ⓒ Celso Oliveira

 

The challenge of designing a new home for one of the largest collections of photography in Brazil, until then kept away from public knowledge, was accepted with great sense of responsibility to display this historical record. The art collection consists of more than 2,000 pieces including historical names such as Steve McCurry, Henri Cartier-Bresson and Marcel Gautherot, who share space with other leading artists in contemporary production - among them are Andre Liohn, Claudia Andujar, Rosangela Renno , and others.

 

ⓒ Igor Ribeiro

 

The subject of the work was an existing building with approximately 2,000 square metres of floor area, located in the Varjota neighborhood, in the capital city of Fortaleza, state of Ceara, Brazil. With a very active social life, the neighborhood is considered a gastronomic pole, and an important meeting point for part of the city's public.

 

ⓒ Igor Ribeiro

 

As the former headquarters of an English school, the Brazil - United States Institute (IBEU), the building had a structure with various spans, low ceilings, inadequately sized openings, poor accessibility and an inexpressive facade that had little interaction with the street. Already in the first stage of the retrofit, the building was reduced to its structural frame and external walls.

 

ⓒ Igor Ribeiro

 

The building has a total of five floors. In the main access, there is a generous staircase that marks the entrance axis of the Museum. Associated with it, there is a ramp for people with disabilities, treated in a sculptural manner in the composition of the facade and highlighted by an empty space that works as a small square, which holds a typical tree from the northeastern semi-arid region that brings the regional element to the sober volumetry of the building. The ground floor comprises the Lobby, a hybrid area with a coffee shop, library, shop, toilets and the temporary exhibition area. The permanent exhibition occupies the first and second floors, with identical plans, spaces are completely sober in the exhibition areas, but with a pleasant vertical garden in the area of the walkway, which represents a transition, almost like a visual rest, between fragments of the shows. On the third floor there is a partially covered terrace overlooking the city, and a multipurpose room, both for events, workshops and lectures. All administrative and support ambients have been placed in the basement, including a technical reserve for the Collection.

 

ⓒ Igor Ribeiro

 

Some measures were taken so that there was a control of natural light in the building, important for conservation of the works and quality of the museum space. Most of the old building openings were sealed, but a central atrium was maintained and walkways were built on it, adding visual interaction and allowing a circuit in the once confined and linear pavements. The plaster ceiling was completely removed for a bigger height, and a disordered network of existing beams was reconciled with apparent cable trays that accommodate all types of facilities: lighting, climate control, and electrical ducting fit in this space.

 

ⓒ Igor Ribeiro

 

The transformation of the facade was one of the most dramatic alterations in this project. The existing building already contemplated a cantilevered block which represents the upper levels, although it was poorly displayed by the composition. Beyond that, a few visual barriers prevented the full visualization of the building from the sidewalks. The concept was
to value this cantilevered volume as main element of the facade, with a ventilated facade of metallic structure and perforated aluminum composite material sheets (A.C.M.) as coating, which aside from protecting from the intense heat from the sun in the afternoons of Fortaleza, configures through a variation in the sizing of the perforation, a dynamic to this pure volume, creating a sort of mosaic. As a capstone both marquees were added, a smaller one shading the main access, and making it possible to use a glazing on the facade that counterbalances the opacity of the other materials, and a bigger, “L” shaped one, gently landed above the building, generating an ideal proportion to the whole composition.

The main intention of the project was to create a contemporary architecture that conveyed , through its volumetry, timelessness and sobriety of shapes and materials. This without forgetting, of course, of the remarkable identity proportioned by the facade, easily assimilable by any person that has seen it.

 

ⓒ Igor Ribeiro

 

브라질에서 가장 큰 사진 박물관 중 하나가 대중들의 관심이 멀어질 때까지 역사적인 기록물들을 전시하겠다는 사명감과 함께 새로운 건물의 설계를 실시하겠다고 한다. 2,000점 이상의 수집품들이 있으며 그 중에는 Steve McCurry, Henri Cartier-Bresson 그리고 Marcel Gautherot 과 같은 역사적인 인물의 이름이 포함되어 있다. 그들은 Andre Liohn, Claudia Andujar, Rosangela Renno 등과 같은 동시대에 선두적인 예술가들과 공간을 나누었었다.

 

ⓒ Igor Ribeiro

 

작업의 대상은 현존하고 있는 건물로 약 2,000 평방 미터의 바닥면적을 가지고 있으며 브라질 Ceara 주 Fortaleza 시 Varjota 지역구에 위치하고 있다. 바쁜 사회생활이 행해지는 곳으로 미식의 중심지이며 지역구에서 중요한 만남의 장소 역할도 한다.

 

1st FLOOR

 

Brazil - United States Institute (IBEU) 의 영어 교실 본사 건물로 사용되었던 건물은 다양한 스팬을 가진 건물로서 낮은 천장, 충분하지 않은 크기의 개구부, 좋지않은 접근성, 그리고 거리와의 상호작용이라고는 거의 없는 심심한 파사드를 가지고 있었다. 복구의 첫 번째 단계로 이미 건물의 프레임과 외벽을 허물었다.

 

GROUND LEVEL

 

건물은 총 5개의 층으로 이루어져 있다. 주 출입구에는 널찍한 계단이 위치하고 있어 박물관의 주 출입구라는 표시를 하고 있다. 계단과 함께 장애인들이 사용할 수 있는 램프가 위치하고 있으며 이는 파사드의 한 요소로서 조각과도 같은 인상을 주고 조그마한 광장과도 같은 빈공간에 의해 강조된다. 이 조그마한 공간에는 북동부 반건조지대에서 건너온 나무 한 그루가 있다. 이 나무는 수수했던 건물에 해당 지역의 색깔을 가져와 입혀준다. 1층에는 로비, 커피숍, 도서관, 상점, 화장실, 그리고 임시 전시관이 있다. 상설 전시관은 1층과 2층에 동일한 평면 계획으로 위치하고 있다. 전시관은 수수한 모습이지만 통로에 위치한 수직 정원이 전시관 작품들 사이에 시각적 휴식을 제공해 준다. 3층에는 도시를 내려다 볼 수 있는 테라스와 행사, 워크샵, 그리고 강의를 위한 다용도 공간이 있다. 전시관 기술 설비시설 같은 행정, 지원 시설들은 지하에 위치하고 있다.

 

UNDERGROUND LEVEL

 

건물의 채광 조절을 위한 계측을 실시하였으며 이는 박물관 내 작품과 박물관 공간의 질적 보존에 중요하다. 대부분의 오래된 건물 개구부는 막았으나 중앙 아뜨리움은 유지하였고 그 위에 통로를 설치하였다. 이는 시각적 상호작용을 더해주며 막히고 선형적인 통로의 순환로 역할을 한다. 더 높은 천장을 위해 석고 천장은 완전히 제거되었고 규칙적이지 않은 형상의 보들은 조명, 온도 습도 조절, 그리고 기타 전기시설을 위한 전선들이 들어있는 케이블 트레이와 함께 적절히 융화되었다.

 

MAIN FACADE

 

파사드의 변화는 프로젝트에 있어 가장 극적인 변화 중 하나였다. 기존의 건물은 상위 레벨을 나타내는 캔틸레버 블락을 이미 잘 고려하고 있었지만 너무 조악하게 전시되고 있었다. 그 이외에서 몇몇 다른 요소들이 인도에서 건물을 바라보는 시야를 막고 있었다. 컨셉은 기존 캔틸레버를 파사드의 주요 요소로 바꾸는 것이었다. 금속 프레임의 파사드를 사용하고 알루미늄 복합소재를 이용하여 그 위를 덮었다. 대낮 오후 Fortaleza 시의 뜨거운 태양열로 부터 막아줄 뿐 아니라 다양한 크기의 구멍들이 이 파사드에 대한 모자이크를 만들어 내는 듯하다. 갓돌 차양이 올려지고 그 중 작은 것은 주 출입구에 그늘을 만들어주고 다른 재료의 불투명함에 평행을 맞추어주는 파사드의 광택과 같은 역할을 하게 한다. 그리고 건물 전체를 덮고 있는 “L” 모양의 큰 차양은 전체 구성에 대한 이상적인 비율을 만들어 낸다.

 

LONGITUDINAL SECTION

 

프로젝트의 주요 의도는 건물 볼륨의 모양과 재료의 영원함과 진지함을 전해주는 현대 건축물을 만드는 것이었다. 파사드에의해 균형잡힌 이상적인 모습은 어느 누가 오더라도 이것을 보면 쉽게 동화가 될 것이다.

 

TRANSVERSE SECTION

 

 

Architect Marcus Novais e Lucas Novais (Marcus Novais Arquitetura)
Technical data Title Museu da Fotografia de Fortaleza
Location Rua Frederico Borges, 545, Fortaleza, Brasil
Surface 1.939,05 m²
Completion 2017
Contributors Coordinating Architects: Yuri Praca e Thiago Baetas
Team Fernando Araujo, Daphny Xavier, Renato Oliveira, Andrinne Araujo, Marcela Craveiro
Curatorship Ivo Mesquita
Complementary Projects UTP engenharia (instalacoes prediais), Pedro Cumaru (climatizacao), Studio IX (Luminotecnia).
Construction company Simpex
Suppliers Esquadrias e Brises de aluminio (Metallock), Estrutura Metalica (Projeart), Fachada ACM (Metalarq), Moveis Planejados (Moveria), Mobiliario especial (Desconexo)
Photography Celso Oliveira, Igor Ribeiro




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아메리카 | 브라질
도움말 Daum 지도

'Project > Cultural' 카테고리의 다른 글

PARK ‘N’ PLAY  (0) 2017.09.13
Tapis Rouge  (0) 2017.09.11
MUSEU DA FOTOGRAFIA DE FORTALEZA (FORTALEZA PHOTOGRAPHY MUSEUM)  (0) 2017.08.18
TIRPITZ  (0) 2017.08.08
Cinema Alesia  (0) 2017.06.28
Elbphilharmonie Hamburg  (0) 2017.06.20


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기