ⓒ Namsun Lee


Health care is not just about treating illness; it is the whole-cycle care of individuals, including pre-care and post-care. In broader terms, the ultimate goal is “to build a healthy community”. The site is located within a dense area of commercial facilities in Yangyang-gu, Incheon, and there is a park situated on the north side. In this place that is the center of this area, we put together a complex medical facility with specialized hospitals of each field, and planned a community-friendly hospital that is open to the community and connected with the surrounding greenery.


ⓒ Namsun Lee


Based on this spirit, Mediplex Sejong Hospital not only has a strong presence among surrounding buildings, but also provides open space to the public. A transparent lobby that exposes several floors invites the surrounding natural environment and community into the buildings. In addition to the hospital’s original medical functions, it also provides cultural spaces, large-scale galleries, and other convenient spaces where artwork can be found. We aimed for a Medical Complex space where community and the individual, city and nature, community and wellness can join in harmony.


ⓒ Namsun Lee


According to the initial master plan that takes into account the expansion and growth of the hospital, the building was arranged adjacent to the park on the north side. As for the form of the building, programs were grouped together to shape independent masses. The interior is planned to achieve functional integration, and clear, concise masses and materials were used to articulate the image of complex medical facilities for the exterior. While creating a sense of unity as a whole through the variation of vertical patterns, each mass is given a distinct personality by making full use of the material’s characteristics.

As a space where an assortment of complex programs and activities of complex medical facilities exist, the lower part is portrayed by a gradually changing pattern on the elevation, which is an abstraction of the change in activities gradually spreading out from the public space. The ward, where the most repetitive actions take place, consists of a structured elevation with simple details that underline repetition. 


ⓒ Namsun Lee


Further inside the building, it is easy to see eco-friendly spaces that attract their surrounding environment inside. The three-story atrium lobby, courtyard for ward patients, various roof gardens planned for different patients on each floor, and separate resting spaces for the staff provide a bright and pleasant interior environment, resulting in better quality medical service provided by the staff and a better healing environment for patients.

In addition to these aesthetic and refined space plans, the building has been designed with the aim of creating the best possible medical space, in consideration of recent issues of patient safety and infection control. Isolation zones and access control zones were established in the emergency centers and wards, and a One-Way Process was implemented by planning for clear separation of clean areas and contaminated areas in all areas of the hospital.

We implemented an integrated nursing and care service in the entire ward to create a pleasant and comfortable healing environment for patients.

Furthermore, we planned a progressive hospital that prevents infection and can improve hospital-visiting culture. In addition, the standard room of the entire ward is a 4-bed room, and glass walls are placed between the beds of all wards and intensive care units to provide the best and safest healing environment.

We hope our efforts of building an open hospital that provides the best medical services and communicates with the community will contribute to the making of a healthy community.


ⓒ Namsun Lee


의료서비스란 단순히 질병치료에만 국한되지 않고, 예방(pre-care)과 사후관리(post-care)를 포함한 개인의 whole-cycle care, 더 넓은 범위의 개념으로는 “ 건강한 지역사회 형성”이 궁극적인 목표라 할 수 있다. 대상지는 인천시 계양구의 상업시설이 밀집한 지역에 자리잡고 있으며, 북측전면에는 까치공원이 자리하고 있다. 지역의 중심이 되는 이곳에 각 분야의 전문병원이 모인 복합의료시설을 구성하고, 지역사회에 열려 있고 주변녹지와 연계한 지역 친화적인 병원을 계획하고자 하였다.


ⓒ Namsun Lee


메디플렉스 세종병원은 이러한 정신을 기반으로 주변의 건축물들 사이에서 강한 존재성을 표현할 뿐만 아니라, 공공에게 열린 공간을 제공하며 여러 층이 개방된 투명한 로비를 통해 주변의 자연환경과 공동체를 건축물로 유입하고 연결한다. 또한, 병원 본연의 의료기능 뿐만 아니라 곳곳에서 예술작품을 만날 수 있는 문화공간, 대규모 갤러리, 그 외 다양한 편의공간을 제공하여 지역과 개인, 도시와 자연, 커뮤니티와 웰니스가 복합적으로 융화될 수 있는 의료 복합시설 공간을 지향하였다.


ⓒ Namsun Lee


병원의 확장과 성장을 고려한 초기 마스터플랜에 따라 북측에 까치공원과 인접하여 건물을 배치하였고, 건물의 형태는 프로그램을 그룹화하여 각각의 독립적 매스를 구성하고, 내부는 기능적 통합을 이루도록 계획하였으며, 외관은 복합의료시설의 이미지를 최대한 간결하고 명료한 매스와 재료로 표현하였다. 각각의 매스는 재료의 특징을 최대한 살려 개성을 부여했고 동시에 변화하는 수직 패턴을 사용하여 전체적으로 통일감을 부여하였다. 저층부는 복합의료시설의 다양하고 복잡한 프로그램들과 행위가 혼재하는 곳으로, 그 변화가 공용공간에서부터 점차 퍼져나간다는 점을 추상화하여 점진적인 입면 패턴으로 표현하였고, 병동부는 가장 반복적인 행위가 일어나는 곳으로 반복이 강조된 단순한 디테일로 정형화된 입면을 구성하였다.


ⓒ Namsun Lee


건물의 속으로 들어가면 주변의 외부환경을 내부에 적극적으로 끌어들이는 친환경적 공간들을 만날 수 있다. 3개 층으로 크게 열린 아트리움 로비, 병동환자를 위한 중정, 환자의 특성에 맞춰 층별로 계획된 다양한 옥상정원, 직원을 위한 별도의 휴게 공간은 밝고 쾌적한 내부환경을 제공하여 의료진의 의료서비스 질을 향상시키고 환자에게는 더욱 향상된 치유환경을 조성하였다.

이와 같은 심미적·감각적 공간계획 외에도 최근 이슈가 되고 있는 환자 안전과 감염 관리 측면을 최우선적으로 고려하여 최선의 의료공간을 목표로 디자인했다. 응급센터 및 병동에 각각 별도의 격리구역과 출입통제구역을 마련하였고 원내 모든 구역에서 청결구역과 오염구역의 명확한 동선분리가 가능하도록 계획하여 One-Way Process를 실현하였다. 전 병실에서 간호·간병 통합서비스를 시행하여 환자중심의 쾌적하고 안락한 치유환경을 조성하였으며, 나아가 감염을 예방하고 병문안 문화를 개선할 수 있는 선진적 병원을 계획하였다. 또한, 전체 입원병동의 기준병실은 4인실로 구성하였고, 모든 입원실 및 중환자실의 병상 사이마다 유리 벽을 계획하여 최상의 안전과 치유환경을 제공할 수 있도록 하였다.

최상의 의료서비스를 제공하고 지역사회와 소통하고 열린 병원을 만들고자 했던 노력들을 통해 건강한 지역사회가 되기를 바란다.


ⓒ Namsun Lee



Architect BAUM Architects, Inc.

Location jakjeong-dong, Incheon, Republic of Korea 

Program General hospital (Specialized Hospital Complex)

Site area 14,452.4m2 

Building area 5,668.89m2 

Gross floor area 38,761.14m2 

Building floors 10F, B2

Height 45.45m 

Building coverage 39.22% 

Gross floor area ratio 181.17% 

Number of beds 315 beds 

Design period 2013. 6 - 2015. 2 

Construction period 2015. 4 - 2017. 1 

Completion 2017.1.31 

Principal architect Hyungil Park (BAUM Arhcitects) 

Project architect Sungsik Yoon (BAUM Arhcitects)

Project designer Chansik Park (SpaceDBM) 

Medical Planning Hyejin Ji 

Design team Yuyu Teng, Jaewoo Jung, Jinkwan Yoon, Hyunju Kim 

Structural engineer Noori Structural Engineering Inc. 

Mechanical engineer ENG Energy Research Institute Co., Ltd., 

Electrical engineer The HANYANG Co., Ltd., 

Construction Doosan Engineering & Construction Co., Ltd., 

Client Sejong Hospital (Hyewon Medical foundation) 

Photographer Namsun Lee



해당 프로젝트는 건축문화 6월호(Vol. 433)에 게재 되었습니다.

The project was published in the June issue of the magazine (Vol. 433)




'Project > Hospitality' 카테고리의 다른 글

Anlong Limestone Resort  (0) 2017.12.01
Ezra Lemarpe Medical Rehabilitation Center  (0) 2017.09.14
Mediplex Sejong Hospital  (0) 2017.09.05
New Youth Commune  (0) 2017.07.07
i-House Dormitory  (0) 2017.07.07
Campus Hall Student Housing  (0) 2017.07.06


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기