ⓒ Yoshihiro Asada


The site is located in a zoned residential area which is a little bit away from the bustling main street. The client wished to have a comfortable house where she could hold a private Yoga class. To meet that request, linkage between exterior and interior spaces were identified to realize a living space that expands toward outside in terms of visual and sensory aspects. When opening the entrance door of the symmetrically designed building, a courtyard surrounding the living room stretches right in front.


ⓒ Yoshihiro Asada


The living room that also serves as the Yoga classroom has two openings; it can be used as one unified space together with the courtyard when the sliding doors are wide opened. The terrace continued from the living room is used for Yoga lessons. Light reflected by the basin and fresh wind stimulate the five senses, and set the mind and body free. 


ⓒ Yoshihiro Asada


The wall extended from the terrace incorporates a tower structure that can be regarded as the symbol of this house. The frosted glass fitted in the sculptural-shaped form makes the light thrown into the room softer. It also serves as indirect illumination for the courtyard at night. The fence surrounding the courtyard not only blocks eyes from surroundings but unites with the building to make a semi-outdoor room that can be utilized as an inner terrace. The mortar counter and bench fabricated inside extend the exterior living space and serves as an element to enhance theming effect from the living room.


ⓒ Yoshihiro Asada


On the second floor, each room is laid out with a dining room at the center. The space is segmented by difference in ceiling height. Natural light coming through the colored top light of the ceiling quietly brings an uplifting feeling. The dining room is provided with a large window surrounded by the walls and long eaves. The symbolic riser from the courtyard has been designed to serve as an eye-catching object in the scene. It also brings about visual continuity, and links the living scene in the lower floor with that in the upper floor. Through connection with exterior space in diverse ways, the house produces pleasant scenes of living.


ⓒ Yoshihiro Asada


대지는 북적거리는 주요 골목에서 조금 벗어난 주거지역에 위치하고 있다. 건축주는 개인적인 요가수업을 열수 있는 편안한 집을 가지기 원했다. 그러한 요구사항을 충족시키기 위해서 시각적이고 감각적인 측면에서 거실공간이 실외로 확장될 수 있도록 실내외 공간이 서로 연계되었다. 대칭 구조로 설계된 건물 현관을 열어보면 거실을 둘러싸는 정원이 바로 앞에 펼쳐진다.


ⓒ Yoshihiro Asada


요가교실로도 사용되는 거실은 2개의 개구부를 가지고 있다; 슬라이딩 도어가 활짝 열리게 되면 거실 공간은 정원 공간과 합해져 하나의 공간으로 사용될 수 있다. 거실과 연계되어 있는 테라스는 요가 수업을 위해 사용된다. 대야에 반사된 빛과 시원한 바람은 5감을 자극하고 몸과 마음을 가볍게 한다. 


ⓒ Yoshihiro Asada


테라스에서 확장된 벽체는 이 집의 상징적인 역할을 하는 타워 구조를 포함시킨다. 조각된 틀에 들어가 있는 반투명 유리는 공간안으로 부드러운 빛을 선사한다. 또한 밤이되면 정원을 위한 간접 조명이 된다. 정원을 둘러싸는 담벼락은 주변 시선을 차단시켜 줄 뿐 아니라 건물을 통합시켜 반 야외 공간이 마치 실내 테라스 공간처럼 사용할 수 있도록 해준다. 시멘트 카운터와 실내에서 조립된 벤치는 실외 거실공간으로 확장되고 거실로 부터 시작되는 공간의 주제를 강화시키는 요소 역할을 한다.


ⓒ Yoshihiro Asada


2층에서는 중앙 다이닝 룸을 중심으로 각 방이 배치되었다. 공간은 서로 다른 천창고를 가지고 있다. 색깔 있는 천장을 통해 내려오는 자연광은 행복한 느낌을 가져다 준다. 다이닝 룸에는 벽으로 둘러싸인 큰 창과 긴 처마가 있다. 정원에 상징적으로 솟아 있는 물체는 건물 속 장면에서 눈을 사로잡는 오브제의 역할을 하기 위해 디자인 되었다. 또한 이 물체는 시각적 연계성을 가져다 주고 아래층의 생활정경을 윗층과 연결시킨다. 야외 공간과의 다양한 연결로 주택은 즐거운 생활 정경을 선사한다.



PLAN



WEST ELEVATION



EAST ELEVATION



NORTH ELEVATION



SECTION



Architects FORM/Kouichi Kimura Architects
Location Shiga,Japan
Client Private
Construction Year 2017
Site Area 175,68㎡
Constructed Area 112,27㎡
Photographs Yoshihiro Asada




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 일본 | 사가
도움말 Daum 지도

'Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

Oyamadai House  (0) 2017.08.30
Tango House  (0) 2017.08.29
House of scenes  (0) 2017.08.25
Chalet Whymper  (0) 2017.08.01
VOICE  (0) 2017.07.31
Baekrok-ri House  (0) 2017.07.12


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기