상호작용을 위한 것들이 모여있다. 프로젝트팀을 위한 가볍고 조용한 아틀리에는 중심 공간의 대부분을 차지한다. 낙서와 작업 다이어그램으로 덮인 유리 벽은 5개의 메인 아치를 중심으로 중앙 3층을 가로질러 뻗어있는 거실 공간을 분리한다. 반대편에는 인형의 집을 가로지르는 단면처럼 선명하고 다양한 색상의 회의실이 있다. 각 회의실은 자신만의 테마와 다른 방식의 회의를 위한 고유의 가구를 가진다. 워크숍을 위한 화이트보드 자석 벽이 있는 드로잉 룸, 큰 공식적인 회의를 위한 남색의 보드 룸, 사적인 대화를 위한 낮은 의자가 있는 라운지, 갈색의 아늑한 리딩 룸, 놀거나 탁구대에서의 편안한 회의를 위한 게임 룸의 시설이 있고 그 밖의 흑백 방도 여러 개 있다. 


ⓒ Ossip van Duivenbode


이전에 폐쇄되었던 부분이 개방되고 유리 벽으로 교체되면서 사무실에 있는 5개의 아치 부분이 확장되었다. 사무실의 거의 모든 지점에서 공간 내의 다른 사람을 볼 수 있다. 업무 공간 자체가 집단적인 분위기를 형성하길 바라기 때문이다. 맞춤형 테이블은 전체 팀을 위해 테이블 다리 또는 칸막이가 없는 하나의 대형 유닛으로 설계되었다. 또한, 창의적인 작업 태도는 몇 가지 구체적인 특징을 통해 반영했다. 빛 가득한 공간과 사무실 전체 전망을 누리는 나머지 사무실과는 달리, 대표들의 공간은 1층의 프린터와 커피 만드는 공간 옆 어두운 구석에 계획했다. 이를 통해 대표들은 MVRDV 팀원과 어깨를 나란히 할 수 있을 것이다. 남녀 공용 화장실, 가족사진이 걸린 벽, 30m 길이의 공동 점심 식탁은 회사의 사회적 역할을 보여주는 흔적이다.


ⓒ Ossip van Duivenbode


MVRDV의 새 사무실이 들어간 건물 HetIndustriegouw는 그 자체로 창조적이고 기술적이며 기업가적인 산업의 거대한 공동체로, 소규모 엔지니어링 기업에서부터 대형 디자인 회사를 모두 포함한다. 또한, 팝업 카페와 레스토랑은 건물 사용자가 모일 기회를 만들기도 한다. 이러한 기능은 MVRDV가 건물의 공동 안뜰을 설계하면 더욱 강화될 것이다. 글 제공: MVRDV



Architect MVRDV

Location Rotterdam, the Netherlands 

Completion 2016 

Area 2,400m2 

Principal architects Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries 

Design team Emilie Koch, Herman Gaarman, Elien Deceuninck and Jun Xiang Zhang 

Contractor Goudsesingel Onderhoud 

Electrician Croon, Wolter en Dros 

Engineer IMd 

Photographer Ossip van Duivenbode


해당 프로젝트는 건축문화 9월호(Vol. 436)에 게재 되었습니다.

The project was published in the July issue of the magazine (Vol. 436)




저작자 표시 비영리 변경 금지
신고
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 네덜란드 | 로테르담
도움말 Daum 지도

'Project > Office' 카테고리의 다른 글

FOREST MEWS  (0) 2017.11.15
Creative Cluster  (0) 2017.11.14
MVRDV HOUSE  (0) 2017.11.13
IBK FINANCE TOWER  (0) 2017.11.09
IMAGINE STUDIO AT THE TREES  (0) 2017.10.02
LIVE URBAN_Mangwon 2017  (0) 2017.09.22





위로가기