ⓒPeter Cook


Converting Chester’s redundant Odeon cinema into a ground-breaking cultural centre presented significant challenges to the architectural team from Bennetts Associates. The old building’s Art Deco brick walls and historically significant cinema interior had to be retained, but the existing spaces in the building were totally un-suitable for the kind of theatre and cinema spaces that Storyhouse wanted to create. The Storyhouse site also included an old office building which could be demolished to create space for the new theatres, but it was sitting directly over known Roman remains which determined where the new basements and foundations could go. The site was narrow and long, and it was clear from the early stages that the 150-seat studio space which Storyhouse required would have to be built on top of the main theatre space. Prominent vertical circulation routes would be required to allow audiences to get to their seats from the ground-level foyer. Fitting three different types of performance space in the building, and surrounding them with library space presented acoustic challenges and the design works hard to keep sound contained.

ⓒPeter Cook


The Bennetts Associates team brought their experience of other theatres to the project including the Royal Shakespeare Theatre and The Old Vic, both of which had proposed significant change to listed theatre buildings. They knew that it was possible to justify alterations to historic buildings in order to sustain their future use, and as a result a bold set of proposals emerged for the Odeon which would turn the challenges posed by the Storyhouse brief into compelling architectural opportunities. The key ideas which led to the current scheme were:  Build the technically complex theatre, studio and support spaces on the site of the old office building as a contemporary glass ‘twin’ to the old Odeon. Remove the Odeon’s balcony and replace it with a mezzanine floor within the old cinema. This made space for a new 100-seat cinema screen in a glass box, above a foyer, bar and cafe at ground level. Create a glazed gap between the brick Odeon and its new extension, and use this space to hang a new main stair painted red and connecting all the floors of the building. Use the streamlined plasterwork of the old cinema screen to frame the opening between foyer and theatres, and fly in a screen to create an opportunity for foyer events. Stick to a simple palette of materials for the new elements, Brick to match the old Odeon, and white cast glass, with copper to pick out the studio and bar on the skyline.

ⓒPeter Cook

Key Features

Storyhouse includes a large main theatre space with a 20m high flytower and up to 800 seats, a 150-seat studio with a dedicated bar, a 100-seat boutique cinema and a city library with over 700m of shelving throughout the building. These functions are supported by a large foyer and cafe, and largebackstage with dressing rooms and company facilities. When the team first visited the site in 2012 it was clear that externally the 1936 Odeon was well-preserved. The largely blank volume of the main cinema space is articulated with a composition of horizontal and vertical brick patterning emphasizing corner-towers and a rusticated base. A further brick tower and cantilevered canopy mark the entrance and the whole composition is grounded to street-scale by a matching row of shop units. Inside, the main cinema volume had been crudely sub-divided into fivescreens and many original features had been removed. Stripping out these sub-divisions and the redundant balcony structure revealed an enormous internal volume which retains much of its original streamlined art deco plasterwork. The plasterwork ceiling and wall features form a series of curving planes and profiles which trace the complex geometry of the room and lead the eye down to the screen itself.

With the seats removed and floor levelled, the main Odeon volume has become the focal point of the new cultural centre, containing the main cafe and bar at ground level and at its centre the new 100-seat cinema screen. The cinema is a distinct object clad in back-lit cast glass and accessed from a new mezzanine level which also provides book-lined library study space and foyer circulation. The curved shape of the mezzanine edge follows that of the former cinema balcony, revealing the full scale of the proscenium plasterwork which once surrounded the former Odeon’s screen. With the screen removed, the foyer space now continues right through the old proscenium opening to reveal the brick-clad main auditorium of the newbuild theatre. Red-painted steel stairs and walkways giving access to the theatre and the studio theatre above are suspended like theatre scenery in the glazed gap between the old and new buildings.

ⓒPeter Cook

The new extension containing the theatre and studio has a similar footprint to the existing Odeon, but the main theatre’s flytower, and the elevated volume of the studio theatre result in greater overall height. The extension is conceived as a companion-piece to the Odeon, the main auditorium and flytower volume which form the armature of the extension are clad in brick, diagonally bonded and textured to express its non-loadbearing status, and created from a brick blend selected to complement the existing Odeon’s facades. Steel-framed audience circulation walkways flank the brick auditorium enclosed by glazed cladding which wraps the entire extension building to the height of the existing Odeon, punctured only by the brick flytower and copper-clad studio volume which appears to sit on the theatre’s roof as a separate block.

The main theatre itself is designed to operate as an 800-seat theatre with a programme of touring productions for some of the year, but is reconfigurable to a 500-seat thrust-stage for locally produced work during the festival season. Acoustically isolated from the main theatre, the 150-seat studio sits on a series of steel transfer beams and columns which visibly extend down to the ground on either side of the brick auditorium volume. The studio has a dedicated bar with a fully-glazed facade to the south giving panoramic views over the city of Chester.

The city’s new public library is completely integrated into the scheme. Books will be accessible in all the key spaces within the historic Odeon, including the cafe/ restaurant and circulation areas. The row of shop units which were part of the original Odeon development now house a dedicated children’s library with a story-telling space, and quiet study spaces for adult readers. With its day-long programme of events and activities the building presents the opportunity to attract the broadest possible audience from Chester and beyond, helping to revitalise the city and at the same time to re-invent the role of civic cultural buildings in the twenty-first century.

Text offer: Bennetts Associates

ⓒPeter Cook


체스터 시(Chester)의 불필요한 Odeon 영화관을 획기적인 문화 센터로 개조하는 것은 Bennetts Associates의 건축 팀에게 상당히 어려운 일이었다. 오래된 건물의 아르데코 벽돌 벽과 역사적으로 중요한 영화관 내부는 그대로 두어야 했지만, 건물의 기존 공간은 스토리하우스가 만들고자 하는 극장 및 영화관 공간에 적합하지 않았다. 스토리하우스의 대지에는 새로운 극장 공간을 만들기 위해 철거 가능한 오래된 오피스 건물도 있었으나, 이 건물은 새 지하실과 기초의 위치를 결정하는 로마 유적 바로 위에 놓여 있었다. 대지는 좁고 길었으며, 스토리하우스에 요구되는 150석 규모의 스튜디오 공간이 주요 극장 공간 상부에 건설되어야 한다는 것은 초기 단계부터 분명했다. 관객이 지상층 로비에서 자리에 찾아갈 수 있게 하기 위해 눈에 잘 띄는 수직 순환 동선이 요구되었다. 건물에 3가지 유형의 공연 공간을 설치하고, 그 공간을 도서관 공간으로 감싸는 설계를 통해 공연장의 소리가 최대한 새나가지 않도록 설계했다.

ⓒPeter Cook

해결 방안

Bennetts Associates 팀은 상장된 극장 건물에 상당한 변화를 제시했던 로열 셰익스피어 극장(Royal Shakespeare Theatre)과 올드 빅(Old Vic)을 비롯한 다른 극장의 경험을 살려 설계를 진행했다. 건축가는 향후 건물의 지속적 사용을 위해 역사적인 건물의 개조를 정당화하는 것이 가능하다는 것을 알고 있었고, 결과적으로 스토리하우스 브리핑에서 제기된 난제를 매력적인 건축 기회로 전환해 줄 수 있는 Odeon을 위한 대담한 제안이 나왔다. 현재 계획에 이르는 핵심 아이디어는 다음과 같다. 기술적으로 복잡한 극장, 스튜디오, 보조 공간을 오래된 오피스 건물의 사이트에 건설하여 기존 Odeon의 현대식 유리 재질 쌍둥이 건물로 다시 태어났다. Odeon의 발코니를 제거하고 오래된 영화관 내에 중간층으로 대체하여 지상층의 로비, 바, 카페 위의 유리 상자에 새로운 100석 규모의 영화 스크린을 위한 공간을 마련했다. 벽돌 Odeon과 새로 증축된 부분 사이에 유리로 된 틈을 만들고, 이 공간에 새로운 빨간색 주 계단을 매달아 건물의 모든 층을 연결했다. 기존 영화 스크린의 유선형 석고 장식을 사용하여 로비와 극장 사이의 입구를 장식했고, 로비 이벤트에 대한 기회를 만들기 위해 스크린을 설치했다. 새로운 요소에는 소박한 재료를 사용했다. 기존 Odeon과 어울리는 벽돌을 사용했고, 스카이라인에서 스튜디오와 바가 드러나도록 구리가 섞인 흰색 주조 유리를 사용했다.

ⓒPeter Cook

주요 특징

스토리하우스에는 20m 높이의 플라이 타워가 연결된 최대 800석 규모의 대형 메인 극장 공간, 전용 바가 있는 150석 규모의 스튜디오, 100석 규모의 부티크 영화관, 건물 전체에 걸쳐 700m 규모의 선반이 있는 시립 도서관이 있다. 이 모든 기능은 넓은 로비와 카페, 그리고 분장실과 회사 시설이 있는 큰 뒷 무대 공간이 받쳐준다. 2012년 처음 사이트를 방문했을 때, 1936년에 지어진 Odeon의 외부가 잘 보존된 것을 볼 수 있었다. 대부분이 비어 있는 주 상영관의 공간은 모서리 탑과 건목치기 방식으로 지어진 토대를 강조하는 수평과 수직의 벽돌 패턴으로 디테일이 더해졌다. 또, 하나의 벽돌 탑과 캔틸레버 캐노피가 입구를 표시하고, 거리 규모에 맞게 나란히 선 상점들을 통해 현실감이 유지되도록 구성되었다. 내부에는 주 상영관이 5개의 화면으로 크게 세분화되었고 기존 특징들은 많이 제거되었다. 이렇게 세분화된 부분과 불필요한 발코니 구조를 벗겨내면 원래의 유선형 아르데코 석고의 대부분이 유지된 거대한 내부가 드러난다. 석고 천장과 벽의 특징은 방의 복잡한 기하학적 구조를 따라가며 시선을 화면으로 유도하는 일련의 휘어진 평면과 옆선을 형성한다. 좌석이 제거되고 바닥이 평평하게 놓인 상태에서 Odeon의 주 공간은 새 문화센터의 핵심이 되고, 지상층에는 메인 카페와 바가 있고 그 중심에는 새로운 100석 영화관이 자리잡고 있다. 극장은 후면에 조명이 비치는 주조 유리로 덮여 있으며, 책이 늘어서 있는 도서관 학습 공간과 로비의 순환을 제공하는 새로운 중간층에서 접근 가능한 독창적인 공간이다. 중간층 가장자리의 곡선 모양은 기존 극장 발코니의 모양을 따르며, Odeon의 이전 스크린을 둘러쌌던 커튼 앞 무대의 석고 장식 전체를 보여준다. 스크린을 제거하자 로비 공간이 이전의 커튼 앞 무대의 열린 부분을 가로지르며 이어져, 새 극장 건물의 벽돌로 덮인 주 강당을 드러낸다. 기존 건물과 신축 건물 사이의 유리 틈에는 상부의 극장 및 스튜디오 극장과 연결되는 붉은 철 계단과 통로가 극장의 배경처럼 매달려 있다.

극장과 스튜디오가 포함된 증축 건물은 기존 Odeon과 건폐율이 비슷하지만, 메인 극장의 플라이타워와 스튜디오의 높여진 극장 공간 때문에 전체적인 높이가 높아졌다. 확장부는 Odeon의 일부로 보이도록 구상되었으며, 보강재를 이루는 대강당과 플라이타워 공간은 질감 있는 벽돌이 대각선으로 이어져 구조가 아닌 것을 보여준다. 건물에 사용된 벽돌 조합은 기존 Odeon의 파사드를 보완한다. 벽돌로 된 강당 측면의 철 프레임 관객 통로는 기존 건물의 천장까지 증측부 전체를 감싸는 유리 외장으로 덮인다. 기존 건물은 분리된 건물로 극장의 옥상에 얹은 듯 보이며, 벽돌 플라이타워와 구리로 덮인 스튜디오 매스만이 이를 관통한다.

주 극장은 1년의 일부 기간 동안 순회공연 프로그램이 돌아가는 800석 규모의 극장으로 설계되었는데, 축제 기간에는 현지에서 제작된 작품을 위한 500석의 돌출 무대로 변경할 수 있다. 주 극장과 음향적으로 분리된 150석 규모의 스튜디오는 벽돌로 된 강당 양 측면의 지상까지 내려오는 연속된 강철 트랜스퍼 빔과 기둥 위에 놓여있다. 스튜디오 남측에는 외관 전체가 유리로 된 전용 바가 있어, 체스터 시의 탁 트인 전망을 제공한다.

새 시립도서관은 이 계획과 완전히 통합되었다. 카페 및 식당과 동선 공간을 포함하여 역사적인 Odeon 내의 모든 주요 공간에서 책을 이용할 수 있다. 기존 Odeon의 일부였던 상점들은 이제 구연동화를 위한 공간이 있는 어린이 전용 도서관과 성인을 위한 조용한 독서실 공간이 되었다. 이 건물은 온종일 진행되는 행사 및 활동 프로그램을 통해 체스터 시와 그 외 지역의 다양한 관객을 유치할 기회를 제공하여, 도시 활성화와 동시에 21세기 시민 문화 건물의 역할을 새롭게 하는 데 일조한다.

글 제공: Bennetts Associates





Architect Bennetts Associates

Location Hunter St, Chester CH1 2AR, UK

Program Theatre Building area 7,500m2

Design period 2013. 8 - 2014. 9

Construction period 2015. 2 - 2017. 3

Completion 2017

Delivery architect Ellis Williams

Main contractor Kier

Treatre consultant Charcoalblue

Structural engineer WSP

Mechanical engineer Foreman Roberts

Electrical engineer Foreman Roberts

Acoustics Sandy Brown Associates

Planning consultant WYG

Heritage consultant Tweed Nuttall Warburton / Peter de Figueiredo

Client Cheshire West and Chester Council

Photographer Peter Cook

해당 프로젝트는 건축문화 7월호(Vol. 434)에 게재 되었습니다.

The project was published in the July issue of the magazine (Vol. 434)

이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 영국 | 체스터
도움말 Daum 지도

'Project > Cultural' 카테고리의 다른 글

Chateau La Coste Art Gallery  (0) 2017.10.17
National Gallery Singapore  (0) 2017.09.29
Storyhouse  (0) 2017.09.27
PARK ‘N’ PLAY  (0) 2017.09.13
Tapis Rouge  (0) 2017.09.11

마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News