© Namsun Lee


For an urban architectural space that is full of a breathless business and a busy life, we cannot exclude an efficiency and an economic feasibility. Such a condition may result in a situation that a quality of an environment is not considered with respect to welfare. But, IBK FINANCE TOWER tried to find out some methods else. Based on the spatial aspect of performing one’s duties, we made the building to have flexibility and expandability. As a result, the building has not stiffened and isolated, but openness. 


© Namsun Lee


This building has secured the accessibility by connecting the underground pedestrian passage from Euljiro 1(il)-ga Station to Dongdaemun History & Culture Park Station where many people are using with a sunken garden at basement. Also, entrance lobby that could be accessed from first basement and the first floor was designed with a shape of atrium with height of 14m, which makes it possible to accommodate various approaching patterns, visually connect the entrance to the bank lounge, and emphasis the fact that anyone can use the space as an open space.


© Namsun Lee


A roof garden at the top floor was planned with symbolization of communication as part of an effort of fulfilling a social  responsibility of a company. One can directly access 27th floor from 1st floor by an observatory elevator, and the top floor and the roof garden provide citizens with various sceneries and resting spaces. People here can enjoy an urban skyline followed by the deep blue ridge of Namsan Mountain. By a literature review we verified an old path starting from Samil-daero to Myeongdong Catholic Cathedral, and we progressed a visualization work connecting with public open space in order to preserve it. Through the old path with existing moving path, citizens can feel the own memories of the city.


© Namsun Lee


IBK FINANCE TOWER tried to provide citizens with an open space and improve a part of insufficiency in the city’s environment. Being with humanism the intention of the design was pursued constantly and clearly, and we tried to make the building’s elevations to have a constant identity via a thorough design process. Utilizing diverse details, we represented an implicative shape of the building concisely from various angles.


© Namsun Lee


숨 가쁘게 돌아가는 업무와 바쁜 일상이 가득한 도심지의 건축 공간은 효율성과 경제성을 배제할 수 없다. 그로 인해 복지 측면에서의 환경의 질은 고려되지 못하는 결과를 초래하기도 한다. 그러나 IBK파이낸스타워는 다른 길을 모색하고자 했다. 직무를 수행하는 공적인 면을 기본으로 하되 유연성과 확장성을 간직하도록 강구하였다. 그 결과, 경직되고 고립된 공간을 탈피하여 개방성을 갖게 되었다. 


© Namsun Lee


이 건물은 시민의 교류가 잦은 을지로입구역에서 동대문역사문화공원역으로 이어지는 지하 보행로와 지하 1층의 선큰 가든을 연결하여 접근성을 확보하였다. 또한, 지하 1층과 지상 1층에서 접근이 가능한 로비는 14m의 아트리움 형태로 디자인하여 외부의 다양한 접근 동선을 수용하고 은행 라운지까지 시각적 연계가 가능하도록 하였으며, 누구나 이용할 수 있는 열린 공간이라는 것을 강조하였다.


© Namsun Lee


최상층에 자리 잡은 옥상 정원은 기업의 사회적 책임을 실천하기 위한 노력의 일환으로 소통의 상징성을 담아 계획하였다. 전망용 엘리베이터를 이용하면 1층에서 27층으로까지 직접 접근이 가능하고, 옥상정원과 연계하여 시민에게 다양한 경관과 휴게공간을 제공한다. 이곳에서 시민들은 남산의 짙푸른 산등성이를 따라 이어지는 도심의 스카이라인을 만끽할 수 있다.


© Namsun Lee


문헌의 고증을 통해 삼일대로에서 시작해 명동성당으로 이어지는 옛길을 확인했고 이를 보존하기 위해 공개공지를 연계하여 시각화하는 작업을 진행했다. 기존 동선과 어우러진 옛길을 통해 시민들은 도시 고유의 기억을 함께 느낄 수 있다. IBK파이낸스타워는 시민을 향해 열려 있는 공간을 제공하여 도시환경의 미흡함을 일부 개선하는데 기여할 수 있도록 노력했다. 휴머니즘을 담은 디자인 의도는 일관되고 명확하게 추진하였으며, 건축물의 입면은 치밀한 설계 과정을 거쳐 어디서든 일관된 정체성이 드러나도록 했다. 다양한 디테일을 활용하여 간결하면서도 다각도로 함축적인 모습을 형상화했다.


TOWER LANDMARK


MASS CONCEPT


DIAGRAM


6-15TH FLOOR PLAN


4TH FLOOR PLAN


1ST FLOOR PLAN


B1 FLOOR PLAN



Architect NOW Architects

Location Euljiro 2-ga 206, Jung-gu, Seoul, Republic of Korea 

Program Office(Finance), Commercial 

Site area 2,773.30m2 

Building area 1,512.16m2 

Gross Floor Area 47,964.65m2 

Building scope B7 ~ 27F 

Height 119.85m 

Building to land ratio 54.53% 

Floor area ratio 1,191.43% 

Design period 2011. 12 ~ 2013. 4 

Construction period 2013. 12 ~ 2016. 8 

Completion 2016.11

Principal architect Park Byungwook 

Project architect Seo Jongki, Mustafa Abadan 

Design team NOW: Yang Heesun, Choi Peter, Park Kiho, Lee Seungbum, Choi Jian / SOM: Brant Coletta, Pablo De Miguel, Chungyeon Won 

Structural engineer CHANG MIN WOO Structural Consultants 

Mechanical engineer NOW Consulting Engineers 

Electrical engineer NARA Engineering Consultant 

Construction DAEWOO E&C 

Client Industrial Bank of Korea (IBK) 

Photographer Namsun Lee


해당 프로젝트는 건축문화 9월호(Vol. 436)에 게재 되었습니다.

The project was published in the July issue of the magazine (Vol. 436)




저작자 표시 비영리 변경 금지
신고
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
서울 중구 을지로 | 서울 중구 을지로
도움말 Daum 지도

'Project > Office' 카테고리의 다른 글

Creative Cluster  (0) 2017.11.14
MVRDV HOUSE  (0) 2017.11.13
IBK FINANCE TOWER  (0) 2017.11.09
IMAGINE STUDIO AT THE TREES  (0) 2017.10.02
LIVE URBAN_Mangwon 2017  (0) 2017.09.22
UNICITY-CARVER KOREA LAB.  (0) 2017.09.21





위로가기