© Eric Dinardi


Alpha Omega school is an educational building with spirit of locality. Located on Tangerang city, it sat on 11700 sqm area with the prior condition of swamp and paddy field. The design responded this unstable soil condition by raising structure to 2.1 m high above the ground. The site itself was chosen as part of design scheme, corresponding to its natural surroundings, in order to give children sense of closeness to nature, thus invoking outdoor-learning experience. 

The building integrates 4 modular buildings, with efficient access point in one central court yard, due to limitation of local land zoning of what can be built and what can not be built. The solution to answer the brief of the project is to create an optimum collaboration, or bridge relationship in economic and creative process of construction in two important levels of masonry steel and bamboo construction which can enrich the economic impact of surrounding. 


© Eric Dinardi


Steel structure, not only for its ability to hold structural load effectively, is also chosen for its construction speed and vigorous durability. The whole building based on this framework, from foundation to roof component. Steel in its variation from thickness to treatments, opening chances in versatile details of design. While bamboo, on the other hand, are flexible matter that requires little maintance in long range which always available in that area. 


© Eric Dinardi


This availability also related to brick and concretes in that area.  The structure is combined with bamboo for roof to create parabolic shape which enhance the character of Nipah which can be tilted or bent while keeping the cost constraint on budget. The brick is stacked in solid void pattern to allow cross air circulation in the facade. Meanwhile the polished bare concrete is used as floor finishes as its durability for daily school activity.


© Eric Dinardi


Another target of the project is to create a collaborative bonding within people and its buildings. By initiating healthy social cycle with local involvement, has proven to unlocked collective creative process of the construction. This achieved by hiring diversed local craftsman, rather than employing prime developer. This project completed by local stone masonry, to steel welder from Salembaran area, and bamboo craftsmen from Sumedang area. Each have their originality, without losing its ubiquitous understanding of school design. 


© Eric Dinardi


The local craftsmanship are the answer of 3 problem, which is: 1. Optimum resource, 2. Time constraint, 3. Manpower. Material resource can be found within 5 km from site to accelerate development while reducing carbon footprint at the same time. In 4 months range, the craftsman are categorized into two types: (1) Light structure, which is concentrated on roof. Constructed by triangular light steel frame per 600 mm, manpowered by 40 Sumedang craftsman. It’s low-cost material had reduced 30 % initial budget, using bamboo and Nipah entirely. (2) Heavy structure is built for modular classrooms by Salembaran craftsman constructing masonry and steel framework. By first 2 months, light structure craftsman had constructed dock, followed by roof and ceiling details. In followed 4 month they joined in heavy structure part. The school is built in 4 months time. 


© Eric Dinardi


The school designed as passive cooling building, which relied heavily on natural cross air ventilation in its construction. The open high ceiling designed as airing pathway, followed by porous solid-void brick on each side of classroom’s wall. This way, interior air flow are circulated optimally without necessity to use air conditioner. 


For heat problem, the structure on top of the corridor is cantilevered  by 2000 mm to create natural sunshade while providing protection from heavy rain fall. Nipah’s roof, brick’s solid void facade, bamboo’s ceiling and concrete’s floor finishes provides low thermal conductivity materials allows building to cool down in average whole year, interior temperature to 27 celsius degree. it the opening in the building designed for 100 percent daylight until afternoon, and 100 percent LED in the night time. Text offer: RAW Architecture


© Eric Dinardi


알파 오메가 학교 알파 오메가 학교는 지역 정신이 깃들어 있는 교육 시설이다. 습지와 논에 위치하고 있으며, 11,700m2 면적을 차지하고 있다. 건물의 디자인은 구조물을 지면에서 2.1m 위로 올려 불안정한 토지 조건을 극복했다. 어린이들에게 자연과의 친밀감을 제공하고 야외 학습 경험을 불러일으키기 위해 주변 자연환경과 상응하는 것을 주된 디자인 계획으로 진행하였다. 


건물은 시공 가능 부분과 불가능 부분에 대한 지역 토지 구획 제한을 고려하여 4개의 모듈식 건물과 이를 효율적으로 연결시켜주는 중정 부분으로 배치되었다. 이 프로젝트의 지침에 대한 해결 방법은 최적의 협업을 창출하거나 주변에 경제적인 영향을 풍부하게 할 수 있는 석조 철강과 대나무 건설의 두 중요한 단계에 대한 경제적이고 창의적인 건설 과정의 관계를 이어주는 것이다. 이 프로젝트의 주된 해결책은 최적의 협업 관계를 형성하는 것인데, 예산과 창의적인 시공 방법 사이에서 적절하게 합의점을 찾아 건물에 중요한 석조 철강과 대나무의 시공법으로 지역사회에 경제적 파급 효과를 주는 것이다. 철골 구조는 구조의 하중을 효율적으로 유지할 뿐만 아니라 건설 속도와 강력한 내구성을 갖고 있다. 전체 건물은 기초에서부터 지붕에 이르기까지 철골 구조를 기반으로 하고 있다. 두께에서부터 처리 방법까지 다양한 강철은 디자인의 다양한 세부 사항에 기회를 열어준다. 반면, 대나무는 그 지역에서 항상 이용 가능한, 장기적으로 관리가 거의 필요하지 않은 유연한 재료이다. 이러한 용이성은 현지의 벽돌 및 콘크리트도 해당된다. 


© Eric Dinardi



이 구조는 대나무와 결합하여 지붕 구조를 만드는데, 포물선 모양을 만들며 종려 나무의 기울거나 구부러지는 특성을 잘 보여주며, 한정적인 예산이라는 제약 조건에서도 자유로울 수 있다. 벽돌은 솔리드 보이드 패턴으로 쌓여 정면에서 교차 공기 순환이 가능하다. 연마된 노출 콘크리트는 바닥 마감재로 사용되어 내구성이 높아 일상적인 학교 생활을 가능하게 한다. 


이 프로젝트의 또 다른 목표는 사람들과 건물 내에서 협력적인 유대 관계를 형성하는 것이다.


지역적 개입과 함께 건강한 사회 순환을 시작함으로 공동 창작 건설 과정이 열릴 수 있음을 입증했다. 이것은 주 개발자를 고용하기보다 현지의 다양한 장인을 고용함으로써 가능할 수 있었다. 이 프로젝트는 지역 석조, Salembaran 현지의 철강 용접공 및 Sumedang 현지의 대나무 장인들의 힘으로 완성되었다. 각 부분들은 학교의 디자인에 대한 전반적 이해 그리고 독창성 모두를 지니고 있다.


© Eric Dinardi


현지의 장인을 고용하는 것은 3가지 문제의 해답이다. 

1. 최적 자원, 2. 시간 제약, 3. 인력. 자재는 현장에서 5km 이내에서 구하여 탄소 발자국을 줄이는 동시에 개발을 가속화한다.


© Eric Dinardi


4개월 범위에서 장인은 두 가지 유형으로 분류된다. (1) 지붕에 집중된 가벼운 구조. 40명의 Sumedang 장인에 의해 600mm의 가벼운 삼각형 철강 프레임으로 시공된다. 대나무와 종려나무 만을 사용하여 저비용 재료가 초기 예산을 30% 줄였다. (2) 무거운 구조는 석재와 철강 프레임을 이용하여 Salembaran 장인에 의해 모듈형 교실에 사용된다. 시작한 지 2달째 되었을 때 장인이 가벼운 구조로 말뚝을 작업한 후 지붕과 천장의 세부 작업이 따라왔다. 그 후 넷째 달에 장인들은 무거운 구조 부분을 결합했다. 작업은 4개월 동안 진행되었다. 


© Eric Dinardi


이 학교는 패시브 냉방 건물로 설계되었으며, 시공 시 자연스러운 환기에 크게 집중하였다. 높게 열린 천장은 통풍 경로로 계획되었으며 교실의 양쪽 벽에 다공성의 솔리드-보이드 벽돌 또한 환기가 가능하다. 이 방법으로 실내 공기 흐름이 에어컨을 사용할 필요 없이 자연스럽게 순환된다. 열 문제의 경우 폭우로부터 보호하면서 자연 차양을 만들기 위해 복도 상부의 구조물을 2,000mm 만큼 캔틸레버식으로 만들었다. 종려나무 지붕, 솔리드-보이드 벽돌 외관, 대나무 천장, 콘크리트 바닥 마감재는 한 해의 건물 평균 내부 온도가 섭씨 27도까지 내려갈 수 있도록 건물의 열전도율을 낮춰준다. 개구부는 오후 시간까지는 100% 일광을 , 야간에는 100% LED 조명이 사용되도록 설계되었다. 

글 제공: RAW 아키텍처


SKETCH


SITE PLAN


GROUND FLOOR PLAN


1ST FLOOR PLAN


SECTION


CURVED RAILING


NIPAH ROOF


BAMBOO BRIDGE



Architect RAW Architecture

Location Salembaran, Kosambi, Tangerang, Banten, Indonesia 

Program School 

Gross built area 3,000m2 

Completion 2017 

Principal architect Realrich Sjarief 

Design team Alifian Kharisma, Miftahuddin Nurdayat, Larasati Ramadhina, Septrio Effendi, Rimba Harendana, Satria Triwardhana, Tatyana Kusumo, Fakhriyyah Khairunnida’, Rifandi Septiawan Nugroho, Bambang Priyono 

Contractor Sudjatmiko and Singgih Suryanto 

Structure engineer John Djuhaedi 

MEP Bambang Privono, Slamet Karim 

Clients Lisa Sanusi of PKBM Alfa Omega

Photographer Eric Dinardi


해당 프로젝트는 건축문화 8월호(Vol. 435)에 게재 되었습니다.

The project was published in the July issue of the magazine (Vol. 435)





저작자 표시 비영리 변경 금지
신고
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 | 인도네시아
도움말 Daum 지도

'Project > Cultural' 카테고리의 다른 글

Milan 44  (0) 2017.11.03
TIRPITZ  (0) 2017.10.25
School of Alfa Omega  (0) 2017.10.24
Eight tenths Garden  (0) 2017.10.23
IT IS A GARDEN  (0) 2017.10.19
The Wine Ayutthaya  (0) 2017.10.18





위로가기